Kiképzés, kutyaiskola
Nem az iskolának, hanem az életnek!
Bemutatkozik a K99-es vizsgarendszer
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Vámosi-Nagy Nóra  |  2007. szeptember 21.

A K99-es vizsgarendszer azt az űrt hivatott betölteni, amely a hétköznapi kutyasétáltatás és a komoly sportkutyázás között tátong.


 

A fanatikus kutyások ma több kutyás sportág közül választhatnak, saját és kutyájuk képességeitől függően, ám a legtöbb kutyás sportág nagy elvárásokat támaszt és komoly, hosszú távú, rendszeres felkészülést, rendszeres szereplést igényel, ami nem mindenkinek fér bele az életébe a munka mellett. Pedig a versenyzésnek, vizsgázásnak megvan a szépsége, és ha ezt kutyánkkal együtt éljük át, új élményekkel gazdagodhatunk.

Ma már egyre többen tartják fontosnak, hogy kutyájukat kutyaiskolába vigyék, és ott az alapvető feladatokat megtanítsák neki, illetve maguk is megtanulják a kutyatartás csínját-bínját. Mások otthon, önállóan tanítgatják kedvenceiket hasznos vagy mókás feladatokra. A városi kutyatartás csak is úgy lehet problémamentes, ha a kutya tud pórázon közlekedni, ülni, feküdni, helyben maradni, elengedhető és behívható.

A vizsgarendszer megszületése

Aki azonban elkezd dolgozni a kutyájával, csodálatos utazásra indul. A közös munka során sokat tanulunk kedvencünkről, és saját magunkról is. Szükségünk lesz következetességre, türelemre és odafigyelésre, hogy elérjük célunkat. Ebben a folyamatban még hangsúlyosabbá válik a két lény közötti kommunikáció, ami a kutya-gazda kapcsolat kulcspontja. És amikor egy-egy feladatsor sikerül, az mindkét fél számára örömforrás, közös siker.

Ha egyszer megízleltük ennek az ízét, később azon kapjuk magunkat, hogy hiányozni fog, nemcsak nekünk, de a kutyánknak is. Mivel négylábú társunknak már nem kell gondoskodnia magáról - ezt mi megtesszük helyette -, nem sok feladatban kell helyt állnia. Márpedig a kutyának fontos, hogy fizikailag, szellemileg és ösztöneit tekintve is elfárasszuk. A séta, a kirándulás mindig öröm, de emellett a szellemi munkára, a tanulásra is szüksége van, így élhet kiegyensúlyozott életet.

Új versenysport megalakítására irányult tehát az igény, amely olyan gazdák számára is megadja a bizonyítás lehetőségét, akik éppen csak most kezdik felfedezni a kutyás élet szépségeit. Mivel a K99-es vizsgarendszer fokozatosan nehezedő szintekből épül fel és az ágazatok függetlenek egymástól, így minden fajtájú és habitusú kutya számára egyedileg, tetszés szerint kombinálhatja a gazda az elvárásokat. Maga a vizsgázás tehát csupán a szórakoztató oldala a dolognak: a valódi cél nem egymás legyőzése, túlszárnyalása, hanem a mindennapi életben könnyedén eligazodó, jól irányítható családi kutyák nevelése és a kutya(személyre szabott) munkaigényének kielégítése.

A K99-es vizsgarendszer felépítése

A vizsgarendszer magában foglalja a meglévő munkakutyás ágazatok vizsgáinak anyagát is, addig azonban fokozatos felkészülési lehetőséget nyújt, szintenként fokozatosan növekvő elvárásokkal, sőt azok felett is található követelmény. A már ismert három ágazat - engedelmes, őrző-védő, nyomkövetés - mellett megjelenik egy új, negyedik ágazat is, az ügyességi. Mind a négy ágazatban kilenc szinten tehetők vizsgák, egymástól teljesen függetlenül, egy vizsganapon ágazatonként egy.

Az engedelmes ágazat mindenki számára elérhető, és azokból a feladatokból áll, amelyek miden kutyaiskola alapvető anyagait képezik: lábnál követés pórázon és anélkül, helyben maradás, menet közben ültetés, fektetés. A közepes szintektől már bejönnek az apportírozós feladatok és az előreküldés is, ami a megfelelő módszerekkel minden kutyaszámára megtanítható.

A nyomkövetés ágazat alapvetően a szolgálati kutyázásból származik, és ma is fontos része a munkakutya-sportnak. A tanításához nem árt szakember segítségét kérni. Az első szinten a kutyának csak egyenes nyomvonalat kell követnie, és még jutalomfalat is használható. később már egyre nehezebb formákban fektetett nyomon kell haladnia a kutyának, egyre hosszabb távokon, jelezve a talált tárgyakat.

Az őrző-védő munka tanítása csakis szakember segítségével lehetséges. Ennél az ágazatnál már igencsak fontos, hogy kutyánk milyen ösztönökkel bír. Az alacsonyabb szintek elvárásai itt is úgy kerültek összeállításra, hogy elérhetőek legyenek szinte bármilyen kutya számára.

Az ügyességi ágazat talán a legizgalmasabb része a vizsgarendszernek, hiszen teljesen új, ilyen formában csak itt jelenik meg. Alapvetően hat feladattípusból áll: apport, akadály, kézjelek, irányítás, szagazonosítás és menet közbeni megállítás. Az alacsonyabb szinteken még nincs minden feladattípus a vizsgaanyagban, ha viszont a magasabb vizsgákat nézzük, már találhatunk olyan csemegéket, mint 30 méterről kézjeles feladatok végrehajtatása, három különböző anyagú idegen tárgy apportírozása, vagy 20 méterre levő bójákhoz irányítás a megfelelő sorrendben, csak, hogy néhányat említsünk.

Hol ismerhetjük meg a K99-es vizsgarendszert?

A K99 vizsgarendszer 2004-ben kezdett formát ölteni a Népszigeten, a K3 Kinológiai Egyesület szakmai fejlesztése révén. Azóta folyamatos tesztelés és csiszolás alatt áll, és ennek a folyamatnak még nincs vége. Eddig csak a megalkotásában résztvevő kutyaiskolák szerveztek vizsgákat, többnyire belső körben. Most azonban elérkezettnek láttuk az időt, hogy a vizsgarendszert megnyissuk és elérhetővé tegyük a nagyközönség számára. Az eddig megrendezett vizsgák alapján büszkén mondhatjuk, hogy a rendezvények mindig jó hangulatúak, és rendkívül színes látványt nyújt vizsgázó a kutyafajták sokfélesége.

A vizsgarendszernek saját weboldala van a http://www.k99vizsga.info/ címen. Itt elolvashatjuk a rövidített szabályzatot, megnézhetjük az összesített eredménylistát, csemegézhetünk a képek között, és megtalálhatunk minden fontos információt arról, hogy mikor, hol lesz a legközelebbi rendezvény, mely kutyaiskolák szervezhetnek versenyt stb. Emellett mindenkit szeretettel várunk a 2007. szeptember 30-án megrendezésre kerülő K99-es NYÍLT NAPRA, a Budakalászi kutyaparadicsom kutyaiskolába.

A nyílt nap témái:

K99 vizsgák 1-9 szinten (jelentkezési lap a honlapról letölthető) - A K99 vizsgarendszer bemutatása, ágazatok, követelményszintek ismertetése - Hogyan szervezhetünk K99 rendezvényt? - K99 teljesítménybírók, vizsgabiztosok képzési rendszere

A kutyával érkezőket kérjük, hozzák magával az oltási könyvet!
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)