Juhász- és pásztorkutyák
Kelpie - FCI 293
Ausztrália
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2014. február 10.

Kelpie - FCI 293

A kelpie az európai kutyabarátok számára valószínűleg az ausztrál terelőfajták legismeretlenebbike. Az ausztrál pásztorok és marhatenyésztők azonban nemcsak jól ismerik, hanem igen nagyra becsülik ezt a fajtát intelligenciája és fáradhatatlan munkakedve miatt.


A kelpie kiválóan alkalmazkodott az ausztrál legelők nehéz munkakörülményeihez: szívósan dolgozik az izzó nyári hőségben és a téli hidegben egyaránt, nem törődve az olykor rendkívüli talajviszonyokkal sem. Figyelemreméltó, hogy a szülőhazájukból elszármazott kelpie-k nagyon jól alkalmazkodnak az adott ország klímájához is. Egy svéd farmer, majdnem a sarkkörön, négy, Ausztráliából importált kelpie-vel őrizteti húszezres rénszarvascsordáját. A kutyák a második télre az otthoninál sokkal vastagabb bundát növesztettek.
A kelpie valószínűleg skót bevándorlók kutyáitól, rövidszőrű collie-któl származik. A skót Rutherford család is magával vitt két fekete vagy fekete-cser színű collie-t új hazájába. A kutyák meglepően jól alkalmazkodtak új környezetükhöz, s a farmerek hamar megkedvelték őket kiváló terelőmunkájuk miatt. A Rutherford-kutyákat aztán más európai, főleg angol és skót kutyákkal keresztezték; a Rutherford-vonalú kutyák képezték a kelpie-tenyésztés alapját. A kelpie nevet egy Gleason nevű farmer "találta ki", aki egy lóért cserébe tett szert egy Rutherford-kutyára. A kelpie szó a skótok ősi nyelvén vízi szellemet jelent. Ez a Gleason-Kelpie kiváló munkakutyavolt, kétszer is pároztatták egy Rutherford által Skóciából importált, Moss nevű kannal, majd a fekete-cser színű Caserral, akinek szülei szintén Skóciából érkeztek. utóbbi alomból született egy szuka, akit szintén Kelpie-nek hívtak: ő volt az első ausztrál juhászkutyavizsga győztese.
Manapság mintegy 70-80 ezer kelpie dolgozik Ausztráliában, főleg hatalmas birkanyájak mellett, de marhacsordák terelésére is használják a fajtát. Óriási munkakedvvel rendelkezik, de nagyon önálló, olykor makacs kutya, így városi hobby-tartásra nem kifejezetten ajánlott, mert ilyen körülmények között lehetetlen munkakedvét kielégíteni.

Kelpie standard (FCI 293)

Általános megjelenés: Értékes, mozgékony, aktív kutya, feszes izomzatának és hajlékony végtagjainak köszönhetően fáradhatatlan a munkában. Semmi esetre sem szenvedhet hiányt szubsztanciában.
Viselkedés és karakter (wesen): A kelpie rendkívül éber, igyekvő és nagyon intelligens. Szelíd és engedelmes természetű. Energiája szinte kimeríthetetlen. Nagyon hűséges és készséges. Veleszületett hajlama van a juhokkal való munkára, szabad területen és karámban egyaránt. Bármely testfelépítési vagy természetbeli hiba, mely nem áll összhangban a juhászkutya-természettel, atipikusnak tekintendő.
Fej: A fej a kutya nagyságával arányos. A koponya enyhén lekerekített és a fülek között széles. Oldalról nézve, a homlok egyenes vonalban fut a határozott stopba. A pofák sem nem húsosak, sem nem kiállóak, hanem kikerekednek a világosan kirajzolódó, szoborszerűen határozott fangig. A fang hossza valamivel rövidebb, mint a koponya hossza. Az ajkak szorosan illeszkednek, határozottak, nem lazák. Az orrtükör színe a szőrszínhez illő. A fej körvonala és formája rókaszerű benyomást kelt, melyet a mandulaformájú szemek enyhítenek.
Fogak: A fogaknak egészségesnek és erősnek kell lenniük és egymástól egyforma távolságban elhelyezkedniük. Az alsó metszőfogak közvetlenül a felsők mögött fekszenek és hozzáérnek azokhoz, vagyis ollós harapással záródnak.
Szemek: Mandulaformájúak, közepes nagyságúak, világosan kirajzolódó szemzuggal. Intelligenciát és igyekezetet sugárzó tekintet. Barna, a szőrszínhez illő szemszín. Kék kutyáknál világosabb szemszín megengedett. Fülek: A fülek egyenesen állnak és vékony csúcsban végződnek. A bőr vékony, de a fültőnél erős. Egymástól távol tűzöttek, és a mérsékelten nagy fülkagylók kifele hajlanak, a külső szél enyhén lekerekített. A belső szőrrel borított.
Nyak: A nyak mérsékelt hosszúságú, erőteljes, enyhén ívelt és harmonikusan olvad össze a vállakkal. Lebernyegmentes. Meglehetősen fejlett sörénnyel rendelkezik.
Mellső rész: A lapockáknak szárazan izmoltnak kell lenniük és ferdén feküdniük. A lapockák a marnál szinte összeérnek. A felkarnak a lapockával derékszöget kell bezárnia. A könyök sem kifelé, sem befelé nem fordulhat. A mellső végtagoknak izmosnak kell lenniük, erős, de nem durva csontozattal. Egyenesek, elölről nézve párhuzamosak. Oldalról nézve, a lábközép enyhén ferde, hajlékony mozgást és gyors irányváltoztatást lehetővé téve.
Törzs: A bordák jól íveltek és a mellkas inkább mély, mint széles. A hát szilárd és vízszintes, az ágyék szilárd és jól izmolt, a lágyék mély. A törzs hossza, a szegycsonttól az ülőgumóig mérve, meghaladja a marmagasságot 10:9 arányban.
Hátulsó rész: A hátulsó résznek szélesnek és erőteljesnek kell lennie, a far inkább hosszú és csapott, a térd jól szögelt és a csánk igen mélyen elhelyezkedő. Hátulról nézve a hátsó végtagok a csánktól a mancsig egyenesek és párhuzamosak és sem szuken, sem tágan nem állnak.
Mancsok: A mancsoknak kereknek, erőteljeseknek kell lenniük, vastag talppárnákkal. A lábujjak szorosan illeszkednek egymáshoz és íveltek. A körmök rövidek és erősek.
Farok: nyugalmi állapotban a farok enyhe ívben lecsüngő. Aktív vagy izgalmi állapotban a kutyafelemelheti, de semmi esetre sem a faroktőn keresztül futó függőlegesen túlra. erőteljes, kefeszerű szőrzet. A farok úgy tűzött, hogy harmonikusan megy át az ívelt farba. Körülbelül a csánkig ér.
szőrzet: Egyenes, rövid és sűrű aljszőrzettel. A fedőszőr sűrű, minden szőrszál egyenes, kemény és testhez simuló, hogy a kutyát megvédje az esőtől. A test alatt és a végtagok hátsó részén a szőrzet hosszabb és a combon szinte enyhe gatyát képez. A fejen, beleértve a fülek belső részét is, a végtagok elülső részén és a mancsokon a szőrzet rövid. A nyakon hosszabb és sűrűbb, sörényt képez. A farkon erőteljes, kefeszerű szőrzet. A túl hosszú vagy túl rövid szőrzet hiba. Átlagban a szőrzetnek a testen 2-3 cm hosszúnak kell lennie.
szőrszín: Fekete, fekete-cser, vörös, vörös-cser, fakó, csokoládébarna vagy füst kék.
Jármód: A szinte korlátlan erő és kitartás elérése érdekében, melyet egy juhászkutyától a nyílt területen történő munka során megkívánnak, a kelpie-nek tökéletes testfelépítéssel és mozgással kell rendelkeznie. A tehén- vagy hordóállású, vagy túl meredek csánkra, a laza vállakra, a korlátolt lefutású mozgásra való minden hajlam súlyos hiba, akárcsak a keresztezés vagy kötött mozgás. A mozgásnak szabadnak és folyamatosnak kell lennie, és a kutyának képesnek kell lennie teljes sebességnél is hirtelen irányváltásra. Ügetésben, növekvő tempónál a mancsok a föld közelében egymáshoz közelítenek, de amint a kutya nyugodtan áll, mind a négy végtag függőlegesen a talajra (korrekt állás).
Marmagasság: kanok: 46-51 cm,
szukák: 43-48 cm.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melyet az eltérés mértékével pontos arányban kell értékelni.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)