Őrző védők, schnauzerek, molosszerek
Sarplaninac FCI 41
Macedónia
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2009. május 04.

Az FCI 1939-ben még illír hegyipásztorként fogadta el a fajtát, majd 1957-ben sarplaninacra azaz sárhegyire változott az elnevezés, de egy ideig a jugoszláv farkasölő megjelölés is gyakori volt.


A fajtát az 1926. szeptember 8-9-i ljubljanai nemzetközi kiállításon mutatták be. Szülőhazájában népszerű szolgálati kutya, a katonaság és a rendőrség is alkalmazza, de eredeti környezetében, a Sárhegységben a legelterjedtebb, ahol még mindig nyájak őrzésére használják. Már hivatalos elfogadása előtt is ismertek nyugat-európában, Strebel már 1905-ben részletes fejezetet szentel az ún. isztriai juhászkutyának, Stephanitz pedig egy bosnyák juhászkutya-fajtáról számol be. Sok szerző több ezer éves múltra visszatekintő fajtának tartja a sárhegyit, melynek őseit az illír törzsek vitték magukkal a Balkánra. A római támadások után az illír törzsek beolvadtak a helyi kultúrába, de sok helyütt így is megőrizték az ősi állattartás formáit. Érdekesség, hogy egészen 1970-ig tilos volt az őshonos fajták kivitele Jugoszláviából. Azonban a gazdasági helyzet illetve a valutahiány rákényszeríttette a kormányt, hogy külföldiek is vásárolhassanak a korábban csak a hazai fegyveres testületek számára hozzáférhető kutyákból.

Sarplaninac standard (FCI 41)

I. ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS ÉS TULAJDONSÁGOK a. erőteljes, jó felépítésű kutya, a közepes nagyság felett. Hosszú, sűrű, kissé durva szőr borítja, miáltal testfelépítése zömöknek tűnik. erőteljes testalkatú, nyugodttemperamentumú, jóindulatú, de nagyon kemény kutya, gazdájához hűséges, megvesztegethetetlen.
b. A marmagasság a kanoknál átlagosan 62 cm, a szukáknál átlagosan 58 cm. A magasabb kutyák a kívánatosak. Az 56 cm alatti kanok és az 54 cm alatti szukák nem minősíthetők. A kanok átlagos súlya munkakondícióban 35-45 kg, a szukáké 30-40 kg.
c. A törzs hossza valamivel nagyobb, mint a marmagasság. (Kanoknál 8-10 százalékkal, szukáknál 10-12 százalékkal.)
II. FEJ
a. A fej hossza arányos a test nagyságával, 25 cm (vagy kb. a marmagasság 40 százaléka). Az agykoponya valamivel hosszabb, mint a fang és a teljes fejhossz 58, illetve 42 százaléka. Szukáknál a fang valamivel hosszabb (57:43%). Oldalról nézve a koponya vonala gyengén és lágyan ívelt, a fang egyenes. A fang és a koponya felső vonala összetart.
b. A homlok száraz, széles, a középső homlokbarázda határozott, felülről és oldalról nézve lágyan ívelt és kifejezett. A szemöldökívek gyengén fejlettek, a tarkóív nem kifejezett.
c. A stop enyhén kifejezett.
d. A fang rövidebb, mint az agykoponya, a tövénél széles és mély. Az orr felé fokozatosan elkeskenyedik. Az orrhát egyenes és széles. Az alsó állkapocs profilja ferde ívből egy egyenesbe megy át, mely az orrhát vonalával divergens (széttartó).
e. Az orr széles és feketén pigmentált.
f. Az ajkak közepes vastagságúak, feszesek, a felsők csekély mértékben fedik az alsókat. A szájzug zárt.
g. A harapás ollós és teljes.
h. A szemek mandulaformájúak, sem nem kidülledők, sem nem beesettek. Sötét vagy világos gesztenyeszínűek. nyugodt, de átható és rettenthetetlen tekintet. A szemhéjszélek, mint minden látható nyálkahártya, feketén pigmentált.
i. A fülek egy képzeletbeli vonalon tűzöttek, mely az orrhegyet a belső szemzugokkal összeköti, vagy annál csekély mértékben mélyebben. Lelógóak és a fejhez simulnak, V-formájúak, közepesen hosszúak, a belső szemzugig érnek. Rövid, sűrű szőrrel borítottak.
III. NYAK
A nyak felső profilvonala a nyak felső részén finoman ívelt vagy egyenes, az alsó profilvonal egyenes. A nyak közepesen hosszú. A sűrű szőrzet miatt rövidebbnek tűnik, mély, széles és izmolt, a fejhez és a testhez jól illeszkedő, de erős átmenetek nélkül. A nyak a hátvonalhoz képest kissé magasabb. A bőr feszes, toka vagy lebernyeg nélkül. A szőrzet sűrű, hosszú és durva. A fej és a nyak találkozásánál határozott gallér képződik, mely a fejet mélyebbnek és szélesebbnek láttatja a valóságosnál.
IV. TÖRZS

  1. Általános megjelenés: A törzs felső vonala egyenes, vagy enyhén lejt a martól a far felé. A hegyekben felnövő kutyáknál enyhe túlépítettség megengedett, habár nem kívánatos. A törzs kissé hosszabb, mint a marmagasság.
  2. A mar mérsékelten határozott és széles. A nyak és a mar közötti kötés szilárd, finom átmenettel.
  3. A hát egyenes és széles, nem túlságosan hosszú. A lágyékrész rövidebb. Széles és izmos.
  4. A far mérsékelten hosszú, ferdén hátrafelé elvékonyodó, széles és jól izmolt.
  5. A mellkas mély, alsó vonala a könyökig ér. Mérsékelten hosszú, finoman ívelt bordákkal. Széles és jól izmolt. A mellkas kerülete legalább 20 százalékkal nagyobb, mint a marmagasság.
  6. A has jól kialakított és izmos. Az alsó has vonal finoman hátrafelé emelkedik. A lágyék viszonylag rövid, az átmenetek jól kirajzolódnak.
V. FAROK
Hosszú, legalább a csánkízületig ér. A far vonala a farok felső vonalában folytatódik, különösebb átmenet nélkül. A farok töve vastag, a hegye felé elvékonyodik. Sűrű, alsó felén hosszabb szőrrel borított, mely bozontos külsőt kölcsönöz. Sarló formájú, mozgás közben magasabban, izgalmi állapotban a hátvonal fölött hordott. Ívelt.
VI. Mellső végtagok
Egyenesek, a törzzsel arányosak. A könyök kb. a marmagasság 55 százalékánál helyezkedik el. A mellső végtagok egyes részei egymással és a törzzsel arányosak.
Lapocka: Megfelelően hosszú és széles, a mellkashoz jól illeszkedő, enyhén ferde, a vízszintessel 65 fokos szöget zár be. A felkar izmos, ferdébben helyezkedik el, mint a lapocka, a vízszintessel 55 fokos szöget zár be. A könyök szögelése (a felkar és alkar között) kb. 145 fokos. A singcsont széles, egyenes, és a mellkastól jelentéktelen mértékben eltávolodik.
Alkar: Függőleges, erős csontozatú, izmos, hosszú és hátulsó részén hosszú, zászlós szőr borítja. A lábtőízület széles, mély, finom átmenetekkel.
Lábtőízület: Kissé ferde, erőteljes és széles.
Mancsok: Erőteljesek, ívelt, igen zárt lábujjakkal, kanálformájúak. A körmök sötéten pigmentáltak és szilárdak. A talppárnák sötéten vagy feketén pigmentáltak, szilárdak, de rugalmasak.
VII. Hátulsó végtagok
Hátulról nézve egyenes és kissé tágabb végtagállás, mint a mellső végtagoknál. Oldalról nézve is egyenes végtagállás, kellőképpen zárt szögelésekkel. A comb jól izmolt, erőteljes, lekerekített izomzattal, ferdén elhelyezkedő, a vízszintessel olyan szöget zár be, mint a lapocka. A térdízület kissé nyitottabb, mint a csánkízület (kb. 125 fokos), szilárd és széles. A lábszár ferdén elhelyezkedő, kellően mély izomzattal és határozott zászlókkal.
Csánkízület: Széles és kellően nyitott (kb. 130 fokos szögelés). A hátulsó lábközép erőteljes, kissé ferdébb, mint az első. A farkasköröm ritka, el kell távolítani.
VIII. JÁRMÓD
Lépése térölelő, hosszú és könnyű. Legszívesebben közepesen hosszú és magas ügetésben mozog. Vágtája valamivel nehézkesebb, de hosszú és térölelő ugrásokkal.
IX. bőr
Közepesen vastag, rugalmas, a testhez és az egyes testrészekhez simuló, ránctalan. Minden látható nyálkahártya feketén vagy sötéten pigmentált.
X. szőrZET
A fej, a fülek és a végtagok mellső része rövid szőrrel borított. A nyak, a törzs, a végtagok hátulsó része és a farok hosszú szőrrel borított. A hosszú szőr alatt rövidebb, finomabb, nagyon sűrű és bőséges aljszőrzet található. A szőr hossza a maron 10-12 cm, nem lehet 7 centiméternél rövidebb.
XI. SZÍN
A sarplaninac egyszínű. Minden árnyalat megengedett a fehértől a nagyon sötétig, szinte feketéig. Kívánatos a vaszszürke és a sötét szürke szín. A többszínűség nem megengedett. Pigmentált kutyáknál kis fehér jegyek megengedettek, de nem kívánatosak. Jegyek a szügyön és a mancsokon megengedettek. Minden pigmentált kutyánál az alapszín leginkább a fej felső részén, a nyakon és a törzsön kifejezett. Az alsó részeken gyengébb a szín (pigment), a végtagok alsó részén világosabb (piszkos szürke illetve sárgás). A világos színekbe való átmenetek nem lehetnek erősek, hogy ne keltsék a többszínűség képzetét.
XII. HIBÁK
Enyhe hibák: Nem kellőképpen széles koponyarészek, kissé túl hosszú fang, gyengén fejlett állkapocs, nem elég széles és mély mellkas, túl lapos vagy túl erősen ívelt bordák, gyengén fejlett végtagok, helytelen végtagállás, kissé rövidebb szőrzet (de jól fejlett zászlókkal), fehér jegyek a szügyön és a mancsokon, kissé rövidebb farok, nyúlmancsok, és egyéb enyhe testfelépítési hibák.
Súlyos hibák: Túl hosszú, hegyes fang, erősen kifejezett stop, magasan tűzött és nem megfelelő fülek, tétreharapás, görbe hát, oldalt hordott farok, limfatikus testfelépítés, stb.
Tenyésztésből kizáró hibák: P foghiány, nagyon aránytalan testhossz és marmagasság, nem megfelelő marmagasság, nem megfelelő szőrhossz (7 cm alatt). Többszínűség, tigriscsíkok, a látható nyálkahártyák és a szemek pigmenthiánya, degenerált jelenségek, kifejezett O- vagy X-végtagállás, született rövid farok vagy farknélküliség, erősen görbe hát, és más degeneratív jelenségek.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)