Gyerek és kutya
Egykutya? A szentbernáthegyi és a moszkvai őr
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. január 22.

Egykutya? A szentbernáthegyi és a moszkvai őr

Annak érdekében, hogy a kutyákkal kapcsolatos ismereteket minél szélesebb körben és némileg könnyedebb formában is terjeszthessük, útjára indítjuk "Egykutya" című sorozatunkat. Célja, hogy egyfajta összehasonlító zseb-eblexikonként alapvető információkkal szolgáljon azok számára, akik gyorsan szeretnének megtudni alapvető információkat a különböző kutyafajtákról.


 Sorozatunk első részében két bundás óriásról, a szentbernáthegyiről és a moszkai őrkutyáról kívánunk néhány apró információval szolgálni.

 

Moszkvai őrkutya

Eredet, származás:
Ahogyan azt neve is találóan mutatja, a Moszkva melletti Vörös Csillag katonai bázison alakították ki, közel 40 éves szigorú tenyésztési munkával, kuakázusi juhászeb, szentbernáthegyi és orosz foltos kopó felhasználásával, a legnagyobb titoktartás mellett.

Méret
Ugyancsak medve alkatú bundahegy.

Karakter, jellem
Nyugodt, megfontolt jellem, de a látszat ellenére meglepően aktív és mozgékony. Családja körében a végtelenségig kedves, az idegenekkel azonban tartózkodó.

Egészség
Kifejezetten egészséges fajta. Ha állatorvoshoz érkezik, csak a kötelező oltást készítik elő számára.

Eredeti funkció
Személy- és objektumvédelemre tervezett és tenyésztett fajta. A területére jogosulatlanul behatoló idegenekkel való diplomáciai tárgyalás nem az erőssége.

Jelenlegi használhatóság
Még nem telt el elég idő, hogy a szaporítók elrontsák, ezért még mindig az egyik legkiválóbb területvédő és testőr, aki mindemellett gazdáival szemben gyöngéd és odaadó.

Érdekességek 
- Létezését katonai titokként kezelték, és a fajta egyedei egészen a rendszer megingásáig nem kerülhetett civilek tulajdonába; 
- Egyesek úgy gondolták - különösen abban az időben, amikor még nem sok egyed élt Magyarországon -, hogy a moszkvai csupán a kaukázusi és a bernáthegyi keveréke, s az ilyen kölyköket moszkvai őrkutya néven értékesítették;
- A nemzetközi kinológiai szövetség (FCI) hivatalosan még nem ismerte el a fajtát.

 

Szentbernáthegyi

Eredet, származás:
A svájci Szent Bernát-hágón álló kolostorban tenyésztették ki a szerzetesek, közel 300 éve, a környező völgyek vörös-fehér parasztkutyáinak felhasználásával.

Méret
Hatalmas méretű, monumentális óriás.

Karakter, jellem
Bár a szelíden mélázó, csendben filozofáló nagybácsi benyomását nem igyekszik mindenáron szétzúzni, a tunyaság azért távol áll tőle. Pozitív gondolkodású, barátságos alkat.

Egészség
A nem megfelelő helyről vásárolt kutya sajnos gyakran küzd szemhéj-problémákkal, légzési nehézségekkel, diszpláziával, valamint a szűk, meredek hátsó és franciás első végtagok miatt mozgásproblémákkal.

Eredeti funkció
A hegyi hókotró gyalogösvényre tervezett, négylábú változata, aki szabadidejében teherhordóként és hegyimentőként is funkcinált.

Jelenlegi használhatóság
A sífelvonó, helikopter és motoros szán megjelenésével eredeti munkakörének leáldozott. Helyette látványosságszámba menő, barátságos kedvencként bizonyított.

Érdekességek
- Napóleon 250 000 katonáját többször is átkísérték veszteség nélkül a hágón;
- A nyakában lógó rumos hordó csak a turisták szórakoztatását szolgálta, a gyakorlatban sohasem használták;
- 2004-ben a megvont támogatások miatt a Szent Bernát kolostor, mely nemcsak a fajta bölcsője, hanem azóta is a bernáthegyisek zarándokhelye, saját tenyészetét felszámolni és bezárni kényszerült. A nemzeti értékek megbecsülésében és megőrzésében, úgy tűnik, nemcsak mi vagyunk lemaradva...

 

Látható különbségek

A moszkvai egy árnyalattal könnyedebb testfelépítésű, ami mozgásán, agilitásán is meglátszik. Laikusként az egyik legmarkánsabban észrevehető különbség köztük mégis a fejük.
A szentbernáthegyi hangsúlyosan hatalmas fejjel, rövidebb arcorri résszel és vaskosabb lógó pofával rendelkezik. Ezzel ellentétben a moszkvai őrkutya feje arányosabb, formája vonalai letisztultak, túlzásoktól mentesek.

Zavarba ejtő hasonlóságok

Mindkét kutya első pillantásra lenyűgöző méretű, foltos hegyomlás. Hasonlóságuk nem véletlen, hiszen a szentbernáthegyi részt vett a moszkvai őrkutya kitenyésztésében.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)