Kozmetikus
Kedvenceink téli ápolása
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. november 10.

Kedvenceink téli ápolása

Itt az ősz, majd a tél. Esővel, hóval és az ezzel járó sóval. Ám ha kedvenceinket rendszeresen gondozzuk, akkor téli ápolásuk igazán csak egy kis kiegészítésre szorul.


 

 


Mindannyian elfoglalt emberek lévén, sokszor a kutyaápolásán próbálunk időt spórolni a pihenésre. Ne tegyük! Számítson pihenésnek, kikapcsolódásnak az, hogy kutyánkat legalább egy héten egyszer alaposan kifésüljük! kutyáink rendszeres ápolásához a napi karbantartáson kívül - szemek, fülek, tappancsok, végbéltájék átvizsgálása és megtisztítása -hozzátartozik, főleg hosszú szőrűek esetében, de ez alól a rövidszőrűek sem kivételek a szőrhullás miatt, a heti kifésülés, kefélés.

Esős és havas időben séta után szárítsuk meg a kutyánkat. Erre a célra a hajszárítót ajánljuk. A hóval megjelenik a só is, ami a kutyatappancsait felmarja. Ezért használjunk tappancsvédő kenőcsöt. Erre a célra megfelel a gyógyszertárban kapható vazelin, de kapható szakboltokban speciális tappancsvédő kenőcs is. Minden séta előtt kenjük be kutyánk tappancsait, séta után pedig langyosvizes ruhával töröljük le. Használjuk a hajszárítót, ha a hó rátapad a kutyaszőrére. A melegvizes zuhanyozást nem ajánljuk, mert egyrészt még jobban átnedvesítjük a szőrt, másrészt a kutya átfázott tappancsainak sem tesz jót a melegvíz.

kutyasétáltatás alkalmával egyre többször találkozom ruhába öltöztetett kutyákkal. Az egészséges, megfelelő szőrtakaróval rendelkező kutyákat nem szükséges felöltöztetni, mivel a szőr a kutyát megvédi a hideg és meleg ellen egyaránt. Ruhát csak idős, beteg vagy kisméretű, ún. "földszintes" kutyáknak ajánlunk, ha szőrtakarójuk nem megfelelő vagy a hőháztartásuk nem jó. elsősorban azok a ruhák praktikusak, amelyek vízlepergető anyagból készülnek és overal jellegűek, tehát csak a lábfeje van kint belőlük a kutyának, és kimondottan azt a célt szolgálják, hogy ne legyen vizes a kutya.

Elengedhetetlen, hogy kutyánk szőrét kifogástalan eszközökkel -kefe, fésű, ápolószerek - ápoljuk. Az első lépés, hogy a szőrt a tövétől kifelé a szőrvégekig kifésüljük, majd gumiba ágyazott acéltüskés kefével átkeféljük. Ügyeljünk arra, hogy a legkényesebb részek se maradjanak ki, ezek: a comb és térdhajlatok kívül-belül, a hónalj, a fülek és fültövek Ha kikeféltük a maradék csomókat is, ellenőrizzük munkánkat a fésűvel. Húzzuk végig a fésűt a szőrben a kutyán. Ha nem akad meg egyszer sem, akkor jól dolgoztunk. A fent leírtakat lehetőleg hetente egyszer szükséges elvégezni, hogy kutyánk mindig ápolt legyen. Léteznek és kaphatók olyan csúcsminőségű kutyaápolószerek, amelyek megkönnyítik a szőr bontását, illetve elősegítik a szőr minőségének javítását. A napi és heti "karbantartást" a rövidszőrű fajtáknál is el kell végeznünk. A könnyebbség csak annyi, hogy a szőrt egyszerűbb kikefélni. Rövid szőrűeknél használhatunk speciális kesztyűt, kefét és groomerstone-követ.

Ha kutyánkat otthon megfürdetjük, mindig a szőrének megfelelő jó minőségű sampont használjuk. Nem tanácsos az emberi hajra alkalmas sampont használni mivel ezek Ph-értéke magasabb, mint a kutyasamponoké. Napjainkban a választék igen bőséges minőségben és árban egyaránt. A sampont mindig hígítva tegyük a kutya szőrére.

A teljes körű kozmetika magában foglalja a fültisztítást, a körmök visszavágását, kutyánk fürdetését, szárítását, továbbá szükség szerint a 4, illetve 6 hetente esedékes, szakszerű nyírást. Ez nem évszakfüggő: minden évszakban rendszeresen kozmetikába kell vinni kutyánkat! A kutyakozmetikus dolga azonban a szakmunka, nem pedig a mindennapi ápolás pótlása, esetleg két- vagy többhónapos ápolatlan, filces szőrzet bontogatása. Ha eddig ez volt a gyakorlat, ne csodálkozzunk azon, hogy a kutyánk utál kutyakozmetikába járni!

Higgye el kedves gazdi, hogy a kutyus is méltányolni fogja a törődést! Neki sem jó, ha kozmetikától-kozmetikáig egy "kapavágás" sem történik rajta, s talpig filcben vonul a kozmetikushoz. Nem is szólva arról, hogy az ember is fésülködik egyik fodrászlátogatástól a másikig, mégpedig minden nap!

Az ápolt kutya örömmel megy a kozmetikushoz. tudja, hogy jót akarnak neki, és megéri az a néhány óra, hogy utána megszépülve tudjon újabb örömet szerezni imádott gazdijának.


Jó munkát és szeretetteljes ápolgatást kutyának és gazdinak egyaránt!

 

 

NEM MINDEGY AZ ÉTREND SEM!

Kutyáink etetésére vonatkozóan főleg a jó minőségű, teljesértékű száraztápokat javaslom. Ha hiszik, ha nem, az etetés milyensége is meglátszik a kutyánk szőrzetén! A különféle vitaminok és egyéb, a táplálék részét képező adalékanyagok hiánya rögtön megmutatkozik a szőrzetnek nemcsak a mennyiségén, de fényén és színén is. Ha a szőrzet hirtelen matt lesz, színehagyottá és töredezetté válik, az elsősorban az etetés hibájának róható fel.

 

ÁPOLÓTERMÉKEK

Fülszőr-epiláló por: megkönnyíti és fájdalommentessé teszi a fülben növő szőr eltávolítását. Baktérium- és gombaölő hatású. Kevés port szórjunk a fülbe, néhány perc múlva a szőrszálak könnyedén eltávolíthatók. A felesleget engedjük kirázni.
Vérzéscsillapító por: karomvágás vagy más mechanikai sérülés következtében fellépő, kis felületen történő vérzés azonnali megállítására kifejlesztett készítmény.
Hypoallergén szemkörnyék-ápoló: rendszeres használatával megelőzhetjük a szemek körüli elszíneződések kialakulását. Vattára itatva, a belső szemzugtól kifelé haladva tisztítsuk meg a szemek környékét. Természetes növényi kivonatokat tartalmaz.
Fültisztító gél: baktérium- és gombaölő hatású. A fülbe csepegtetve elmasszírozzuk, majd kitöröljük a kutyafüleit. Ügyeljünk arra, hogy ne ugyanazzal a fültisztító pálcikával vagy vattával töröljük ki minkét fület!

 

SZŐRÁPOLÓK


A szőrápoló-készítmények megfelelő és rendszeres használat mellett megoldást nyújtanak a különféle bőr- és szőrproblémákra, a kutyakozmetikus és a kutyatartó számára egyaránt. A balzsamokat mindig fürdetés után használjuk, a nedves szőrbe jól bedolgozva. Általános hatóidejük 7-10 perc. A balzsamot jellege szerint öblítsük, vagy öblítés nélkül szárítsuk a szőrbe. Ezek a termékek az ápoláson kívül megkönnyítik a fésülést, antisztatizálják a szőrt, és megakadályozzák a filcesedést. Minden szőrtípushoz a hozzá ajánlott balzsamot használjuk!


 nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)