Kutyafélék
Vidrakutya
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kovács Zsolt  |  2010. november 23.

Vidrakutya

Az erdei - vagy ahogyan még nevezik: őserdei - kutya (Speothos venaticus) fiatalon befogott kölykeit az amazóniai indiánok már időtlen idők óta megszelídítik és kunyhóik körül tartják.


     Mivel házi kutyáink kizárólagos őse a farkas, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a farkasból lett az egyetlen háziállatként tartható kutyaféle. A tenyésztelepek szerencsétlen sarki, kék- és platinarókái már inkább haszonállatok, s a nagy ritkán befogadott elárvult rókakölykök sem nevezhetők éppenséggel háziállatnak. Soha senki nem hallott őrző-védő sakálról, házőrző kojotról vagy éppen rendőr dólról. Ám a messzi Dél-Amerikában akad egy kutyaféle, amelyet meg lehet szelídíteni - mi több, kedves társállat is válhat belőle!
     Az erdei vagy ahogyan még nevezik: őserdei kutya (Speothos venaticus) fiatalon befogott kölykeit az amazóniai indiánok már időtlen idők óta megszelídítik és kunyhóik körül tartják. Ez persze nem igazi domesztikáció, hiszen nincs nemzedékeken át történő tudatos válogatás, nem alakultak ki erdeikutya-fajták, sőt még színváltozatok sincsenek. Sajnos nem állnak rendelkezésünkre adatok arról, hogy a megszelídített erdei kutyákat mire használják. munkakutya vagy akár házőrző aligha válik belőlük: valószínűleg társállatként gondozzák őket. Az őserdei indiánok között amúgy is divat a hobbiállattartás, hiszen a nagytestű papagájok, kicsiny majmok is megbecsült lakói a falvaknak. A megszelídített őserdei kutyák pedig igencsak kedves állatok: gazdájukat éppúgy farkcsóválással üdvözlik, mint a házi kutyák.
     Felmerülhet a kérdés: miért nem tartottak az őserdei indiánok inkább valódi kutyát? Feltehető, hogy a kutya csak későn jutott el Dél-Amerikába. Eurázsiában viszonylag hamar elterjedt, hiszen e területeken lett háziállat a farkasból, később meghódította Afrikát is, sőt a Bering-szoros felől Észak-Amerikába is átjutott. Ám Dél-Amerika messze volt, ezért az ott élők, ha késztetést éreztek a kutyatartásra, csupán saját, farkasmentes faunájukból válogathattak. Talán ezért esett a választás e különleges kutyafélére.
     Az erdei kutya első ránézésre leginkább valamiféle kotorékebre emlékeztet. Színe barna, lába rövid - füle viszont apró és felálló. Marmagassága mintegy 25-30 cm, testhossza farok nélkül 57-75 cm, súlya 5-7 kilogramm.
     Élőhelye a folyóparti őserdő, előfordul Dél-Amerika jelentős részén, Panamától Peruig, Brazíliában és Paraguayban. A farkashoz hasonlóan falkában él. Bár természetes életmódjáról keveset tudunk, annyi mindenképpen elmondható, hogy szociális viselkedése igen fejlett, változatos hangjelekkel kommunikál. Territóriumának határait vizelettel illetve a végbélnyílás melletti mirigyeinek váladékával jelöli meg. Négy-hat, olykor tíz fős csoportokban, főleg éjszaka vadászik. Leginkább nagytestű rágcsálókat zsákmányol; kedvence az aguti, de még a Föld legnagyobb rágcsálója, a közel félmázsás vízidisznó és Dél-Amerika "strucca", a nandu sincs biztonságban tőle. Kiválóan úszik, sőt vidra módjára akár a víz alá is bukik. Menekülő áldozatát a falka gyakran még a folyóba is követi.
     Az őserdő "tacskója" a nappalt kotorékjában tölti; e lakóüreget olykor öves állattól "veszi kölcsön", máskor maga ássa. A nőstény 67 napig tartó vemhesség után általában 1-6 kölyköt hoz világra. A kicsik mintegy két hétig szopnak, ivarérettségüket egyéves korukban érik el. E faj természetes állománya már igencsak megritkult, noha a közvetlen kipusztulás veszélye még nem fenyegeti. Állatkertekben sem gyakori, sőt minden fogságban tartott egyedét nyilvántartásba veszik. Magyarországon jelenleg csak a Budapesti Állatkertben látható, ahol négy kanból álló "agglegénycsoportot" gondoznak.nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)