Társunk a kutya
Újrafelfedezett régi tudás
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Stefan Siman  |  2011. december 16.

Újrafelfedezett régi tudás

Az alternatív gyógymódok rohamos elterjedése és térhódítása a humán gyógyászathoz hasonlóan az állatgyógyászatban, ezen belül a kutyák terápiás lehetőségeinek területén is megfigyelhető.


A napjainkban egyre szélesebb körben elterjedő ember-, állat- és környezetbarát alternatív lehetőségek túlnyomó részének gyökerei ősrégi időkig vezetnek vissza. Újra felfedezésük, használatuk és a mai kor rendelkezésére álló technikáival történő kiegészítésük számtalan új lehetőséget nyújt az állatorvosoknak, állatterapeutáknak és a gazdiknak egyaránt.

A magyarországi alternatív állatorvosi tevékenység bizonyos területeken sokkal régebb óta létezik és jelenleg is sokkal aktívabb, mint ahogyan azt sok kutyatulajdonos gondolná. Az állatorvosi képzésben 1989-ben indítottak akupunktúrás oktatást, és 1996 óta lehetőség van nemzetközi diplomát adó homeopátiás képzésben való részvételre is. A jelenlegi állatorvostan-hallgatók a 30 órás fakultatív "Alternatív állatgyógyászat" tantárgy keretében megismerkedhetnek az alapvető elvekkel és módszerekkel. A Magyar Állatorvosi Kamara szervezetén belül több mint egy éve aktívan működik az Alternatív Állatgyógyászati Tagozat. Budapesten már létrejött egy hidroterápiás és mágnesterápiás kezelést adó központ, és több kisállatklinika is foglalkozik valamilyen alternatív gyógyítási módszerrel. A különféle szerek, készítmények beszerzése egyre könnyebben megoldható. A módszerek iránt érdeklődő szakemberek nemrégiben létrehozták az Altervet néven, az interneten keresztül működő adat- és információcsere-fórumot. Működik két olyan ayurvéda gyógyászati alapítvány is, amelyek az emberi gyógyászat mellett a haszon- és hobbiállattartóknak a gyógymód iránt felmerült igényeit is igyekeznek kielégíteni. A magyar állat egészségügyi jogszabályozás alternatív állatgyógyászattal foglalkozó része igazodik az Európai Unión belüli jogszabályokhoz.

A magyarországi alternatív állatgyógyászatnak tehát nincs szégyenkeznivalója. Ami azonban még nem működik tökéletesen, az az információáramlás, és a felvilágosító, ismeretterjesztő munka a kutyával szakmájuknál fogva vagy hobbiszinten foglalkozók és az egyszerű kutyatartók számára. A humán gyógyászathoz hasonlóan sok esetben kétkedés és előítélet fogadja a különféle terápiákat, kezelési módszereket. Sok esetben a szakmai viták, kritikák középpontjában az alternatív módszerek kísérőterápiaként történő alkalmazásának vagy párhuzamos alkalmazásának ténye áll, mert ilyen esetekben nem, vagy csak rendkívül komplikált módon bizonyítható, dokumentálható, hogy melyik metódus milyen mértékben járult hozzá az eredményhez, a kutyagyógyulásához. Allergiás megbetegedések, bizonyos fajta ízületgyulladások és daganatos betegségek, valamint visszatérő betegségek esetén bizonyított, hogy egyedülálló kezelésként is teljes biztonsággal alkalmazható az alternatív gyógyászati módszerek valamelyike. Kivétel nélkül minden alternatív módszerre igaz, hogy nem károsítják a kutya szervezetét, a szereknek nincs mellékhatásuk, nem lehet túladagolni őket, és nem tartalmaznak mesterséges vegyi anyagokat.

Homeopátia

Az alternatív állatgyógyászati módszerek között - ugyanúgy, mint a humán gyógyászat területén - a homeopátiának kiemelt szerepe van. A gyógymód rendszerét és elméletét - a hasonlósági törvényt: "Similia similibus curentur", "A hasonlók a hasonlókkal gyógyíthatók" - Samuel Hahnemann vegyész, gyógyszerész és orvos alkotta meg a XVII. század végén. Munkásságának ideje alatt Hahnemann maga is kezelt állatokat, s feljegyzéseiben csoportosította az egyes állatfajok betegségeit és azok homeopátiás kezelési lehetőségeit. Meglepően korán, 1857-ben jelent meg az első magyar nyelvű szakkönyv F. A. Günther: "A homeopátiás állatorvoslás segédkönyve" címmel. Ezt követően kissé feledésbe merült az állatgyógyászatnak ezen területe, egészen 1926-ig, amikor az Orvosi Világszervezeten belül az állatorvosok önálló szekciót alakítottak ki, amely 1935-ben és 2000-ben Budapesten tartotta kongresszusát. A homeopátia gyakorlását 1949-től tiltották Magyarországon, és csak 1991-ben indult el újra ez a fajta állatgyógyászati mozgalom. 1996-ban megkezdődött a Budapesti Állatorvos-tudományi Egyetemen a homeopátiás állatorvosi diplomát adó posztgraduális képzés.

A homeopatikus szerek túlnyomó részét természetes (növényi, állati, ásványi eredetű) anyagokból állítják elő. Ezek az anyagok nagyon felhígított és erősen összerázott - potenciált - állapotban képesek mozgósítani a test saját védekező energiáját, és ezáltal egyfajta öngyógyítási folyamatot indítanak meg a szervezetben. A homeopátiás szerek magas potenciális energiával rendelkeznek, tartalmazzák a kiinduló anyagok információit, és határozott ingerként hatnak a kutyaszervezetére. Stimulálják a test energiáit, és egyensúlyba hozzák, javítják a szervek működését. Természetesen előfeltétele ennek, hogy a kutya szervezete nem lehet olyan súlyosan működésképtelen állapotban, hogy az önszabályozás mechanizmusát már egyáltalán ne lehessen működésbe hozni. A homeopatikus kezelést célszerű klasszikus állatorvosi kivizsgálásnak megelőznie, és nem ritka, amikor a kétféle kezelés egymást kiegészítve történik. A homeopatikus szerek állatoknál leggyakrabban alkalmazott formái a cseppek és a globulusok (piciny, golyó formájú pirulák).

Ayurvéda

Az ayurvéda kb. 5000 évre visszanyúló történettel rendelkező, Indiából eredő gyógyító rendszer. Magyarországon 1879 óta nem ismeretlen, ekkor jelent meg róla az első írás a Magyar Gyógyszerkönyvben. A '90-es évek elejétől kezdődően fölgyorsultak az események: megalakult az első ayurvédikus termékeket forgalmazó cég, majd közvetlenül ezután a Magyar ayurvéda Orvosok tudományos Egyesülete. 2000-ben az első magyar orvos tanulmányokat folytathatott a Banaras Hindu Egyetem Ayurvéda Fakultásán, és aláírásra került a Magyar-Indiai Egészségügyi Megállapodás, amelyiknek egyik pontja az ayurvéda magyarországi oktatását és elterjesztését szabályozza. 2003-ban elkészült a témában az első diplomamunka a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi karán.

Az elnevezés szanszkrit szó, amely annyit jelent, hogy "az élet tudománya". A gyógyítást nyolc ágazatra fölosztva (belgyógyászat, sebészet, fül-orr-gégészet, szülészet, toxikológia, pszichiátria, szaporodástan, tisztító gyógymódok) végzik. Figyelembe veszik az öt természeti alapelemet (föld, víz, tűz, levegő, űr) és ezek kombinációinak az állathoz való viszonyulását. Nagy jelentőséggel vesznek figyelembe egy további elemet is: az állat lelkét. Jellemző az ayurvéda meghatározása az egészség és a betegség fogalmát illetően. Egészség: az a rend, amikor a kutya testének energiái egyensúlyban vannak, a három ürülék (vizelet, széklet, kilihegett izzadtság) normálisan termelődik, és mind az öt érzékszerv megfelelően működik. Betegség: amikor a fenti harmonikus állapot valamilyen oknál fogva fölbomlik.

Az ayurvéda-kezelés célja, hogy a megbomlott arányú állapotot különféle módszerekkel visszaállítsa. A diagnózis módszere eltér a hagyományostól, ugyanis nem a tünetekből történik a beazonosítás, hanem a kutya és közvetlen környezete kölcsönös egymásra hatásának folyamatos megfigyeléséből. További fontos információkat lehet kapni a kutyaszemének, ajkának, karmainak és nyelvének állapotából, valamint a pulzusának és vizelet-összetételének ismeretéből. Megegyezően a modern állatorvoslással, a diagnózist követően az ayurvéda is a tünetekre vagy azok csoportjaira összpontosítva próbál megoldást jelentő kezelési módot találni. Az ayurvéda-terápiánál nagy jelentősége van a táplálék összetételének, minőségének és mennyiségének, valamint a különféle belső tisztító és méregtelenítő eljárásoknak. A terápia alatt felhasznált gyógyanyagok kiválasztásánál az ősi indiai feljegyzésekben lévő kb. 1500 különféle gyógynövényfaj leírására hagyatkoznak a szakemberek. Jelenleg Magyarországon elsősorban a kutyák immunrendszerének erősítésére, a májműködés javítására, visszamaradt placenta eltávolítására, valamint a sebgyógyulás elősegítésére használatos ayurvéda-szerek vannak forgalomban.

Akupunktúra és akupresszúra

Az ázsiai országokban több mint 2000 éve embereken és állatokon egyaránt használt, nagyon alapos megfigyeléseken alapuló eljárás az akupunktúra. európában a XVI. század végétől kezdett elterjedni. Magyarországon 1830-ban Lahner Antal a Császári és Királyi Akadémián akupunktúra témában védte meg doktori disszertációját. 1956-ban hozták létre a Kínai Állatorvosi kutatóintézetet, ahol az akupunktúra állategészségügyi alkalmazása került a középpontba. Az '50-es évektől kezdődően már Magyarországon is többen is alkalmazták ezt a gyógymódot, igazi fejlődése azonban az emberorvoslásban csak a '80-as években indult meg.

Az akupunktúra során külső hatásokkal próbálják meg szabályozni az élethez feltétlenül szükséges energiaáramlásokat. A testet energiahálózat szövi át - ebben a vonatkozásban a kutya teste teljesen azonos az emberével. Ez a hálózat meghatározott csatornákon (meridiánok) keresztül működik, és az összes belső szervet összekapcsolja. Amennyiben ennek a hálózatnak a működését valami megzavarja, akkor kibillen az egyensúlyi állapotból, betegség, fájdalomérzet keletkezik. A kutyatestének specifikus pontjaiba beszúrt, nagyon vékony tűkkel lehet befolyásolni, hogy az egyensúlyi állapot ismét visszaálljon. A kutya testén 112 akupunktúrás kezelésre használható pontot ismerünk, az emberi testen 670 pontot. Nagyon fontos, hogy az akupunktúrás kezelést pontos diagnózis előzze meg. Ezt követi a különböző pontkombinációk meghatározása és a tényleges kezelés. Általában az akupunktúra időigényes, a gazdi és a kezelést végző személy részéről is nagy türelmet elváró kezelési forma.

A kutyák esetében az akupunktúrás terápia talán a legelterjedtebb és leghatékonyabb a mozgásszervi problémák gyógyításánál vagy enyhítésénél. Jó eredményeket lehet elérni egyéb területeken is, például egyes légúti és idegrendszeri betegségeknél. Újabban a tűvel történő kezelést a szakemberek lézerimpulzussal vagy un. elektro akupunktúrával helyettesítik. Ilyen esetekben a meridiánpontokra lézerenergiával vagy nagyon kis erősségű elektromos impulzussal fejtenek ki hasonló biostimulációs hatást, mint az akupunktúrás tűvel.

Az európai állatterápia szintén a közelmúltban kezdte alkalmazni kutyák esetében az akupunktúrával sok azonosságot mutató akupresszúrát. Ez szintén az életenergia kínai fogalomrendszerére (csí) alapozódik. A csí a pozitív yin és a negatív yang energiákból tevődik össze. A tan szerint a csí az állat keringési rendszerén keresztül vezérli a tudatos és tudat alatti mozgásokat, létrehozza a test természetes hőmérsékletét, biztosítja a szervek működését és védelmet nyújt a külső káros hatások ellen. A csít az élethez szükséges működési folyamatok fogyasztják, de a táplálék, víz, levegő, fény és a mozgás révén folyamatosan pótlódni tud. A kutya bizonyos meridiánpontjaira kifejtett nyomással elérhető, hogy a szervezetében megnövekedjen az endorfin kiválasztódása, javuljon egyes testrészek vérellátása, vagy intenzívebbé tehető az ellenanyagok termelődése.

Bach-virágterápia

A névadó angol orvos, Dr. Edward Bach 1930 és 1936 közötti, egyre inkább a virágokra összpontosuló kutatásainak eredményeként az élőlényeknek 38 különböző lelki és hangulati állapotát határozta meg. Kiválasztott 37 növényt, és ezeknek a speciális kivonatából előállította virágcseppjeit, majd harmincnyolcadikként a gyógyító hatású forrásvizet illesztette bele terápiai rendszerébe. Az így kapott 38 különféle szerrel terápiametódusa szerint a 38 különféle pszichikai állapot és lelki betegség kezelhető, mellékhatás nélkül.

A szerek javítják és tiszta energiájukkal harmonizálják az ember vagy a kutyák közérzetét. A hatásmechanizmus lényege, hogy szoros összefüggés van a bél baktériumflórája és a szellemi kedélyállapot között. Ezen kívül a Bach-virágok aktivizálják azokat a pozitív energiákat, amelyek az immunrendszert és a test ellenálló képességét befolyásolják, azt megerősítik, illetve stabilizálják. Az apátia, rezignáltság és hasonló negatív érzelmi állapotok bénító hatással vannak az immunrendszerre, és csökkentik a szervezet öngyógyító-képességét. Az életvidámság, akaraterő és hasonló pozitív érzelmi állapotok pedig növelik az esélyét az egészségben maradásnak, illetve a gyógyulásnak. A Bach-virágokkal történő kezelés soha nem valamilyen konkrét testi fájdalom vagy a szervezet krónikus megbetegedése ellen hat, hanem egy testi betegséghez vezető vagy a betegség által kiváltott pszichés diszharmóniát egyenlít ki. A leggyakrabban alkalmazásra kerülő Bach-virágtermék a 39, az úgynevezett "elsősegély" (Rescue), amely tulajdonképpen öt különböző virágkivonat megfelelő arányú keveréke. Dr. Bach hosszas kísérletek eredményeként dolgozta ki ezt a keveréket, amely kiválóan alkalmazható a kutyákat ért traumatikus élmény, baleset, ijedség, sokkhatás és hirtelen kimerültség esetén.

Mágnesterápia

A mágneses erővonalak váltakozásainak hatása az emberekre, állatokra, növényekre évezredek óta ismert. Mágneses tér nélkül nagy valószínűséggel nem lenne élet a Földön. Már időszámításunk kezdete előtt gyógyítási céllal használták a mágnesességet Kínában, Indiában, Egyiptomban és Görögországban is. 1600-ban egy W. Gilbert nevű angol orvos "La Magneta" című írásában foglalta össze a kor addig ismert feljegyzéseit a mágneses gyógyításról. A XIX. századi természettudományos felfedezések nagyban hozzájárultak a mágneses terápiamódszerek elterjedéséhez az ember- és állatgyógyászatban egyaránt.

Az állati testben lévő sejtek között harmonikus elektromágneses feszültség van. Betegségek, sérülések esetén ez a feszültség zavarttá válik, vagy bizonyos pontokon fokozatosan megszűnik, ami a sejtek működésére is hatással van. A mágnesterápia során olyan mágneses teret hoznak létre a kutya teste vagy bizonyos testrésze körül, amelyben az erővonalak (+ és -) meghatározott frekvenciával folyamatosan váltakoznak. Ez pozitív hatást fejt ki a sejtekben, mert azok fokozatosan visszanyerik elvesztett működési funkcióikat, a szövetek vérellátása visszaáll eredeti állapotába.

A mágnesterápiás kezelés további előnyös hatásai:
- a vér viszkozitása a mágneses tér közelében a vér vastartalmának függvényében csökken, ami által gyorsabbá válik a véráramlás;
- a porc- és csontszövetek regenerációjához szükséges fehérjék képződése fokozódik;
- a sejtek metabolitikus aktivitása a mágneses tér miatt tökéletesebbé váló ioncsere következtében javul;
- növekszik az enzimek aktivitása;
- megkönnyítheti az implantátumok beépülését a szervezetbe.

A kutyáknál a reumás megbetegedések, ínszalaggal és ínhüvellyel kapcsolatos sérülések, diszpláziás problémák, csonttörések és bizonyos halláskárosodások esetén lehet jó eredményeket elérni a mágnesterápiával. munkakutyák, sportkutyák esetében jelentősen lerövidíthető egy esetleges sérülést, műtéti beavatkozást követő gyógyulás ideje. A szánhúzó, agility-ző és agárfuttatáson résztvevő kutyáknál a bemelegítés részeként elérhető az izmok vér- és oxigénellátásának fokozása, ami által csökkenthető a sérülések kockázata.

Fitoterápia

A fitoterápia, vagyis növényi terápia az egyik legrégebbi és leginkább elterjedt terápiaforma, amely mára a hagyományos gyógyászatnak is elfogadott részévé vált. A feljegyzések szerint a különböző növényeket Kínában már i.e. 2000 évvel, az egyiptomiak és a görögök pedig szintén már az ókorban használtak az állatok gyógyítására. Az 1578-as kiadású magyar nyelvű "Herbáriumban" több gyógynövény állatgyógyászati alkalmazásáról lehet olvasni.

A kamilla, zsálya, cickafark, kömény, kapor olyan enzimeket és egyéb anyagokat tartalmaz, amelyek közvetlen hatással vannak a kutyák szervezetének anyagcsere folyamataira. Az Aloe vera növény leveléből kipréselt lé az egyik leghatásosabb szer a kutyák immunrendszerének, betegségekkel szembeni természetes ellenálló képességének javítására, valamint bőrsérülések esetén a hámosodás folyamatának meggyorsítására. Figyelembe véve azonban, hogy a kutyák húsevő állatok, a gyógynövényeknek az ételhez történő keverésénél erre mindenképpen tekintettel kell lenni. Sok esetben jó eredmény érhető el az adott betegségre ható gyógynövényből főzött teának az ivóvízbe történő keverésével is. A gyógynövények nem mindenható szerek, viszont bizonyos sebek és bőrbántalmak kezelésére, emésztőrendszeri problémák enyhítésére, vagy bizonyos légúti panaszok esetében a fitoterápiás kezeléssel meglepően jó eredmények érhetők el.

Aromaterápia

A fitoterápiás kezelés és az aromaterápia jól kiegészíthetik egymást, ugyanis a fitoterápiában használt növények némelyikéből nyert illóolajat az aromaterápia során is használni lehet. Az állatgyógyászat területén használt aromaterápiás kezelések túlnyomó részben - hasonlóan a humán gyógyászati és a kozmetikai kezelésekhez - a különféle illatanyagoknak az idegrendszerre, azon keresztül a hangulatra és közérzetre kifejtett hatásmechanizmusán alapulnak. A '80-as évek kutatásai kimutatták, hogy bizonyos illatanyagok gátlóan hatnak különféle kórokozókra, baktériumokra, gombákra.

A téma egyik legjelentősebb szakembere, Dr. Pageat kutatásainak eredményeként a kutyák természetes feromonjai (szag és illatanyagok) három csoportra oszthatók:
- a vizeletben lévő illatanyagok,
- a nemi szervek és a bűzmirigy illatanyagai,
- a száj, íny, orr tájékán képződő, ún. "azonosító" illatanyagok.

Ezeknek az illatanyagoknak a mesterséges előállításával és szabályozott keverésével olyan illatanyagok hozhatók létre, amelyek hatással vannak a kutyák agyának hypothalamus nevű részére, ezáltal befolyásolható a hormonháztartás, az anyagcsere folyamatok, az állat hangulata, viselkedési megnyilvánulásai.

Egyre elterjedtebb az aromaterápiának a felhasználása a megelőzésben. Állatmenhelyek, kutyapanziók, munkakutyák közös tartózkodási helyein a fertőzések, megbetegedések megelőzésére, légtér-fertőtlenítésre eredményesen használják az illóolajokat. Az illóolajoknak forró vízen történő elpárologtatása révén a keletkezett gőz kerül be a légutakba. A kutyák rendkívül fejlett szaglóérzékkel rendelkeznek, amely érzékenységét tekintve össze sem hasonlítható az emberével. Ezt a kutyánál alkalmazott aromaterápia esetén mindig figyelembe kell venni. A kamilla, orgonavirág, citromfű, szantál (lignum sandali) általános nyugtató hatással van a kutyákra, az eukaliptusz és a menta pedig segíthetnek az esetleges megfázásos köhögések esetében. Az aromaterápia általában mint kísérő terápia kerül alkalmazásra, mellette az egyes betegségeket egyéb módon is kezelni kell.

Reiki

Japánból eredő terápiamódszer, amely az egészséges élethez szükséges energiákat helyezi a középpontba. A több mint 2500 éve használt módszer azon a felismerésen alapszik, hogy minden energiákból tevődik össze, és az élőlények, így a kutyák testében is különböző energiát továbbító útvonalak vannak, amelyek összeköttetést biztosítanak a test különféle energiaközpontjai között. A klasszikus állatgyógyászat ugyanezt idegrendszernek nevezi. A reiki tana szerint abban az esetben, ha az energiaközpontok energiaellátását valami zavarja vagy megszünteti, a testben fölborul az energia egyensúly. A kezelés célja, hogy a terápiát végző személy a test különböző részein keresztül energiát adjon át a kutyának. Ezen - kívülről bevitt - energiának a segítségével fokozatosan visszaáll az állatban a fölbomlott energia egyensúly.

A gyakorlatban az állatoknál eredményesebb és hatékonyabb a reiki módszerrel az energiaátvitelt megvalósítani, mert sokkal érzékenyebbek, fogékonyabbak a testi kontaktusra, mint az emberek. kutyák esetében jó eredmény érhető el krónikus fájdalmak, izomzati problémák, pszichoszomatikus eredetű panaszok esetében. Idegnyugtató és koncentrációs képességet javító hatása is közismert. A reiki-terápiát minden esetben más kezelés kiegészítéseként vagy azzal kombinálva ajánlott alkalmazni.

Tellington Team

Az Amerikában élő Linda Tellington Jones által kifejlesztett módszer (TTEAM) - a lovak esetében használthoz hasonlóan - a kutyáknál is két külön elemből áll: az érintő masszírozásból (TTouch) és a terepen végzett mozgásgyakorlatokból. A TTouch - hasonlóan a gyógymasszírozáshoz - kör alakban végzett mozgássorozatokból tevődik össze, amelyeket a kutyatestének meghatározott részein, a kéznek és ujjaknak különféle tartásával, meghatározott gyorsasággal és a bőrre kifejtett különböző erővel kell végrehajtani. A bőr alatt lévő érzékeny idegszálakra és az érrendszerre kifejtett hatással változások érhetők el a kutyaközérzetében és viselkedésében. A kifejtett nyomás, illetve mozgás hatással van a bőr alatt lévő szövetek élettani működésére, ismételt aktivizálására. Bizonyos esetekben ellazítja a bőr alatt közvetlenül található izomzatot. A kutya megnyugszik, javul a közérzete, csökken a félelme vagy fájdalomérzete, növekszik a bizalomérzése az emberek iránt. A célirányos mozdulatokkal akár lassítható is a vérkeringés. A bizonyos testrészeken végzett körkörös mozgás mérhetően erősíti az agyműködés azon területének intenzitását, amelyik a tanulás, fogékonyság feladatáért felelős. Az is bizonyított, hogy a bizonyos testrészekre kifejtett nyomás elősegíti a stresszcsökkentő hormonok felszabadulását. A Tellington-terepgyakorlatok célja, hogy a koncentrált, lassú mozgással különféle akadályrendszereken keresztül vezetett kutyaa mozgását koordinálni és figyelmét összpontosítani tudja.

Mind a két Tellington-elem kitűnő kiegészítője a kutyák viselkedésproblémáinak és viselkedészavarainak tréningje, terápiája esetén. Bizonyos esetekben segíthet a kutyák megnyugtatásánál, magabiztosságuk megerősítésénél, növelheti tanulási hajlandóságukat, koncentrációs képességüket. Szakemberek nagy jelentőséget tulajdonítanak a Tellington módszereknek a rehabilitációs időszakban történő alkalmazásban, valamint vemhes kutyáknak a szüléshez történő előkészítésében.

Hidroterápia

A víz összetételénél, hőmérsékleténél és áramlásánál fogva gyógyító hatású. Ideális anyag és közeg a testtel való közvetlen kapcsolatfelvételre. Az emlősállatok túlnyomó része szívesen, szemlátomást élvezettel tartózkodik testhőmérsékletével megegyező, vagy annál kicsit melegebb vízben, fölhevült testét pedig magától értetődő természetességgel hűti le a hideg vízben való fürdéssel. Ez egyértelműen vonatkozik a kutyákra is. Az első kutyákon végzett hidroterápiás kezeléseket japán állatorvosok végezték a melegvízű gyógyforrásairól híres Hakone városában.

Akárcsak az embereknél, bizonyos kémiai összetételű gyógyvizek a kutyáknál is igen hasznos kiegészítői bizonyos bőrbetegségek kezelésének. A meleg vízzel körbevett testben az erek kitágulnak, a bőr és az izomzat vérellátása nagymértékben javul, ami fájdalomcsökkentő és görcsoldó hatást vált ki. Az intenzívebbé váló véráramlás következtében több oxigén és tápanyag jut el a szervezet sejtjeibe.

Jelenleg nem csak a meleg gyógyvizeket használják a kutyák hidroterápiájához. Sok esetben éppen az a cél, hogy a bőrfelületet körbevevő hideg víz összehúzó hatása lelassítsa a vérkeringést és az ezzel együtt járó kémiai folyamatokat, vagy csökkentse a gyulladási folyamatokat. A test külső felületének lehűlése következtében a vérellátás a kutyabelső szervei felé összpontosul, ami által ezek hatékonyabban kezdenek működni. Archimédesz óta köztudott, hogy a vízben lévő test veszít a súlyából. A víz alatt mozgásra kényszerített kutyakönnyebben tudja mozgatni sérült, beteg, operált testrészét, anélkül, hogy saját testének tömegével terhelnie kellene azt. Különösen a nagytestű, nagy testsúlyú kutyák esetében teremt kimagasló terápiás lehetőséget a gyógyulás és rehabilitáció szakaszában a medencében történő gyaloglás vagy úszás. Irányított és ellenőrzött vízsugárkezeléssel újra aktivizálni lehet a betegség vagy baleset miatt részlegesen mozgásképtelenné vált izomzatot, csontozatot. Váltakozó hideg-meleg fürdővel vagy vízpárna-borogatással helyi sérülések és betegségek esetén a vérkeringés normalizálása sokszor nagyon hamar elérhető.

Fényterápia és színterápia

A napfény az élet egyik forrása, a teremtő erő. Sok régi kultúrában a Napot istenként tisztelték. Körülbelül 15 éve, lézertechnikai kutatások során vált ismertté, hogy a lineárisan polarizált fény immunstimuláló, és igen jótékony hatású a szervezetre. A fényterápia során általában speciális fényforrással világítják meg az állat testét azon a területen, amely gyógyításra szorul. A megvilágított sejtekben a fény hatására a sejtmembrán szerkezetének megváltozásával lehetővé válik a regeneratív folyamatok beindulása. Mind a humán, mind pedig az állatgyógyászatban széles körben alkalmazzák bőrelváltozások, nehezen gyógyuló sebek, sérülések, csont- és ízületi betegségek kezelésére, illetve a fájdalomcsillapítás területén.

A fényterápiás kezelések kitűnően kiegészíthetők színterápiával. A színek információcsomagokként a testi-lelki szerkezetben reakciókat váltanak ki, és különféle érzeteket keltenek. Nemcsak a szem reagál tehát a színekre, hanem az energiaközpontok, csakrák is. Az adott fény hullámai serkentik és összehangolják az energiaáramokat. Különféle színek más és más jelentést, így eltérő terápiás lehetőséget hordoznak. Színes izzólámpákkal vagy fényterápiás készülékekkel kombinálva alkalmazzák.

Masszázs

Ősidők óta alkalmazott módszer, amely mechanikai hatással ellazít vagy éppenséggel élénkít, így javítva a közérzetet. Az erek közvetítésével javul a vérellátás, fokozódik az anyagcsere, tisztul a szövetekben felhalmozódott salakanyag. A kézzel történő masszázs egyúttal - a reikihez hasonlóan - energiát is közvetít.

A kutyák maguk is szívesen hemperegnek, ezáltal testük felületét masszírozzák. A boltokban speciális kefék, simogatókesztyűk is kaphatók, de egyes kutyák például kifejezetten kedvelik, ha hosszú szálú szalmával, szénával alaposan átdörzsölik őket. A gerincoszlop merevségénél, gyulladásánál, emlőgyulladásnál, sokkos-legyengült állapotban, bénulásoknál, izomsorvadásoknál a masszázsra jó alternatív kiegészítése lehet a kutyaállapotának javítására. Néha pedig mindenféle különösebb ok nélkül érdemes "megdögönyözni" az ebet. Hálás lesz érte.

Dr. Mészáros Patrícia
állatorvos
(alternatív és hagyományos állatgyógyászat)nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)