Gyerek és kutya
Már az óvodában elkezdődik
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Bálint Ábrahám Edit  |  2010. szeptember 11.

Már az óvodában elkezdődik

Az eredményes környezet- és állatvédelemre való nevelés valójában még az óvodában elkezdődik. Akkor, amikor az addig csupán családi kötelékben mozgó, aprócska emberpalánták számára hirtelen elkezd tágulni a világ. Nagyon fontos a későbbi kutyákhoz való viszonyulás szempontjából, hogy ez az időszak milyen információkat is hordoz számunkra, mit térképeznek fel az állatvilág rejtelmeiből.


Nemcsak a szülőktől való elszakadással kell megbirkóznia, hanem a szinte mindennapra jutó új ismereteket, információkat is meg kell tanulnia befogadni. Alkalmazkodnia kell a számára ismeretlen környezethez, ismerkedik, barátkozik az őt körülvevő élettelen és élővilággal. De rendkívül fogékony mindenre. Kiváncsi és nagyon érzékeny. Szinte mindent megragadna, magához szorítana. Ha a pedagógusok és természetesen otthon a szülők is, bölcsen élnek az irányíthatóság lehetőségével, biztosan van esélyünk arra, hogy legkisebbjeink személyében a természetről, környezet- és állatvédelemről teljes mértékben újszerűen gondolkodó nemzedék nőjön fel. A bennünket körülvevő élővilág szeretetére, tiszteletére és megóvására való nevelésnek ugyanis nem az iskolapad az első állomása. Az csupán a folytatása. Már az anyatejjel kellene csemetéinknek magukba szívniuk a természet szeretetét, a megőrzésére való nevelést pedig már az óvodákban el kell kezdeni.

Nos, akinek alkalma nyílott arra, hogy bekukkantson néhány óvodai foglalkozásra, maga is tapasztalhatta, hogy ezen intézmények zömében a pedagógusok felelősségük teljes tudatában módszeresen a környezet megbecsülésére tanítják, irányítják aprócska növendékeiket. A legtöbb helyen megfigyelhető például az a törekvés, hogy az óvodai játékok legtöbbje - a műanyagokat egyre kiszorítva - természetes anyagokból készültek. A különféle foglalkozásokon pedig a gyermekek maguk is elsajátítanak egy-két könnyebb és számukra nagyon izgalmas, élvezetes kézműves technikát. Ahol tehetik, egy kis "élő sarkot" is berendeznek, növényekkel, könnyen gondozható állatokkal. Kis akváriumban picinyke halacskák, aprócska ékszerteknősök "lakhatnak" együtt velük. Milyen gyorsan megtanulják, hogy nem szabad őket bántani, nyomkodni, zaklatni, hogy az ékszerteknőc nem lendkerekes autó. És így, ha miniatűrben is, de velük van egy "csipetnyi" az élővilágból. De persze, a természet nemcsak bevihető a csoportszobába, hanem sok szép kirándulással, sétával, barangolással "tetten érhető", megtapasztalható számukra. Nagyszerű, hogy napjainkban már egyre inkább akadnak olyan bátor óvónők, akik arra is vállalkoznak, hogy ovis csoportokat vigyenek el egyhetes, tíznapos természetjáró táborba. A csöppségek lelkesedése, határtalan ujjongása a legbiztosabb fokmérője annak, mennyire hasznos számukra a környezettel való közvetlen kapcsolat. Igen örvendetes, hogy egyre több óvodában igyekeznek valóban sokat megtenni azért, hogy a picik a legmegfelelőbb útmutatást kapják környezet- és állatvédelemből. Anélkül, hogy ezért bármilyen elismerésre pályáznának.

Az élővilág védelmére való nevelésben kiváló példaként említhetjük az érdi Erkel utcai óvodát, amely intézményt akár környezetvédelmi óvodának is mondhatjuk, hiszen itt már évekkel ezelőtt csatlakoztak a Havas Péter nevével fémjelzett "Körlánc" óvodákhoz. Folyamatosan kapcsolatban állnak Mihály Istvánnéval, a Szarvasi Óvóképző Főiskola docensével. Az Erkel utcai óvodában nagyon sok természetfilmet láthatnak a kicsik és számos, igen érdekes kirándulást szerveznek nekik. Itt olyannyira magukévá tették a környezetvédelmi nevelést, hogy nem elégedtek meg a csupán átlagos eredményekkel: már évekkel ezelőtt indítottak egy kizárólag környezetvédelmi óvodai csoportot. Hat év alatt két ilyen "speciálisan" irányított nemzedék hagyta el az intézményt, Nagy Éva óvónő szárnyai alól. De amit ebben az óvodában jól csinálnak, nem tartják meg féltékenyen maguknak, hanem továbbadják valamennyi érdi óvoda pedagógusainak. Sikeres módszereiket megosztandó, minden évben városi bemutatót tartanak. Az Erkel utcai óvoda így a természet- és állatvédelmi nevelést illetően valóságos "didaktikai kincsesbánya" az érdi óvónők számára. Lelkiismeretes munkájuk pedig segít abban, hogy egy olyan nemzedék nőjön fel irányításuk alatt, amely képes lesz nemcsak másként gondolkodni a környezetükről, hanem készen áll arra is, hogy az élővilágot a tőle telhető módon megőrizze és "átadja" az utána felnövekvő generációnak is. Mert hogy - mint a bölcsesség tartja - az élővilágot unokáinktól kaptuk kölcsön, vigyáznunk kell tehát rá, hogy nekik is legyen mit kölcsönvenniük!nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)