Tenyésztésről általában
A mindennapok csodája
Avagy a magyar Black & White történet
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Oldal Annamária  |  2007. április 21.

Amikor megláttam a balesetet szenvedett alom egyetlen élő 40 dkg-os tagját az állatorvosi rendelő melegítőpárnáján, nem volt kétséges: a gyereknek anya kell! Hol találni szilveszter előtt este 7 órakor befogadó anyát? Elméletileg sehol. Gyakorlatilag?


 

Westie anyakutyám két hete szült, a teje már nem újszülöttnek való, és saját kiskutyái már 80 dkg-osak. Az anya ekkor már egészséges lezserséggel látja el feladatát, hisz' az újszülöttkori szoros babaőrzés már a múlté. Nincs mit tenni, anya kell az egynapos bébinek. Megpróbáljuk. A jóindulatú westie "néni" kérdő szemmel néz rám, amikor mutatom a fekete babát. Szaglássza, nézegeti, miközben csendesen győzködöm:

- Nincs anyukája, meg kell mentenünk, rajtad áll, vagy bukik!

Végre megnyalja, letehetem neki. A kimerült, stresszes kiskutyaazonnal az emlőre startol, és a világ legtermészetesebb módján szopni kezd. Órákig nem mozdulok az anyakutya mellől, de nincs semmi probléma.

Az anya újra kapja a frissen szültek tápját, hiszen mostantól több tejre van szüksége. Ez a bébi, ha nekiindul egy hét alatt szinte lekörözi a westie kölyköket. Az éjszaka folyamán kétóránként felkelt a telefonom, de minden a legnagyobb rendben.

Reggel hívom a weszti anyát, hogy kiengedjem és meglepetten tapasztalom, nem jön. Hát hogyan is jöhetne - néz rám szemrehányóan. Nem látom, hogy újszülött van? Nekem kell őt kivinni, mert magától nem jön. A reggeli mérlegelés már mutatja a bébi "elindult" fölfelé.

Kedves nagytestus barátom felhívja a figyelmemet, hogy egy általam is ismert korrekt sporttársamnál a nagytestű anyának csak egy bébije van. Egy telefon, nagyon kedvesek és készségesek - hozzuk a babát nyugodtan! Háromóra út és az egyébként békés bullmastiff anyuka harciasan tiltakozik a jövevény ellen. Nyomás vissza, újabb háromóra, és anyakutyám fejcsóválva hiányolja a kölyköt, akit azonnal gondozásba is vesz újra.

Naponta négyszer mérek és az eredmény mindig megnyugtató. Egy nap alatt 8 dkg-ot hízott. Te jó ég! Meddig fogja ezt bírni a 10 kg-os anyakutya? Irány a szupermarket bébi osztály, cumisüveg és cumi vétel, mert erre tuti rá kell segíteni. Mit tesz akinek 18 éve volt cumis gyereke? Lekap egy cumit az "ezerből" és rohan haza. A cumi nem jó, a baba nem tud ráfogni, na persze, mert fogszabályzós a cumi. Rohanás vissza, új cumi. Ami nem jó, mert nagyon folyik. Újabb rohanás - közben a kis mastiff rendületlenül szopik és hízik - és 20 perc megfontolt válogatás után megvan az ideális darab.

Anyakutya-ellenőrzés: mit látok? A cicik újra teljesen belövellve, újra dől a tej. A westiek folyamatosan potyáznak, és extra súlygyarapodást produkálnak.

Lassan telnek a napok. Már egyhetes és 81 dkg. A háromhetes westiek elindulnak és próbálják kapacitálni az egyhetes kis "böszmét" is. Most már rásegítünk és lassan de biztosan megtanul üvegből enni. A második hét végére már napi kétszer 70-100 ml tápszert pótol magának és kinyílt a szeme. A westiek már 4 hetesek és többszőr járnak úgy, hogy az anya őket elmorogja és már csak a mastiff szophat.

A harmadik hét végére napi kétszer 150 ml-t pótol, beleszemtelenkedik a westiek pempőjébe és közel kettő kilógrammot nyom a súlya. Huszonhárom naposan nekiáll enni az áztatott, de nem pempőzött tápot, amit némi szopással még kiegészít. Egy este az anyakutyával közösen megállapítjuk: - na, most már megmarad!

A westiek húzzák a fülét, nyalják a pofáját, amit ő esetlen, kedveskedő mancsozással tűr. Már szépen mászkál, de lassan eljön a búcsú ideje. Már négyhetes, és összeszorul a szívem a gondolattól, hogy távozik. Hazakerül tenyésztőjéhez, mert minket már kinőtt. Gyönyörűen eszik (a tányérba befeküdve) és már egy kilógrammal többet nyom a westieknél. Eljött a búcsú pillanata. A szívem szakad meg. Az egész család szipog, mert viszik a kis "böszmét". Mivel héthetes kora előtt nem adok oda kiskutyát, nehezen élem meg az elválást, még akkor is, ha tudom szakértő kezekbe kerül. De már nem lesznek testvérei és vége a megnyugtató szopásnak is.

Tenyésztője megtartja, mert egy ilyen kis "sors kegyeltje" sok reményre adhat okot, arról nem is beszélve, hogy két fajtareprezentáns import szülő gyermeke.

Türelmetlenül, és reménykedve várom a napot, amikor a kutyakiállításon, a kutyapárok között elindulhatunk csodálatos fedezőkanommal, és szépséges lányával együtt...

 
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)