Juhász- és pásztorkutyák
Holland juhászkutya FCI 223
Hollandia
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2009. május 04.

A belga juhászkutyához hasonlóan, a szomszédos Hollandiában is létezik egy ősi juhászkutya, melyet napjainkban három szőrváltozatban tenyésztenek. Belga rokonával ellentétben, ez a fajta hazáján kívül alig ismert fajta.


Noha a Holland Juhászkutya Klubot már 1898-ban megalapították, az FCI csak 1960-ban ismerte el a fajtát, melyről már a német juhászkutya atyja, Stephanitz is részletesen beszámol. Leírása szerint már akkoriban is három szőrváltozatot ismertek. A holland juhászkutya mai formájában a XVIII. század végétől ismert. A tenyésztés központja Észak-Brabant volt, ahol nagyon régóta juhtenyésztéssel foglalkoztak. Az értékes termőföldet és a haszonnövényeket a kutyák védték meg a birkák pusztításától. Korabeli leírások szerint a pásztor kedélyesen ballagott nyája mellett, miközben kutyája lankadatlanul végezte munkáját. Kiállításon először 1874-ben tűnt fel az első "hazai pásztorkutya", melyet az 1878-as kiállítási katalógus már holland juhászkutyának nevez. 1989. június 12-én, Utrechtben alakult a Holland Juhászkutya Klub, mely kezdetben nem tudott túl hatékonyan működni, mert a juhászokat nem érdekelte a fajtatiszta tenyésztés és kutyáik törzskönyvezése. A belga juhászkutyától való elhatárolódás céljából, 1910-ben lemondtak a fekete színváltozatról, 1935-ben azonban növelni kellett az engedélyezett színek körét, hogy ne szűküljön le túlságosan a tenyészállomány. A második világháború után a hatvanas évekre tért magához a tenyésztés. Bár még mindig nem túl sok kölyök születik évente, 1971-től már nem vesznek fel ismeretlen származású juhászkutyát a holland törzskönyvbe.

Holland juhászkutya standard (FCI 223)

Általános megjelenés: Közepesen nagy, közepesen nehéz, jól izmolt kutya, erőteljes, arányos testfelépítéssel. Intelligens arckifejezés, élénk temperamentum.
Viselkedés és karakter: Ragaszkodó, engedelmes, szófogadó, éber, munkakedvelő, nagyon hűséges és megbízható, igénytelen, nagyon kitartó, állandóan figyelmes, aktív és igazi juhászkutyatulajdonságokkal rendelkezik.
Méret/arányok: A testhossz és marmagasság aránya kb. 10:9.
Kanok marmagassága: 57-62 cm
szukák marmagassága: 55-60 cm
Változatok: A szőrzet milyensége alapján 3 változatot különböztetünk meg.

  1. rövidszőrű
  2. hosszúszőrű
  3. drótszőrű
Mozgás: Folyamatos, hajlékony, természetes. A mozgás lefutása nem lehet meredek vagy kényszeredett, de lebegő vagy túl nyújtott sem.
Fej: Mérete a testtel arányos. A formája inkább hosszúkás, nem tömeges. Ráncok nélküli és száraz. A fang valamivel hosszabb, mint a lapos koponya. Az orrhát egyenes és párhuzamos a koponyával. A stop kevésbé határozott. Az ajkak szorosak. A drótszőrű változatnál a fej szögletesebbnek hat, ami azonban csak optikai csalódás.
Fülek: Inkább kicsik, mint nagyok. Izgalmi állapotban mereven felállóak és előre fordulnak. Magasan tűzöttek. Nem kanál formájúak.
Szemek: Sötét színűek, közép nagyok, mandulaformájúak (nem kerekek), kissé ferdék.
Orr: Mindig fekete.
Harapás: erőteljes és szabályos. Zárt fangnál a felső metszőfogak érintkezve nyúlnak az alsókra (ún. ollós harapás).
Nyak: Nem túl rövid, száraz nyak, lebernyeg nélkül, fokozatosan olvad össze a törzs vonalával.
Test: erőteljes, a bordák enyhén íveltek. A mellkas mély, de nem keskeny. A mellkas alsó vonala fokozatosan megy át a has vonalába. A hát rövid, egyenes és erőteljes. Az ágyék erőteljes, sem nem hosszú, sem nem keskeny. A far nem lehet rövid vagy csapott.
Mellső végtagok: Erőteljesek, jól izmoltak, szolid csontozattal. merőleges, egyenes, de a lábtőízület megfelelően rugalmas. A lapockák szorosan simulnak a mellkashoz és ferdék. A felkar jó hosszúságú.
Hátsó végtagok: Szintén erőteljesek, jól izmoltak, szolid csontozattal. A térdízület mérsékelten szögelt, ami megakadályozza a combcsont túlzottan ferde elhelyezkedését. A csánkízület is mérsékelten szögelt, hogy a lábközép merőlegesen helyezkedjen el az ülőgumók alatt. Farkaskörmök nincsenek.
Mancsok: A lábujjak szorosan simulnak egymáshoz és íveltek, mely megakadályozza a mancs túlzott hosszúságát. A körmök feketék. A talppárnák rugalmasak és sötét színűek.
Farok: nyugalmi állapotban egyenes vagy enyhe ívvel lelóg, a csánkig ér. Mozgás közben elegánsan hordott, sohasem oldalt vagy csavarodva.
A szőrváltozatok sajátosságai: Rövidszőrű: Az egész testen igen kemény és nem túl rövid szőrzet kívánatos, bőséges aljszőrzettel. Kifejezetten látható gallér, gatya és zászló.
Szín: Többé vagy kevésbé kifejezetten csíkos, barna (arany-csíkos) vagy szürke alapon (ezüst-csíkos). A csíkozottság az egész testre kiterjed, a gallérra, a gatyára és a zászlóra is. Túl sok fekete fedőszőr nem kívánatos. A fekete maszk előnyben részesítendő.
Hosszúszőrű: Az egész testen hosszú, sima, a testre simuló, durva tapintású szőrzet, mely nem göndör vagy hullámos, bőséges aljszőrzettel. A fejen, a füleken, a mancsokon és a hátulsó végtagokon a csánk alatt a szőrzet rövid és sűrű. A mellső lábak elülső részén jól fejlett, lefelé a hosszúságából vesztő szőrzet, ezek az ún. zászlók. A farok körben dúsan szőrrel borított. A füleken nincsenek bojtok.
Szín: Mint a rövidszőrűnél.
Drótszőrű: Az egész testen sűrű, kemény, bozontos a szőrzet, a fejet kivéve sűrű aljszőrzettel. A szőrzetnek zártnak kell lennie. A felső és alsó ajkakat dús szőrzet borítja (ún. bajusz és szakáll), mely elálló, nem puha. Bozontos, kiugró szemöldök. A koponyán és a pofákon a szőrzet kevésbé erősen fejlett. A farok körben dúsan szőrrel borított. erősen fejlett gatya kívánatos.
Szín: Kékes szürke és só-bors, ezüst és arany csíkos. A csíkozottság a drótszőrű változatnál - a másik két változattal ellentétben - kevésbé határozott a fedőszőrzeten.
Hibák: Túl sok fehér a mellkason vagy a mancsokon, fehér csíkok vagy foltok bárhol másutt a testen. Az orrtükör nem fekete. Lazán lelógó vagy kanálformájú fül. Hibás szín vagy rajzolat, túl sok fekete fedőszőr. Előre- vagy hátraharapás. Kupirozott fül vagy farok. Gyűrűs farok.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)