Gyerek és kutya
Egykutya? Hovawart és golden
Összehasonlító zseb-eblexikon
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2010. november 24.

Egykutya? Hovawart és golden

Elöljáróban elmondható, hogy a Hovawart és a golden retriever(legalábbis a hovawart szőke változata esetében) első pillantásra nagyon hasonlít egymásra, mégis nagyságrendekkel több hovawart-tulajdonos kutyáját "goldenezik le", mint fordítva.


Hovawart

Eredet, származás:
Németországban, dolgos parasztkutyák szerelméből szökkent szárba, akiknek nagy erénye volt a ház és porta kérlelhetetlen védelme.

Méret
Nagytestű, de nem óriás. erős csontozatú, de arányos és semmiképpen sem elnehezült, hanem lendületes mozgású fajta.

Karakter, jellem
Önállóságra hajlamos, határozott kutya. Családjához végtelenül ragaszkodik, de erélytelen kézzel fogva, elhanyagolva szereti saját elképzeléseit megvalósítani, ezért inkább felkészült tulajdonosnak való.

Eredeti funkció
A neve alkotta mozaikszó (hof: udvar, wart: őr) is ékes bizonyítéka, hogy házőrzőként, őrző-védő kutyaként tartották számon.

Egészség
Viszonylagos ismeretlenségének pozitív hozadéka, hogy semmilyen fajtabetegség nem nehezíti mindennapjait, fizikailag sem sérülékeny, ráadásul nagytestű fajta létére örvendetesen hosszú életű.

Jelenlegi használhatóság
Az egykori "parasztkutyából" egyre inkább mindenes munkakutyává nőtte ki magát, aminek némiképp gátat szab viszonylagos ismeretlensége. Ennek ellenére bárhová veti is a sors, mindenhol , még családi kutyaként is remekül megállja a helyét.

Zavarbaejtő hasonlóságok
A goldennel csak a szőke hovawart téveszthető össze, mivel a hovi fekete és rajzos színezetben is létezik, míg a goldent csak a sárga színnek a krémtől a rozsdavörösig terjedő árnyalataiban tenyésztik.
Egyébiránt mindkettő aktív, mozgékony és igen lelkes "versenyző".

 

Golden retriever

Eredet, származás:
Kialakulása Lord Tweedmouth angol nemes nevéhez fűződik, aki nemcsak lelkes vadászszenvedélyéről, de - a golden retrieverre pillantva - kifinomult esztétikai érzékéről is tanúbizonyságot tett a fajta kitenyésztése által.

Méret
Közepesnél kissé nagyobb méretű, sem túl szikár, sem túl nehéz, bár egyes akaratgyenge gazdák képesek szumóbirkózó nagyságúra hizlalni.

Karakter, jellem
Elsőkutyás bölcsész-, vagy szociológushallgatók egyes számú kedvence. Bájos, simulékony, könnyen irányítható jellem. Ha mindenki goldent tartana, a kutyapszichológusok, a deviáns kutyákkal foglalkozó kiképzők és a "kutyahorror-storykat" kreáló bulvárújságírók munka nélkül maradnának.

Eredeti funkció
Elsődlegesen speciális feladatra szánták: lövés utáni vadelhozás a szakterülete.

Egészség
A goldent sújtó divathullám nem múlt el nyomtalanul. Egyedei gyakorta diszpláziától és örökletes szemproblémáktól szenvednek.

Jelenlegi használhatóság
Vadászatra már ritkán használják, helyette méltán az egyik legkedveltebb és legproblémamentesebb családi kutya. Emellett számtalan golden vakvezetőként, sérült embereknek segítő és terápiás kutyaként dolgozik.

Kiszúrható különbségek
Az egyik legmarkánsabb különbség köztük a testalkat. A golden rövidebb, zömökebb megjelenésű, a hovi hosszabb, magasabb testalkatú, tömegesebb, vastagabb csontozatú.
Fejformájuk is árulkodik fajtájukról. A hovi feje valamivel hosszúkásabb, pofája keskenyebb, egész arcberendezése kissé a juhászkutyákéhoz hasonlít. A golden feje ezzel szemben kicsit kerekdedebb, pofája rövidebb (bár a kívánatos agykoponya/arckoponya arány mindkét fajtánál 1:1).

A golden retriever középméretű fülei a szemek magasságában tűzöttek, míg a hovawart viszonylag kicsi, V alakú pásztorkutya-fülei kimondottan magasan tűzöttek, optikailag szélesítik és laposabbnak mutatják a koponyát.
Az egyik legbiztosabb támpont a farok: a golden egyenes, vízszintesen hordott, csánkig érő vadászkutya-farkával szemben a hovi farka a csánkon túllóg (de nem ér a földig), inkább bozontos, mint zászlós, és aktív, izgatott állapotban ívelten emelkedik fel.
Ha még mindig kétségeink támadnának, akkor legbiztosabban a "nadrág-teszttel" tudjuk megkülönböztetni őket. Menjünk be felügyelet nélkül mindkét kutya területére. A golden és a hovawart egyaránt teljesen össze fogja szőrözni nadrágunkat, ám lényeges különbség, hogy a hovi előtte leszedi rólunk...nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)