Tacskók
Tacskóvilág napjainkban
Kis kutya - nagy lélek
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Tóth Zsigmond  |  2007. január 11.

Tacskóvilág napjainkban

Bencsik Zoltán, amellett, hogy kétszeres aranykoszorús mestertenyésztő és a Diva Noire kennel tulajdonosa, hivatása révén lakhelye környékén többek között a hajléktalanságot próbálja a lehetőségekhez mérten orvosolni - ő az érdi szociális intézmények vezetője.


Még hatéves sem volt, mikor egy alkalommal kocsijukba beugrott egy barátságos tacskó. Mivel nem tudták rögtön kinyomozni, ki a gazdája, néhány napra a család befogadta.

 

Mire kiderült a tulajdonos személye, a Bencsik családban már mindenki megkedvelte a kutyát, s mivel eladó volt, úgy határoztak, hogy megvásárolják. Ez a "beugrott" kutya azonban más autókat is szerethetett, így egy nap egy ismeretlen autóba ismét beugrott, és angolosan távozott, soha vissza sem jött. A család azonban ekkorra már annyira megszerette a dakszlikat, hogy elkezdtek kiállításokra járni, s idővel azon kapták magukat, hogy már három kutyájuk is van.

 

Magyar sikerek külföldön

Amit Bencsik Zoltán édesapja elkezdett, azt ő folytatta, s amikor komolyan elkezdett foglalkozni a tenyésztéssel, először a hazai jó vérvonalakat próbálta megismerni. Ezekből alakította ki kezdőállományát, miközben sokat járt külföldre, hogy lássa, hogyan is tenyésztik ott ezt a fajtát, miközben a különböző trendekkel is megismerkedett. Neki és más, hasonlóan gondolkodó tacskósoknak köszönhető, hogy ma ennek a fajtának hazai állománya európa élvonalához tartozik. Belgiumba, Csehországba, Hollandiába járnak legkiválóbb szukáink fedeztetésre, s a fiatal magyar tacskók elkerültek többek között Norvégiába, Hollandiába, de még Oroszországba is.

2006-ban a fent említett kennelből származó kutyák Luxemburgban harminchárom tenyészpár közül tenyésztési nagydíjasok lettek - ott, ahol komoly hagyományai vannak a fajtának. Ezután ezt a helyezést az Ausztriai Wieselburgban, illetve Szarajevóban is elérték. Mindez három hónapon belül történt. Egy rendkívül rangos amsterdami kiállításon pedig második helyezettek lettek. E kimagasló kiállítási eredmények mellett az igazi elismerést az adja, hogy gyakran vásárolnak tacskót vadászok is, s ezek kiválóan megállják helyüket, vércsapán éppúgy, mint a kotorékban. A tacskónak ugyanis az a szerencséje, hogy a tenyészszemlén kötelező a képességvizsga is, tehát hiába kiváló küllemű az egyed, ha mesterséges vércsapán nem tud helytállni, akkor továbbtenyésztésre alkalmatlannak ítélik.

 

Kis kutya - nagy lélek

Hazánkban ennek ellenére többnyire nem munkakutyaként, hanem társállatként tartják ezeket a ragaszkodó, az embert feltétlen vezérnek tekintő négylábú gondolatolvasókat. Hogy micsoda intelligenciával rendelkeznek, arra példa, hogy a gazda mimikájáról is felismerik pillanatnyi hangulatát. Mint házőrzők is megállják helyüket, hiszen a gazdáért és a rábízott javakért félelmet nem ismerve küzdenek. furcsán hangzik, de talán azt lehet mondani, hogy a természet tréfája a tacskó, mivel a rövid láb és a kicsi, de hosszú test hatalmas bátorsággal és heves temperamentummal párosul. Olyan, mint aki nincs tudatában a méretének - ezt bizonyítja a következő eset is, amely egy külföldi kiállítás "best in show"-jában történt. Egy kikötött, nagytestű román pásztorkutya, mely méreteiben a kuakázusival vetekszik, egy tacskó gazdájának ugrott, s csak centimétereken múlott, hogy nem mart bele az arcába. A kis tacsi egy szempillantás alatt kirántotta fejét a pórázból, s teljes erőből hatalmas rokona torkának ugrott. Erre a nagy kutya éppúgy megdöbbent, mint a körülötte állók. Ezután mondanunk sem kell, hogy kiskutyánk büszkén, peckesen járt a ringben, s nem véletlen, hogy a kiállításon előkelő helyezést ért el.

Ebben a vakmerő kutyában igazi gyermekbarát lakozik, ám ne gondolja senki, hogy bárkinek engedi azt, hogy kénye kedve szerint húzza-vonja, dögönyözze! Alapjában véve távolságtartó, bizalmatlan állat egészen addig, míg meg nem ismeri környezetét. Hogy mit is jelent ez, arra egy másik történet szolgál tanulságul. Egy kisgyermekes család négylábú játszótársnak egy tacsit vásárolt, aki a gazda gyerekeitől szinte mindent eltűrt, ám amikor a gyerekek barátai kezdték ugyanúgy dögönyözni a kutyát, azokra mérgesen rámordult. tanulékonyságára jellemző, hogy Bencsik Zoltánnak egy kis szukáját, mely először vett részt kiállításon, két nappal korábban kötötték először pórázra. A megmérettetés Hollandiában volt, így kétórás fárasztó repülőút után a szállítási stressz legkisebb jele nélkül olyan jól viselkedett a bírói körben, mintha világéletében ezt csinálta volna, így a "Junior Amsterdam Winner" címet el is nyerte.

 

Milyen is a tacskó?

A tacskó szerencsére nem volt az utóbbi időben divatfajta, így Magyarországon kevés tenyésztő van, akik viszont általában magas színvonalú állománnyal dicsekedhetnek. Az USA-ban és Németországban viszont a tíz legnépszerűbb fajta között van. A tacskónak három szőrváltozatát ismerjük: a legelterjedtebb a sima, mivel ez igényli a legkevesebb ápolást, s ha testfelépítésében valami hiba van, azt nem lehet a szőr manipulálásával elkendőzni. Kiállításokra való előkészítése sem igényel nagy munkát, szinte csak annyit, hogy szállítóládába tesszük, s szőrét a ring előtt letöröljük. A szálkásszőrűeket a vadászok nagyon kedvelik, mivel dús kültakarójuk felfogja a róka vagy a borz harapásainak nagy részét. A hosszúszőrű tacskók száma igencsak megfogyatkozott szerte a világban, valószínűleg azért, mert ahhoz, hogy jó szőrminőségű, gyönyörű egyedeink legyenek, nagyon sok munkával járó ápolásra van szükség.

A testméret, pontosabban a mellkas körmérete szerint három típust különböztethetünk meg: a legkisebbet, azaz a nyulász- vagy kaninchentacskót, az ennél egy mérettel nagyobb törpét, és a legtestesebbet, egyben a leginkább elterjedtebbet, a normál tacskót. Ez utóbbit tenyésztették ki legelőször. A méretek közti pároztatás nem szokásos, ebből is adódik, hogy ritkán minősítenek át egy-egy túl kicsi vagy túl nagy utódot a tenyészszemléken. A tacskó mérete, akárcsak az, hogy melyik szőrváltozathoz tartozik, nem befolyásolja temperamentumát. A leggyakoribb színváltozat a fekete-cser és a vörös. A csokoládészín sem ritkaság: ez olyan, mint a fekete cser, csak kávébarna alapszínen találhatóak a cserszínű jegyek. Magyarországon igazi ritkaságnak számít a harlekin változat, melynek sötét alapszínén szürkés foltok láthatók. A tigriscsíkos változat is elismert, de hazánkban ezt nem tartják.

 

Nem érhet csalódás

A tacskótenyésztésre inkább csak ráfizetni lehet, ezért aki foglalkozik vele, valóban kutyaszeretetből teszi. Ezzel is magyarázható az, hogy genetikailag állományuk kitűnő. A tacskótenyésztők, ha kell, akár fél európát is beutazzák egy-egy jó párosítás reményében. Ma már létezik spermaimport is, de ez nem jellemző, a tacskósok ma is a természetes termékenyítés hívei. Egy-egy alom legtöbbször négy-hat kölyökből áll, s ezt problémamentesen fel is neveli az anya, de előfordul kilences kölyökáldás, éppúgy, mint az egyke. Az örökletes betegségek nem jellemzőek a tacskókra, mivel szűrővizsgálatokkal, illetve átgondolt tenyésztési koncepciókkal megóvták ezt a fajtát. Egyetlen sajátságos betegség a tacskóbénulás, mely lényegében gerincsérv. Ilyenkor a kezdeti rendkívüli fájdalom után a hátsó végtag bénulása is bekövetkezhet, de ezt el lehet kerültetni, ha az állatokat nem lépcsőztetik, vagy ha a gazda nem hizlalja túl kedvenc négylábúját.

Míg vannak lelkes, elhivatott tenyésztők, a fajtáért aggódni nem kell. A tacskó ma is olyan, mint régen - nemcsak "csőkutya", hanem belső tulajdonságai alapján az egyik legértékesebb négylábúnk. Sok mindent el lehet várni tőle, s a tenyésztő szerint egyedül csak akkor érhetne csalódás, ha a mesebeli királykisasszonyhoz hasonlatosan, aki csókot nyomott a béka fejére, mi is azt várnánk a tacskónk fejére nyomott puszedlitől, hogy királyfivá változzék tőle. Ha ugyanis véletlenül mégis megpróbálkoznánk a varázslattal, csupán egy örömköröket futó tacskót látnánk magunk előtt...nyitókép: x

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)