Juhász- és pásztorkutyák
Schipperke FCI 83
Belgium
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. november 23.

Schipperke FCI 83

Belgiumban 1888-ban alapították a Királyi Schipperke Klubot, melynek jelmondata a következő volt: Belga fajta vagyok, kicsi, erős, hűséges, ravasz és bátor. Ekkor született meg ennek a nagyon régi, törpe juhászkutya fajtának a leírása is.


Ezzel meghatározták a követendő típust az összetoborzott hasonló kutyák közül, bár a fajta legfontosabb morfológiai jellemzői régóta változatlanok, hiszen a schipperke kicsinyített formája egy canis lupusnak, a legősibb farkas szerű kutyának. Igénytelen, nem mesterségesen "gyártott" változat, így nélkülözi az ember akarata és fantáziája által kitalált természetellenes tulajdonságokat. csupán kicsisége - amit fokozatos kiválasztással értek el - az egyetlen külső jegy, ami a létrehozásában tudatos tenyésztésről tanúskodik. Szokták "törpe groenendaelnek" is nevezni, ami persze nem teljesen helytálló, bár mindketten közös őstől, a "Leuvénaar"-tól származnak, mely egy többnyire fekete, középméretű kutyavolt. A "Leuvénaar" szelektálásakor a nagyobb kutyákat küldték a legelőkre nyájat őrizni, a legkisebbeket pedig patkányfogásra használták az istállóban és a lakóház körüli udvaron, illetve ezeknek az apróságoknak kellett jelezniük, ha idegen közeledett. A fajta származására utal neve is, a "Schipperke" szó "kis juhászt" jelent Louvain környéki dialektus szerint.
     Hogy miért van olyan kevés schipperke a világon, csak találgatni lehet. Bár keveset ellenek, a szüléssel és az alom felnevelésével nincs gond. Igen hosszú életűek, 15-18 évig is elélnek, a 14 éves kanok még fedező képesek, és csupán pár ősz szőrszál az állukon jelzi korukat. Nem igazán tartoznak a társasági kutyák közé, hiszen ahhoz túlságosan hasonlítanak a nagy kutyákhoz, külalakra és természetre egyaránt, nem kell őket sem fürdetni, sem nyírni, még fésülni is csak igen ritkán, nincs földig érő fülük vagy szőrük, és túl fürgék ahhoz, hogy egész nap ölben ücsörögjenek.

Schipperke standard (FCI 83)

Általános megjelenés: Kiváló, hűséges, kicsi őrkutya, mely idegenekkel szemben tartózkodóan viselkedik. Mozgékony, élénk, fáradhatatlan, mindig aziránt érdeklődik, ami a környezetében történik. Nagyon agresszív, ha a rábízott tárgyakat kell megvédelmeznie. Nagyon finoman bánik a gyerekekkel; ismeri a házához tartozók szokásait. Mindig kíváncsi aziránt, ami egy ajtó mögött történik, vagy ha egy tárgy helye megváltozik. Érzéseit magas hangú ugatással vagy nyakszőrzetének felborzolásával fejezi ki. Keresi a lovak társaságát, üldözi a vakondokat és más kártevőket, kiképezhető arra is, hogy megkeresse az üregi nyulak rejtekhelyét, illetve kiűzze őket az aljnövényzetből
Szín: Fekete, mindennemű világos szőrzet nélkül.
Fej: A rókáéra emlékeztet. A homlok meglehetősen széles, a szemek felé keskenyedő. Profilból enyhén kerek, hegyben végződő, nem túl hosszú fang, kevésbé kifejezett stop. Orr: Kicsi.
Szemek: Sötétbarnák, telik, inkább oválisak, mint kerekek. Sem nem mélyen ülők, sem nem kidülledők. Élénk és átható tekintet.
Fülek: Felállóak, kicsik, háromszögletűek, magasan tűzöttek. Meglehetősen vastag bőr, hogy csak hosszában lehet a füleket meghajlítani. Különösen mozgékonyak, figyelő helyzetben szorosan egymás mellett állóak.
Harapás: Nagyon jól egymásba nyúlóak.
Nyak: Erőteljes, egyenes tartású.
Test Lapocka: Ferdén elhelyezkedő és mozgékony.
Mellkas: Elöl széles, a lapockák mögött ívelt és mély. A has meglehetősen felhúzott.
Hát: Egyenes, vízszintes. A gallér miatt a marnál magasabbnak tűnik.
Ágyék: Széles és erőteljes.
Mellső végtagok: Abszolút egyenesek, jól aláállítottak. Finom csontok.
Mancsok: Kicsik, kerekek és zártak. Egyenes, erőteljes és rövid körmök (nem íveltek).
Hátulsó végtagok: Nagyon szélesek, hosszúak és jól izmoltak. A csánkok mélyen elhelyezkedők.
Farok: Nincs.
szőrzet: Dús és kemény. Sima a füleken. A fejen, a végtagok mellső részén és a csánkon rövid. A testen meglehetősen rövid. A fülek külsejétől lefelé a nyakon hosszabb, nyak- és tarkógallért képezve, mely a mellig leér. A combok hátulsó részén szintén hosszabb a szőrzet, gatyát képezve, melyen a szőrvégek befelé görbülnek.
Súly: a. 3-5 kg b. 5-8 kg,
A 3 kg alatti és a 9 kg feletti példányok kiállításon nem díjazhatók.
Hibák: Világos szemek. Túl hosszú vagy kerek fülek. Téglalapalakú, hosszú, kerek vagy túl rövid fej. Nem zárt szőrzet. Göndör vagy selymes szőrzet. Hiányzó gallér vagy gatya. Túl hosszú szőrzet. Rendezetlen fogsor.
Tenyésztésből kizáró hibák: Lebillenő fülek. Veleszületett fehér szőrzet. előre- vagy hátraharapás.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)