Őrző védők, schnauzerek, molosszerek
Hovawart (FCI 190)
Németország
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2009. május 04.

Bár a hovawart hivatalosan viszonylag fiatal fajta, neve kifejezetten ősi eredetű. Írásos emlékként először a Schwabenspiegelben bukkan fel, mely egy 1275 körül összeállított sváb törvénykönyv.


Eszerint aki ellop egy hovawartot, az köteles azonos értékű ebről gondoskodni és 3 schilling bánatpénzt fizetni. A törvénykönyv későbbi függeléke szerint hovawartnak nevezik azt a kutyát, mely a gazda házát és udvarát őrzi éjjel-nappal. A fajta modernkori kialakításában fontos szerepet játszott Kurt F. König. Édesapja, Bertram König az első világháború előtt kezdett tenyészteni parasztkutyákkal, melyekből az ősi hovawartot akarta rekonstruálni. A háború után fia kezdte újra a hovawart-tenyésztés kiépítését. König mellett fontos megemlíteni Alwin Busch, J.A. Bekker és Theo Gräb tenyésztők nevét is. A hovawart név Stephanitz kapitány révén került újra a köztudatba, aki a német juhászkutyaközvetlen elődjének tekintette ezt a parasztkutyát.

Hovawart standard (FCI 190)

Rövid történeti áttekintés: A hovawart nagyon régi német munkakutyafajta. Neve a közép felnémet "hova" (udvar) és "wart" (őr) szavakból származik. 1922 óta a parasztudvarokban talált, típusnak megfelelő, hasonló küllemű kutyákból újra tenyésztették a fajtát. A kezdeti években német juhászkutyával, újfundlandival, leonbergivel és más kutyafajtákkal történő keresztezéseket is végeztek. erős szelekcióval érték el újból az eredeti munkakutya-típust.
Általános megjelenés: A hovawart erőteljes, közép nagy, nyújtott testű, hosszú szőrű munkakutya. A nemek közti különbség elsősorban a fejformán és a testfelépítésen figyelhető meg legjobban. A kanoknak teljesen kifejlett herékkel kell rendelkezniük.
Fontos méretarányok: A test hossza legalább a marmagasság 110 százaléka. Viselkedés és karakter: Elismert, sokoldalú munkakutya. Természete kiegyensúlyozott, jóindulatú, védő- és harcösztönnel rendelkezik, kemény, közepes temperamentumú, nagyon jó szimatú kutya. munkakutyára jellemző harmonikus testarányai közepes temperamentumú, nagyon jó szimatú kutya. munkakutyára jellemző harmonikus testarányai és szoros kötődése a családjához, kiváló kísérő, jelző, őrző-védő és nyomkövető kutyává teszik.
FEJ Fejforma: Erőteljes fej, széles, ívelt homlokkal. A fejbőr feszes. Az orrhát egyenes és párhuzamos a fejtetővel. Az orrhát és az agykoponya (a nyakszirtcsont és a stop közötti távolság) hossza körülbelül egyforma. A stop enyhe, de felismerhető. Az erőteljes fang enyhén elvékonyodó, oldalról és felülről nézve egyaránt, de nem hat ékszerűen. Az ajkak feszesek és sötéten pigmentáltak.
Orr: Az orr erősen pigmentált, az orrlyukak jól fejlettek.
Szemek: Formájuk a kerektől az oválisig terjed, sem nem kidülledők, sem nem mélyen ülők. Színük a sötétbarnától a közepesen sötétbarnáig terjed.
Fülek: Háromszögletűek, lazán lelógóak, és elfedik a fülnyílást. Egymástól messze tűzöttek, a koponyát optikailag szélesítik, hosszuk az alsó állkapocs magasságáig ér. Mellső szélük körülbelül a szem és a nyakszirtcsont között fekszik.
Harapás: Teljes, erőteljes ollós harapás (42 fog), tétreharapás megengedett.
Nyak: Az erőteljes nyak középhosszú.
TEST
Mellkas: Az összmegjelenéshez harmonikusan illő mellkas széles, mély és erőteljes.
Hát: Egyenes, szilárd, a far enyhén csapott, nem túl hosszú.
Farok: A csánkízület alá, de nem földig érő. A kutyahangulatának megfelelően a hát fölé csapva vagy lelógva hordott.
VÉGTAGOK
Mellső rész: A mellső végtagok egyenesek és erőteljesek, nagyon jól izmolt vállakkal. A lapocka hosszú és ferdén hátra nyúló. A felkar hosszú és szorosan a testhez simul, miáltal a könyökök jól a test alatt helyezkednek el. A lábközép mérsékelten ferde állású.
Hátulsó rész: A hátulsó végtagok jól szögeltek, a comb és a lábszár erősen izmolt. A csípők ízületi diszpláziától mentesek. A csánkízületek igen erőteljesek és mélyen helyezkednek el, a mancsok zártak és jól íveltek. Az esetleges farkaskörmöt el kell távolítani.
Jármód: Messze előrenyúló ügetés.
Bőr: A fejbőr mindenütt feszes és jól pigmentált (kékes). A szemhéjszélek, az orrtükör, az ajkak és talppárnák pigmentáltsága a szőrszínnek megfelelő.
szőrzet: A feltűnően szép hosszú szőrzet enyhén hullámos és zárt. Különösen fejlett a szügyön, a lábakon (zászlókat képez) a hátulsó végtagokon (gatya) és a bozontos farkon.
Szín: Három színváltozat létezik: fekete jegyekkel, fekete és szőke.
Fekete jegyekkel: A szőrzet fekete és csillogó, a jegyek színe közép-szőke. A fejen a jegy az orrhát alatt kezdődik és a szájzugon át a torok foltig nyúlik. A szemek fölötti pontok jól kivehetők. A szügyön lévő jegy két egymás mellett fekvő foltból áll, melyek össze is érhetnek. A mellső végtagokon a jegyek, oldalról nézve, a lábujjaktól körülbelül lábközépig érnek és hátrafelé a törzsig futnak. A hátulsó végtagokon a jegyek szinte a hasig érnek. Oldalról nézve a közép-szőke jegy a csánkízület felett csak vékony csíknak tűnik. A farktű zés alatt is található egy közép-szőke folt. jegy a csánkízület felett csak vékony csíknak tűnik. A farktűzés alatt is található egy közép-szőke folt. Fehér mellfolt, ha legnagyobb kiterjedése nem lépi át a 6 centimétert, illetve elszórt fehér szőrszálak a lábujjakon és a farkvégen megengedettek. A szemhéjszélek, az orrtükör, az ajkak és a talppárnák feketén pigmentáltak.
Szőke: A közép-szőke takaró az orrháttól a farkvégig terjed, a végtagok és a has felé világosabb. Kis fehér mellfolt, ha legnagyobb kiterjedése nem lépi át a 6 centimétert, illetve elszórt fehér szőrszálak a lábujjakon és a farkvégen megengedettek. A szemhéjszélek, az orrtükör, az ajkak és a talppárnák sötéten illetve feketén pigmentáltak.
Fekete: A szőrzet fekete és csillogó. Kis fehér mellfolt, ha legnagyobb kiterjedése nem lépi át a 6 centimétert, illetve elszórt fehér szőrszálak a lábujjakon és a farkvégen megengedettek. A szemhéjszélek, az orrtükör, az ajkak és a talppárnák feketén pigmentáltak.
MÉRET
Marmagasság: Kanok 63-70 cm, szukák 58-65 cm.
Súly: A kutyamagasságának megfelelő, hogy az megőrizze munkaképességét.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő.
Tenyésztésből kizáró hibák:
Általános megjelenés:

Nem a fajtának megfelelő fenotípus.
erősen maszkulin szukák
erősen feminin kanok
Fontos arányok:
Kvadratikus testfelépítés
Magatartás és karakter:
Agresszivitás, félénkség, lövésfélőség, letargia
Fej:
Hiányzó stop
Veleszületett vakság
Felálló, félig felálló vagy rózsafülek
Előre-, hátra- vagy keresztharapás
Foghiány, kivéve P1 és M3
Nem záródó őrlőfogak (P+M)
Nyak:
Határozott lebernyeg vagy nagyon laza nyakbőr
Test:
Túl keskeny vagy hordószerű mellkas
erősen beesett vagy pontyhát
Farok rendellenesség, erősen megrövidített farok vagy határozott gyűrűs farok
Végtagok:
Túl magas hátulsó rész vagy csípőízületi diszplázia
szőrzet:
Teljesen göndör szőrzet (zárt loknik)
A leírásnak nem megfelelő szín, például kékes szürke, vadszínek, barna, fehér, foltos, túlnyomórészt több zónás szőrzet
Fehér jegyek (kivéve a mellkason)
Szürke vagy barna foltok a megadott jegyeken kívül illetve túlnyomórészt nem fekete aljszőrzet
Túlnyomórészt szürke vagy fehéres jegyek
Teljesen vöröses szőke szőrzet, világos részek nélkül
Fehéres-szőke szőrzet, ugyanilyen fülekkel
Szőke szőrzet határozottan fehér jegyekkel
Méret:
A minimális mérethatár alatti marmagasság
A maximális mérethatártól több mint 3 centiméteres eltérés
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)