Őrző védők, schnauzerek, molosszerek
Atlas hegyikutya (Aidi) - FCI 247
Marokkó
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2009. május 04.

Atlas hegyikutya (Aidi) - FCI 247

Ez a marokkói fajta jellegzetes hegyikutya, bár a Földközi-tenger környezetének éghajlata miatt mérete valamivel kisebb, és szőrzete is rövidebb, mint a klasszikus, európai fehér hegyikutyáké.


Pontos eredete nem tisztázott, ősei talán a spanyolok által kerültek Afrikába, vagy talán már jóval korábban, a föníciaiakkal Itáliából. A jelenleg elsősorban a hegyekben élő Aidi a Szaharából származik. Képes elviselni a nappali hőség és az éjszakai fagy közötti jelentős hőmérséklet-ingadozást. A nomád népek már évszázadok óta kecske- és juhnyájaik őrzésére használják, melyeket elsősorban a vadmacska veszélyeztet. Az Atlas hegyikutyának kiválóan jó a szaglása, még a Szahara homokjában is képes a nyomot követni, a sloughival közösen ezért vadászatokon is használják. Az általa kiszimatolt vadat a sloughi veszi üldözőbe. Korábban harci kutyaként is használták a háborúban, napjainkban a rendőrség is alkalmazza szolgálati kutyaként.

Atlas hegyikutya standard (FCI 247)

Általános megjelenés: Szolid, nagyon rusztikus kutya, mely erejével és fürgeségével tűnik ki. Izmos, erős, de nem nehézkes felépítésű. Bozontos szőrzete egyaránt védi a nap sugaraitól és a hegyi hideg levegőtől. A sakálok és más ragadozók elleni harcban páncélként funkcionál. Tekintete élénk, egyenes és határozott, ahogyan egy éber kutyához illik, mely mindig kész védelmi feladatainak eleget tenni. Némely vidéken a munkakutyák fülét és farkát is kupirozzák, ez azonban nem kívánatos.
Fej: Medveszerű, száraz és jól illik a test egészéhez. Összességében kúpalakú, a járomcsont nem kiugró, a fang a koponyához laposan, stop nélkül illeszkedik.
Koponya: A koponya lapos és széles, enyhe homlokbarázdával, a nyakszirtcsont alig észrevehető.
Stop: Kevésbé hangsúlyos és ferde.
Orrtükör: Fekete vagy barna, a szőrszínhez illően. Kellőképpen széles, az orrlyukak tágak.
Fang: Amint az egész fej, kúpalakú, 5:6 arányban szemmel láthatóan rövidebb, mint az agykoponya.
Állkapocs: Erőteljes, szilárdan és egyenletesen elhelyezkedő, fehér fogakkal, előre- vagy hátraharapás nélkül.
Ajkak: Szárazak, feszesek, a szőrszínnek megfelelően feketék vagy barnák.
Szemek: Közép nagyok, minden szőrszínnél sötétek. Világos szőrszínnél az enyhén ferde, jól pigmentált szemhéjszélek kisminkeltnek tűnnek. Élénk, figyelmes és átható tekintet.
Fülek: Középhosszúak, enyhén lekerekített véggel. Ferdén tűzöttek, miáltal a fejtől szabadon elállnak. Félig lelógóak, izgalmi állapotban előre fordulnak, nyugalmi állapotban olykor hátracsapottak.
Nyak: Erőteljes, izmos, lebernyeg nélküli.
Felső vonal: Széles, izmos, mérsékleten hosszú hát, melyet egy erőteljes, jól izmolt és enyhén ívelt ágyék követ. A hátvonalnak enyhén magasra állított profilt kell mutatnia, de a hát nem lehet beesett.
Mar: Határozottan kiugró.
Mellkas: Kellőképpen széles, nagyon mély, legalább a könyökig lenyúlik. A bordák enyhén íveltek.
Has: Az utolsó bordák mögött felhúzott, de semmiképpen sem agárszerű.
Végtagok: A vállak jól elhelyezkedők. Egyenes, erőteljes és mérsékelten izmolt alkar. A lábközép rövid és szinte egyenes. A csípőcsontok határozottan kiugróak. A comb izmos, de nem otromba és messze lenyúló. A térd- és csánkízület szögelése nagyon tompa, ami magas fart eredményez, és azt a látszatot kelti, hogy a hát a mar felé lejt. Farkaskörmök nem kívánatosak.
Mancsok: Kifejezetten kerekek, szolid talppárnákkal és erős karmokkal, melyek színe a szőrszíntől függ.
Farok: Hosszú, legalább a csánkig ér. Az ágyék vonalának folytatásában tűzött, nyugalmi állapotban enyhe ívben lelógó. Nagyon bozontos és dús szőrrel fedett, mely a fajtatisztaság egyik jele. Mozgás közben a kutyavidámabban hordja a farkát, de az sohasem kunkorodhat a hátvonal fölé
Szőrzet: Nagyon vastag, félhosszú és dús, kb. 6 cm, kivéve az arcon és a füleken, ahol rövid és finom. A nyakon és a torkon, különösen a kanoknál, sörényt képez. A far és a farok igen dús és hosszú szőrrel fedett.
Szín: Nagyon változatos: homokszínű, rőt, fehér, vörös, csíkos, fehér-fekete, fehér-fakósárga, többé vagy kevésbé kormozott, háromszínű, stb. A foltok nagyon gyakran úgy helyezkednek el, hogy kabátot és süveget képeznek, melyeket egy nyaktáji csík választ el egymástól; mindehhez nagy homlokfolt és erősen pigmentált szájszél és orrtükör társul (bernáthegyi-mintázat).
Méret: 52-62 cm
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.

kvadraktikus kinézet
keskeny koponya
rövid vagy túl hosszú fülek
hiányzó vagy túl határozott stop
elkerülő, félénk vagy kifejezéstelen tekintet
pigmenthiány foltokban vagy teljes pigmenthiány az ajkakon és az orrtükrön
rossz végtagállás
Tenyésztésből kizáró hibák: Ragadozómadár-szem, rövid szőrzet, gyűrűs farok, nem megfelelő farok szőrzet, hegyes fang, felálló fülek.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)