Juhász- és pásztorkutyák
Pireneusi juhászkutya (rövid arcszőrzetű változat)
Franciaország
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2009. május 04.

Ez a kutya nyugodtabb és kezelhetőbb, mint a hosszúszőrű pireneusi juhászkutya, és idegenekkel szemben kevésbé bizalmatlan. De azért nagy bátorságot és energiát sugároz.


Általános megjelenés: Összességében ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hosszúszőrű pireneusi juhászkutya. Valamivel hosszabb fangjában különbözik tőle. Fejét rövid és finom szőr borítja (innen a rövid arcszőrzetű elnevezés), a test szőrzete közepesen hosszú vagy ennél rövidebb, leghosszabb (6-7 cm) a nyakon és a maron, 4-5 cm hosszú a hát középső vonalán. A végtagokat rövid szőrzet borítja, enyhe rojtokkal a mellső és "gatyával" a hátsó lábakon. A farok lehet hosszú egy "kampóval" a végén vagy kupirozott. Sok egyednek veleszületetten rövid farka van. A lábujjak szorosabban simulnak egymáshoz és erősebben íveltek, mint a hosszúszőrű juhászkutyánál. Hasonló arányok mellett a test kissé rövidebb, mint a hosszúszőrű juhászkutyánál. A szőrzet megengedett színei a fekete-harlekin, a csíkos és a rőt különböző árnyalatai, akár fekete szőrrel melírozva és olykor kis fehér jegyekkel is. A szürke szőrzet kevésbé elterjedt. A rövidszőrű pireneusi juhászkutya mérete a kanoknál 40-54 cm, a szukáknál 40-52 cm között váltakozik. A hibák és tenyésztésből kizáró okok ugyanazok, mint a hosszúszőrű változatnál.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melyet az eltérés mértékével pontos arányban kell értékelni.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)