Nem FCI besorolású fajták
Itt gyűjtöttük össze azon kutyafajtákat, amelyek nem rendelkeznek FCI besorolással
Fajtastandard nélkül I.
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Drahos István  |  2011. október 03.

Fajtastandard nélkül I.

Azt hihetnénk, hogy különböző fajtákhoz tartozó kutyák keverékei csak a véletlen folytán, a tenyésztők akarata ellenére születnek. Véletlen alatt az általunk, tulajdonosok által nem tervezett esetet értem, hiszen a kutyák partnerválasztása és egymás iránt érzett vonzalma az ő oldalukról nézve valószínűleg sok esetben egyáltalán nem véletlen. De tévednénk, ha a keverék kutyákkal kapcsolatban általánosítanánk. Több terület is létezik, például a vadászatban és egyes kutyás sportokban, ahol a keverékek viszik el a pálmát, mégpedig a tudatosan és tervezetten tenyésztett keverékek.


 

A lurcher

Ne keressük ezt a fajtát a kutyalexikonokban, nem valószínű, hogy megtalálnánk. Pedig a brit lurcher klubok szövetségének óvatos becslése szerint napjainkban csupán Angliában 100000 a lurcher tulajdonosok száma, és ez a kutyatípus - hiszen valójában nem fajtáról beszélünk - kedvelői szerint az 1600-as évek óta létezik. Az angliai lurcher tulajdonosok ma 87 különböző klubban tevékenykednek, és a "fajta" legalább ilyen kedvelt Írországban és Észak-Amerikában is. A lurcher népszerűségének oka, hogy nemcsak kellemes társ, de egyben egyike a legkiválóbb munkakutyáknak, melyet gyakran ma is, ahogyan a múltban, az üregi és mezei nyúl üldözésére használnak. Egyedei engedelmességükről és jó képezhetőségükről legalább olyan híresek, mint vadászképességeikről.

 

Nem tenyésztik tovább

A lurcher történetének gyökerei a XVII. századi Írországba és Angliába vezetnek bennünket, ahol is a nemes agár, a greyhound birtoklása kizárólag az arisztokrácia kiváltsága volt. E törvény vonatkozott a keleti agarakra éppúgy, mint a deerhoundra, a wolfhoundra vagy az orosz barzoira. A fajtatiszta agarak tartása és a velük való vadászat közemberek számára tiltott volt. A lurcher viszont keverék kutya, melynek egyik őse agár - leggyakrabban greyhound -, a másik viszont valamilyen egyéb fajta, például pásztorkutya. A korabeli törvények az ilyen keverékek tartását nem tiltották, azokról pedig hamarosan kiderült, hogy nemcsak megállták a helyüket a terepen való nyúlvadászatban, de állóképességük, nevelhetőségük tekintetében gyakran felülmúlták a nemes ősöket. Az ilyen keverék kutyát, amely gyors a vad űzésében, nehezen sérül meg, intelligens és könnyen tanítható, az orvvadászok is nagyra értékelték. Nevének eredete is ehhez köthető, az írországi romák nyelvjárásában a lur szó ugyanis tolvajt jelent.

A lurcherek létezésének másik oka a vágy egy olyan kutya után, amelyben egyesül az agarak gyorsasága és a terelőkutyák intelligenciája. Itt azonban közbeszólt a genetika. A mai napig nem sikerült olyan fajtát kitenyészteni, amely az agár és a pásztorkutya oldaláról is a legtöbbet nyújtaná. Az ideális tulajdonságok együttese, még ha hozzáértő is a tenyésztő - és még egy kis szerencséje is van -, akkor is csak az első nemzedékben (F1) jelentkezik a kívánt módon. A lurcherek egymás közti továbbtenyésztése ritkán eredményez olyan minőségű kölyköket, amilyeneket a az első keresztezéssel el lehetett érni. Tehát a lurcher egy sikeres hibrid, amely mindig két különböző, de stabil genetikai háttérrel rendelkező fajta keresztezéséből születik.

 

Gyors és okos

Sokszor maguknak a tenyésztőknek sem könnyű arra a kérdésre válaszolniuk, hogy mit is nevezünk tulajdonképpen lurchernek. Pedig biztosak lehetünk benne, hogy ezt a kérdést nekik sokszor felteszik. Alább egy részlet, egy hasonló kérdésre adott válaszból:

"Ez egy fogós kérdés - sok kutya az, és sok kutya nem. Mégis az általánosan elfogadott válasz, hogy a lurcher egy bármilyen fajtájú agár keveréke egy másfajta munkakutyával, de elsősorban valamilyen terrierrel vagy pásztorkutyával... tipikus példa a greyhound és border collie keveréke. Egy ilyen keresztezés eredményéül igen gyors és okos kutyát kapunk."

A fajtatiszta kutyák standardja a fajta idealizált egyedét formázza meg; képet próbál adni arról, hogy milyennek szeretnénk látni az adott fajta tökéletes példányát. Miközben a standard ezt a képet próbálja szavakba önteni, sok esetben semmit sem mond arról, ami a kutya igazi lényege, ami nem fér bele ebbe a képbe, mert megfoghatatlan és lefesthetetlen: a belső tulajdonságok összességéről. A lurcher esetében természetesen nem beszélhetünk standardról, de ha lenne, sem mondana nekünk sokat, hiszen a tenyésztők mindenkori célja egy olyan jól sikerült keresztezés, amelyben ezek a belső tulajdonságok a legtökéletesebben jelennek meg az utódokban. Céljuk eléréséhez pedig a hibridtenyésztés jól bevált módszereit alkalmazzák, hasonlóan a mezőgazdaság sok-sok területéhez, például a haszonállat-tenyésztéshez.

 

Miből "készül" a lurcher?

A különböző lurcher keresztezéseket mindig ahhoz tervezik, hogy milyen prédára akarnak vele vadászni, és fontos szempont az is, hogy milyen terepen. lássuk ezek közül a leggyakoribbakat:

greyhound x border collie
deerhound x border collie
greyhound x bearded collie
whippet x bedlington terrier

Bár eredetileg a lurcherek főképpen angol agár és collie-k keverékei voltak - lévén a múltban ezek voltak könnyebben elérhetők hazájukban -, manapság a legkülönbözőbb kombinációk is léteznek.

A táblázatból is láthatjuk, hogy végtelen variációi vannak a különböző keresztezéseknek. Azt tartják például, hogy a saluki-keverékeknek van elég állóképességük és sebességük a mezei nyúl vadászatára, a bullterrier-keverékeket állhatatosságuk és erejük teszi alkalmassá a rókavadászatra, a bedlington terrier keverékei kiválóak üregi nyúlra. Általánosságban a széles, nyílt terepekre nagyobb kutyákat használnak, a szűkebb, zegzugos terepre a kisebbeket tartják alkalmasnak.

Különleges típusa a lurchernek a mindenes (all-rounder) lurcher, amelytől elvárják, hogy üldözzön és elfogjon, majd a gazda kezéhez apportírozzon bármilyen kisebb vadat, ugyanúgy, mint egy spániel vagy retriever tenné.

 

Értük és ellenük

A lurcher tenyésztők többsége a legnagyobb gondossággal válogatja meg az apa- és anyaállatokat az ilyen keresztezésekhez, gondosan neveli és tartja kutyáit. Ám ahogyan mindenütt, közöttük is vannak lelkiismeretlenek, akik bármit összekevernek, annak reményében, hogy a kölykök eladásából pénzt csinálhatnak. Sajnálatos, bár éppen e típus népszerűségével összefüggő tény, hogy Nagy-Britannia menhelyein sok ilyen kutyával találkozhatunk. Önálló szervezetek foglalkoznak kimondottan lurcher mentéssel, melyek általában azt a feladatot is felvállalják, hogy ezeket a keverékeket ismertebbé tegyék a nagyközönség számára. Nincs különösebben nehéz dolguk a mentett kutyák elhelyezésében, mert a lucherek nagyon könnyen beilleszkednek a családi közösségbe. Egyedül nagy mozgásigényük okozhat gondot azoknak, akik kedvencként választják őket. Fontos tudni a leendő tulajdonosoknak, ha otthonukat osztják meg egy befogadott lurcherrel, hogy pontosan milyen fajták keveréke, hiszen ez van leginkább befolyással a viselkedésére.

A lurcherrel való vadászatnak tehát régi hagyományi vannak a brit szigeteken. Különböző formái - az éjszakai lámpázás (lamping), vadászgörénnyel együtt alkalmazva (ferreting), a nyúlűzés (coursing) - a túlszaporodott apróvad-állomány féken tartását szolgálják. Általában a földterületek tulajdonosai azok, akik az ilyen vadászatokat megrendelik. Az állatvédő szervezetek élesen bírálják ezeket a vadászmódszereket, és gyakran fellépnek ellenük. A lurcherrel történő vadászat hívei tevékenységük mellett legfőbb érvként azt hozzák fel, hogy ha nem alkalmaznának kutyákat a vadállomány gyérítésére, akkor azokat a fegyveres vadászok lőnék ki. A lőfegyverek nem válogatnak egészséges és beteg, életerős és gyenge között, a lurcherek munkája viszont követi a természet rendjét, és a coursing általi szelekcióval segít megőrizni a nyúl állomány egészségét.

 

agarak X terrierek egyéb fajták
angol agár bedlington terrier foxhound
whippet bullterrier beagle
saluki staffordshire terrier golden retriever
deerhound kerry blue terrier ír szetter
afgán agár soft coated wheaten terrier spánielek
wolfhound ír terrier labrador retriever
orosz agár jack russell terrier australian cattle dog
ibizai kopó airedale terrier rottweiller
fáraókutya   doberman
sloughi   bearded collie
olasz agár   border collie

 nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)