Társunk a kutya
A kutya fája?
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. november 12.

A kutya fája?

Amikor utcára visszük a kutyát, akkor függetlenül attól milyen fajta tulajdonosai vagyunk, azt gondoljuk van kutyás zacsi - persze jó esetben -, van oltásunk, uccu neki, irány a nagyvilág. Azonban tudni kell, hogy a kutyák szeretnek játszani, játékból bármikor lehet harc és bármikor előfordulhat, hogy két domináns eb egymásnak feszül.


Az őskutya-vadkutya emberi háziasításuk előtt falkákban élt, és természetes (erőviszonyokon alapuló) hierarchia övezte életüket. Az erősebb legyőzte a gyengébbet, a jobbnak jobb zsákmány jutott... Az ember, mikor sok ezer éve háziállattá tette a kutyát, átvette a kutya felett a legfelsőbb falkavezér szerepet, de a kutyák egymás közt tovább komoly hierarchiában élnek.

Az ember, mikor megvásárol egy kiskutyát vagy kóbor ebet tesz gazdás állattá, komoly felelősséget visel annak kapcsán, hogy a kutya az élete folyamán milyen fizikai-szellemi adottságok birtokába fog kerülni, környezetével milyen kapcsolatot fog tartani: a kutyát táplálni, orvosi kezelésekkel (egészségügyi céllal) kell ellátni, szocializálni kell.

Kiskutyamagunkhoz vételekor a kutyák az alomban is egyfajta hierarchiát alkotnak, általában ez az adottságoknak megfelelően alakul ki (a csecsbimbóért folytatott harc által), a már felnőtt-kóbor ebek helyzetükből adódóan elég félénkek, befogadásukkor nevelésre, bátorításra szorulnak...

Mi az, hogy szocializáció?

A szocializációt a szociológia (mint tudomány) taglalja. Röviden, a kutyák esetében annyit jelent a szocializáció, hogy az egyes egyedeknek olyan közösség kialakítását segítjük környezetünkben, ahol azok egymást elfogadva, egymás mellett élni képesek különösebb általános konfrontációk nélkül.

Kutyák alapvető szocializációs normája, hogy az állatokat megfelelően (a közegészségügyi normákat is figyelembe véve) rendszeresen sétáltatni / mozgatni kell. Ennek a tevékenységnek alapvető igénye, hogy ezt megfelelő helyen, azaz az arra kijelölt ebsétáltató helyen tegyük. Feltehetően az ebsétáltató helyeken a kutyák más kutyákkal is találkoznak - egymáshoz szocializálódnak.

A bezárt kutya (aki láncon vagy élete egészében box-ban él), az az eb, mely védő munkára van tanítva általában sokkal vadabb a környezetében élő ember és kutya felé, mint humán célú társaik, akik más kutyákat ismernek. Hiszen a kutya egy társas lény, és bezárva a társ állatiasság szerepe, és a szocializálhatóság lehetősége halványul.

Az ebeket lehetőség szerint össze kell hozni, barátokká kell tenni, egymáshoz kell szoktatni, ez bonyolult dolog. kutyák egymás között élésének sok tényezője van: a kutyák száma, azon belül koruk, méretük, ivaruk...

A kutyás balesetek melyek ember-kutya, kutya-kutya között történnek, általában szocializációs hibákra, annak tényezőire vezethetők vissza. A mindennapi hírekben hallott esetek nagy része elékerülhető lenne felelős állattartással, és odafigyeléssel.

Ahhoz, hogy javítsuk a kutyások rossz helyzetét az emberi társadalomban, hogy a kutyatartók a kutyákat nem tartókkal - a kutyabarátok egymás között békességben éljenek, meg kell teremteni egy környezetünkre felelős állattartást, melyben odafigyelünk társainkra, állatainkra, mások állataira, mert a kutyákért az ember a felelős!
nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)