Társunk a kutya
Árva-e a moszkvai utcakutya?
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2010. november 27.

Árva-e a moszkvai utcakutya?

Oroszországban évszázados hagyománya van az otthontalan ebek gondozásának. Igaz, nem valamilyen hatóságok, alapítványok vagy éppen az egyház mondhatja magáénak ezt a humanitárius küldetést, hanem a jószívű állatbarátok. Moszkvában sincs ez másként: alig találni olyan boltot, lakóházat, nyilvános illemhelyet vagy éppen metróállomást, ahol ne húzná meg magát egy-két kutyus.


Az utcai ebek úgy belakják ezeket a helyeket, mintha otthon lennének - őszintén megvallva az európai ember számára kicsit szokatlan látványt nyújtanak a pultok alatt pihenő, vagy éppen a mozgólépcső sarkában táplálkozó kutyusok. Természetesen a helyzetük korántsem problémamentes, hiszen szerencsésebb, gazdáikkal élő társaiknál is több gonddal kénytelen megküzdeni. Persze a kutyák jelenléte az embereknek is okozhat bajt - az orosz fővárosban évente 16000 esetben jelentenek be olyan kutyaharapást, amelyet kóbor ebek okoztak! A felmérések szerint Moszkvában ma 28000 hontalan kutya kóborol...

A főváros önkormányzata mégsem döntött a kutyák befogásáról, elpusztításáról, vagy hatalmas, embertelen menhelyekre való deportálásáról, amely feladat ilyen nagy számú egyed esetében kivitelezhetetlen is lenne. A polgármesteri hivatal sterilizációjukról határozott, igaz a munka rendkívül szerény eredményeket hozott. A vizsgálatok sem derítették ki, hogy a tömeges ivartalanítás ellenére miért szaporodik rohamosan a kutyák száma a fővárosban. A szakértők a korrupció pókhálójába keveredtek. Persze nem is csodálkozott ezen senki, hiszen az ivartalanítási eljárásra hatalmas pénzösszegeket különítettek szántak, amelyek végül titkos csatornákon folynak el. A vizsgálódók még abban sem biztosak, hogy maguk a befogások és a műtétek valóban olyan számban történtek-e, mint azt a könyvelési adatok mutatják... Mindezek tetejébe késik az állatvédelmi törvény elfogadása, ráadásul a moszkvai háziállatok tartásáról szóló rendeletek korszerűsített változata is csupán szakértői szakaszban van.

Mi a megoldás? - kérdezi az orosz polgár. Van-e egyáltalán megoldás? - kérdezi a magyar újságíró. Független szakértők úgy látják, hogy a megoldáshoz vezető út több fontos lépésből áll. Szerintük regisztrálni kell a kutyákat, gazdaságossá és ellenőrizhetővé kell tenni a kóbor ebek sterilizációját, és ki kell dolgozni a háziállatok tulajdonlására vonatkozó jogszabályokat. "Minden állat gazdával kell rendelkezzen, hogy az emberek felelősséget érezzenek irántuk, hogy úgy mondjam, a saját bőrükön érezzék azt" - állítja Vagyim Galkov magánállatorvos. Vannak azonban más feladatok is, például a felvilágosító munka mellett be kell vonni a magánszférát a menhelyek létrehozásába, valamint az ivartalanítás finanszírozásába, továbbá hivatásos gyepmester-csoportokat kell megszervezni. Röviden: alapvető reformokra van szükség a háziállatok, így a kutyák helyzetét illetően is.

A moszkvai civilek a közelmúltban példátlan emlékművet álmodtak az egyik metróállomásra. Úgy határoztak, hogy egy kegyetlen gyilkos áldozatának esett kóbor kutyát mintáznak meg, hogy az ő szobra emlékeztesse a moszkvai embereket az árva állatokra. Az emlékmű az Együttérzés elnevezést kapta. "Kölyök" mellett mindennap friss virágcsokrok jelzik, hogy pusztulása nem volt hiábavaló...


Erdélyi Péter, a szerző fotóinyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)