Őrző védők, schnauzerek, molosszerek
Argentin dog (FCI 292)
Fajtabemutató
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. január 05.

Argentin dog (FCI 292)

Az argentin dog modern tenyésztése 1873-ban kezdődött. A később egy vadászat során meggyilkolt dr. Antonio Nores Martinez róka, vaddisznó, sőt puma üldözésére alkalmas, új falkakutyát akart kitenyészteni.


Nem túl ugatós, a hegyi vadászatokon is kitartó, nyombiztos, kiegyensúlyozott idegrendszerű kutyát akart. Spanyolországból alanókat hozatott, melyeket gondosan kiválogatott, és szinte mindig fehér cordobai kutyákkal keresztezett. E kutyákat a doktor két fia tenyésztette tovább. Antonio Junior, a genetika professzoraként határozta meg a munka tudományos alapvetéseit. A két tehetséges tenyésztőnek 30 évig tartott, míg megteremtette a modern argentin dog szilárd genetikai bázisát. Párhuzamosan végrehajtott, gondosan kiválogatott keresztezéseket és beltenyésztést folytattak boxerekkel és angol bulldogokkal. Egy csíkos dog pár Németországból nem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket, de egy angol pointer fedezéséből ígéretes alom született. Bár kevés írásos feljegyzés maradt a Martinez fivérek után, így vannak vitatott pontok a fajta történetében, az biztos, hogy felhasználtak egy - mint ahogy később kiderült, süket - bullterriert, egy ír farkaskutyát, egy bordeaux-i dogot és egy pireneusi masztiffot is. Az argentin közvélemény 1947-ben értesült az akkor már létező vadászkutyáról, a dogo argentinóról a Diana c. vadászlapból. A Központi Nemzeti Vadászkongresszuson Buenos Airesben a testvérpár személyesen ismertette és mutatta be a fajtát. 1954. február 3-án regisztrálták az első dogokat Agustin Nores Martinez tenyészetéből. 1964-ben ismerte el az Argentin Kennel klub hivatalosan a fajtát, az FCI pedig 1973. július 31-én regisztrálta az argentin dogot.

Argentin dog standard (FCI 292)

Koponya: Masszív, konvex lefutású elölről hátrafelé és oldalra, akárcsak felülről nézve a kifejezett rágó- és tarkóizomzat miatt. A nyakszirtcsont nem lehet kiugró, az erőteljes nyakizmoknak teljesen el kell fedniük, miáltal a nyak és a fej átmenete enyhén íveltnek tűnik.
Arcorri rész: ugyanolyan hosszú, mint az agykoponya, tehát a szemzugokat összekötő képzeletbeli vonal ugyanolyan távolságra fekszik a nyakszirtcsonttól, mint az orrhegytől.
Állkapocs/harapás: Jól illeszkedő, fejlődési rendellenesség nélkül, erőteljes és nagy, az állkapocsban jól elhelyezkedő fogakkal.
Ajkak: Feszesek, szabad, feketén pigmentált szélekkel.
Orr: Feketén pigmentált, enyhén felhúzott (pisze), az orrnyílások tágak.
Szemek: Sötétek vagy mogyoró barnák. A szemhéjszélek feketék vagy világosabbak, a szemek közötti távolság nagy, élénk és intelligens tekintet, de egyúttal átható és kemény.
Fülek: Magasan a koponyán tűzöttek, félig vagy teljesen felállóak, háromszögletűek, kupirozottak.
Nyak: erős, ívelt, jó formájú, a bőr igen vastag, ráncos, mint a masztiffnál, bordeaux-i dognál vagy buldognál, és nem száraz, mint a bullterriernél.
Szügy/mellkas: Széles és mély, a nagy tüdőnek nagy helyet biztosító. Elölről és oldalról nézve a mellkas legmélyebb pontjának a könyök alá kell érnie.
Váll: Nagyon erős, plasztikusan kiugró izomzattal, magas mar. Jól szögelt.
Mellső végtagok: Egyenesek, párhuzamosak, rövid és zárt lábujjakkal.
Felső vonal: A marnál magasabb és a far felé enyhén lejtő.
Ágyék: Izommal jól kitöltött.
Hátulsó végtagok: A comb nagyon erősen izmolt, rövid lábközép, jól zárt mancsok, farkasköröm nélkül. Mérsékelten szögeltek.
Farok: Hosszú és erős, de nem nyúlik túl a csánkon, normális esetben lelóg. munka közben a kutyafelemeli, és folyamatosan oldalirányban csóválja, mint barátságos üdvözlésnél.
Szőrzet: Rövid, kemény és fényes. Tiszta fehér, minden folt, legyen az bármilyen színű, atavizmusként (visszaütés az ősökre) tenyésztésből kizáró ok, ha a fülek mögött a nyakon vagy a test többi részén található. A szórványosan fellépő pigmentfoltok a bőrön kellemetlenek, de nem tenyésztésből kizáró ok.
Méret/súly: marmagasság 60-65 cm, súly 40-45 kg.
Tenyésztésből kizáró hibák: Világoskék vagy különböző színű szemek, süketség, foltok a test szőrzetén, világos vagy szerfelett világosan foltozott orr, előre- vagy hátraharapás, erősen lelógó ajkak, agárszerű (elnyújtott) fej, hosszú fülek, 60 centiméternél nagyobb marmagasság, több mint egy folt a fejen, fizikai hiányjelenségek. A farkasköröm büntetendő, de nem tenyésztésből kizáró ok.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)