Nem FCI besorolású fajták
Itt gyűjtöttük össze azon kutyafajtákat, amelyek nem rendelkeznek FCI besorolással
A moszkvai nem kutya, csak olyan, mint egy kutya
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Balaskó Norbert  |  2005. november 30.

Igen kellemes meglepetés ért, mikor megérkeztem Enying közelébe, a Bozsoki Harci Kennel rezidenciájára.


 

A név elsőre kicsit fenyegetően csengett, és tudván, hogy a moszkvai őrkutya igen marcona fickó hírében áll, kíváncsi voltam, hogy vajon gazdáik is fenntartással viselkednek az idegen iránt. Csengetésemre Kasza Józsefné, Marika nyitott ajtót, és szívélyes fogadtatással terelt befelé. Mielőtt bementünk volna a házba, büszkén vezetett körbe a tenyészetben.

 

Azonnal feltűnt, hogy az udvar autóbontóként üzemelő része is milyen tiszta és rendezett. A levitézlett gépjárművek nem egymás hegyén-hátán, hanem sorban egymás mögött álltak, a különféle kisebb-nagyobb alkatrészek szintén csoportokba rendezve. A kutyák kenneljei is tisztán, áttekinthetően álltak egymás mellett, miközben lakóik méltatlankodva ugattak érkezésemre. Bár Marika röviden bemutatta a hozzánk közeli kutyákat, esélyem sem volt megjegyezni a tudnivalókat, annyi hatalmas állatot láttam a tágas kifutókban. A hozzánk legközelebb álló, monumentális méretű kan néhány mennydörgő vakkantás után érdeklődve a rács közelébe telepedett. Látta, hogy gazdasszonya vendége vagyok, nem pedig illetéktelen behatoló, de biztos, ami biztos, mindvégig rajtam tartotta okos tekintetét.

Kisvártatva József is előkerült - mint utóbb kiderült, érkezésemkor épp megindult az egyik szuka ellése, ott tüsténkedett eddig. Befelé menet még megnéztük az óvodát, és megtudtam, hogy mindehhez még két "szülőszoba" is tartozik, ahová most érthető okokból nem tudtunk benézni. Ez igen! - gondoltam. Ilyen bemutatkozás és barátságos fogadtatás után biztosra vettem, hogy kellemes beszélgetésben lesz részem.

- Hihetetlen mennyiségű és méretű kutyavan kint az udvaron. Hogy lehet ezt bírni anyagilag?

Marika: - Hát, nem egyszerűen, de valahogy megoldjuk. Nálunk az egész család a kutya, jobban mondva a moszkvai őrkutya szerelmese. A vállalkozásunkban megkeresett minden fillért a kutyákra fordítjuk, és gyakorlatilag minden szabadidőnket velük töltjük. Reggel 5.30-kor indul a nap: etetés, takarítás, szőrápolás (ha esedékes), séta, utána munka 8.00-tól, majd este 18.00-tól este 22.00-23.00-ig megint a napi rutinfeladatok ellátása a kutyák körül. Hogy aztán a kiállítási szezonokról ne is beszéljünk...

József: - Mi nem ebből élünk, mégis minden pénzünket erre költjük. Az a szeretet azonban, melyet kutyáinktól nap mint nap kapunk, az a sok apró csoda, mellyel megörvendeztetnek, mindenért kárpótol. Csak így teljes az életünk, a moszkvai őrkutyákkal együtt.

- Érzem, hatalmas a szeretet a kutyáik iránt, és ez így is van rendjén. Vissza tudnak emlékezni, hogy hogyan kezdődött?

József: - Számunkra nem újdonság a kutyázás és kutyatenyésztés. Korábban pireneusival foglalkoztunk, nem is eredménytelenül, hiszen mestertenyésztői címet is szereztünk, ám egy idegen szuka fedeztetését követően szinte az egész tenyészet odalett egy behurcolt alattomos fertőzés miatt. Ezután figyeltünk fel a moszkvai őrkutyára. Eleinte nem is tenyésztési, csupán házőrzési szándékkal érdeklődtünk iránta. Mikor egy újsághirdetésre elmentünk és megpillantottuk, megmozdult bennem valami, ami azt súgta, hogy nekem kell ez a kutya, pedig a tenyésztő óva intett, hogy hozzáérjek, mert félt, hogy megharap. Elárulta azt is, hogy már három család akarta elvinni, de végül egyik se merte bevállalni. Nekem hagyta magát megsimogatni, és ez égi jel volt számomra. És lám, az élet minket igazolt: olyan szerelem lobbant lángra akkor, ami a mai napig tart.

Marika: - A vér nem válik vízzé, és hamarosan azon vettük észre magunkat, hogy "házőrzőnkkel" kiállításra járunk, majd hamarosan ismét felmerült a tenyésztés gondolata is, ezúttal természetesen moszkvai őrkutyával. Újrakezdésünk egybeesett a fajta haza hanyatlásával. Sajnos a fajtahonosító (Füzessy János) lelkes munkáját teljesen aláásta a dilettáns szaporítók tevékenysége. Még csak nem is arról volt szó, hogy gyenge egyedeket fedeztettek egymással, hanem egyenesen keverékeket "állítottak elő", sőt, ami még nagyobb bűn, azokat a tenyésztésbe is becsempészték.

József: - Ez valóban így volt. Egyszer felfigyeltünk egy hirdetésre, amelyben "különleges vérvonalú moszkvai őrkutyát" kínáltak tízezer (!) forintért. Felhívtam az illetőt, aki elmondta, hogy az anya moszkvai, az apa kuakázusi, és ebből származnak az ő "moszkvai őrkutyái", meg hogy Szovjetunióban is így csinálták. Mikor felháborodottan tájékoztattam, hogy ezért a fajtáért 40 éven keresztül a legjobb kinológusok dolgoztak, csak értetlenkedett. Nem tudta sehová sem rakni a kinológus szót... Az a szörnyű, hogy a mai napig vannak emberek, akik úgy gondolják, hogy "végy egy bernáthegyit vagy moszkvait, fedeztesd be egy kuakázusival, és kész is van a moszkvai őrkutya". Az a sok 10-15 ezer forintért kölyköt kínáló hirdetés szinte kivétel nélkül ilyen keverékeket, vagy komoly minőségi hiba miatt felszámolt tenyészetek kutyáinak leszármazottait kínálja.

Marika: - Egyszóval válaszút elé érkeztünk: vagy mi is feladjuk tenyésztői álmainkat, vagy felvesszük a kesztyűt, és megpróbáljuk saját eszközeinkkel megállítani a fajta hazai hanyatlását. Elkötelezettségünk természetesen oly erős volt, hogy nem volt kérdés számunkra, melyik utat választjuk. Úgy gondoltuk, hogy ilyen grandiózus terv megvalósításához először "saját házunk táját" kell rendbe rakni. tudtuk azt is, hogy csak a kiváló és egységes minőség lehet a kitűzött cél, amihez megfelelő minőségű és mennyiségű tenyészanyag szükséges, ezért időt, fáradtságot és pénzt nem kímélve építettük fel állományunkat. A több mint tíz éves munkának meglett a gyümölcse. A tenyészetünkben jelenleg található négy kan és 12 szuka öt teljesen különböző vérvonalat képvisel. kutyáink stabil idegrendszerűek, egészségesek, és abba az irányba haladunk, hogy utódaik egységes megjelenésűek legyenek.

József: - Tökéletes kutya természetesen nem létezik, ezt tudjuk. Minden példánynak vannak kisebb-nagyobb hibái, nem mindegy azonban, hogy milyen mértékű ez a hiba. Éppen ezért nálunk kizárólag legalább champion minősítésű és tenyészszemlézett kutyakerülhet tenyésztésbe. Félreértés ne essék, a champion cím nem ahhoz szükséges, hogy a hirdetésben jól mutasson! Arról van szó, hogy mire egy kutyamegkapja ezt a titulust, addigra legalább 4-5 olyan bíró szemrevételezi, aki e fajtából szakvizsgát tett. Kicsi rá az esély, hogy ennyi hozzáértő ember nagyot hibázzon. Többek között kiállításokra is azért járunk, hogy visszaigazolva lássuk elképzelésünk helyességét, illetve kontrolláljuk, jobban mondva kontrolláltassuk munkánk eredményét.

- Ha önmagukkal és kutyáikkal szemben ilyen igényeket támasztanak, feltételezem, hogy a vevőkkel szemben is igen kritikusak.

Marika: -Igen, maximálisan. Mint ahogyan korábban említettük, mi nem a kutyatenyésztésből, hanem a kutyatenyésztésért élünk. Gondos, körültekintő tervezés előz meg minden fedeztetést, és a minőség érdekében egy-egy jó párosításra két három évet is hajlandóak vagyunk várni. Korábbi keserű tapasztalatainkból okulva idegen szukával, kannal nem párosítunk, kizárólag saját kutyáinkkal tenyésztünk. Szerencsére az egyedlétszám és vérvonalak lehetővé teszik ezt a "luxust". Ha az ember ennyi odafigyelést beletesz a kutyázásba, szerintem teljesen érthető, ha megválogatja a vevőit. Nálunk a vásárlás alapfeltétele a személyes találkozó és többórás beszélgetés a leendő gazdival. Ilyenkor bemutatjuk kennelünket, a kölykök szüleit, kikérdezzük a vevőt, hogy megtudjuk, megfelelő választás-e számára ez a fajta, megvannak-e azok a feltételek, amelyek a moszkvai tartásához elengedhetetlenek. Csak akkor adunk el kiskutyát, ha minden szempontból alkalmasnak találjuk az illetőt. A kiskutya oltva, féregtelenítve, kifogástalan egészségi állapotban kerül új gazdájához. Átadáskor a törzskönyv és oltási könyv mellé vaskos információs anyagot is mellékelünk, mely sok hasznos tudnivalót tartalmaz a fajtával kapcsolatban (standard, etetési és állatorvosi tanácsok stb.). Vevőinkkel kivétel nélkül tartjuk a kapcsolatot, a kölykök fejlődését mindvégig nyomon követjük. Ha netalán időközben megváltoznak a körülmények, és a kutyatartását nem bírják tovább vállalni, habozás nélkül segítünk az elhelyezésben, akár úgy, hogy visszavesszük saját magunkhoz. Természetesen minden dokumentálásra is kerül. A lakásban egy komplett szobát foglal el a "kutyairoda"...

- Ezeket az óriási kutyákat elnézve feltételezem, hogy nemcsak megfelelő kerttel, hanem igen határozott nevelési elvekkel is kell rendelkeznie a leendő gazdának, ha moszkvai őrkutyát akar magának.

József: - Ez így igaz. Láthatta, ezek a kutyák nem kispályásak. Annak ellenére, hogy gazdájukat a rajongásig imádják, nevelésüket nem szabad félvállról venni. első kutyának például abszolút nem ajánlom. Azonos nemű kutyamellé sem szerencsés választás, mert ivarérettség után előbb-utóbb rangsorvitára kerül a sor, és nem nehéz kitalálni, hogy nagy valószínűséggel melyik kutyakerül ki győztesen az összecsapásból. A látszat ellenére egyébként ezek a kutyák nemcsak házőrzésre, hanem sokféle feladatra alkalmasak. Vannak olyan tőlünk származó moszkvaiak, melyek sikeres engedelmes és nyomkövető vizsgát tettek, de vittek már vízihulla-kereső kutyának is közülük. Legtöbben azért mégiscsak testőrnek, házőrzőnek választják. Ennek kapcsán mindenki figyelmét felhívom arra, hogy ne "csibészeltesse" moszkvai őrkutyáját! A védelem ösztönösen a vérében van, és nem szabad felelőtlenül a felszínre hozni, mert irányíthatatlanná válhat. Egy kiegyensúlyozott családban, szeretetben, de kellő fegyelemmel felnevelt moszkvai magától is képes ellátni szerettei hatékony védelmét, amit a tőlünk vásárló tulajdonosok egybehangzó visszajelzései egyértelműen alátámasztanak.

Érdekességképpen jegyzem meg, hogy egyik kutyánk különleges feladatot lát el nálunk; én csak "terápiás kutyának" hívom. Cukorbetegként időnként rosszullétek gyötörnek. Ez a kutyánk hajszálpontosan egy nappal előbb megérzi, ha másnap rakoncátlankodni fog a szervezetem. Ilyenkor állandóan a közelemben tartózkodik, feszülten figyel, és olykor aggodalmasan nyüszít. Ekkor tudom, hogy másnap mire számíthatok. Én sem hinném, ha nem saját magam tapasztalom.

- Látva elkötelezettségüket, úgy gondolom, hogy munkájuk jócskán túlmutat a Bozsoki Harci Kennel keretein.

József: - Sosem volt kérdés számunkra, hogy amit teszünk, azt a moszkvai őrkutyáért, nem pedig magunkért tesszük. Eddig számos rangos elismerést szereztünk, pedig őszintén mondom, sosem voltunk "bratyizós" típusok, soha senkit nem veregettünk hátba a "megfelelő körökből", hogy elérjük céljainkat. Büszkék és boldogok vagyunk amiatt, hogy a munkánk eredményességét igazoló címeket kizárólag kutyáinknak köszönhetjük. Mára ott tartunk, hogy lengyel, cseh, szlovák, sőt orosz tenyésztők is vásárolnak tőlünk egyedeket állományfrissítésre. Ez természetesen még nagyobb felelősséget ró ránk.

Mint tudja, az FCI még nem ismerte el hivatalosan a fajtát. Ez azt jelenti, hogy nekünk egy nemzetközi kiállításon való részvételért kétszer-háromszor annyit kell dolgozni, mint más, az FCI által regisztrált fajták tenyésztőinek. A jelentkezést minden alkalommal egy bemutatkozó levél előzi meg, melyben röviden beszámolok eddig elért eredményeinkről, ajánlom háromnyelvű honlapunkat, majd várok a válaszra. Sajnos hiába a CACIB Tenyésztési nagydíj I. és III. helyezés, a kétszeres CAC Tenyésztési nagydíj I. helyezés, a kétszeres aranykoszorús, háromszoros bronzkoszorús mestertenyésztői cím, Világ- és európa-kupagyőztes kutya, sokszor így is elutasításban részesülünk. Az állhatatosság azért meghozza gyümölcsét. Idén lengyel, szerb és szlovák kiállításokon értünk el nagy sikereket. Jövőre pedig részt szeretnénk venni a Moszkvai Őrkutyák Eurázsia-kiállításán, valamint az orosz fajtakiállításon, ahol Marina Geraszimova, a híres Vörös Csillag moszkvai őrkutya-kennel tulajdonosa bírál majd. Mindkét helyre van már meghívónk!

Marika: - Azért persze itthon is akad még tennivaló. A Moszkvai Őrkutya Baráti Kör elnökeként szélesebb rálátásom nyílik a hazai állományra. Számos, ha ugyan nem minden kutyát ismerek az országban. Ennek kapcsán egyik szemem sír, a másik meg nevet, mert rengeteg olyan moszkvai él itthon, amely kiemelkedő értékű tenyészegyed lehetne és hatékonyan hozzájárulhatna a fajta hazai állományának javításához, de gazdáik sajnos hallani sem akarnak ilyesmiről. Saját kutyáink kiállításokon történő bemutatásával, kennelünk interneten való szerepeltetésével célunk, hogy minél nagyobb népszerűséget szerezzünk a fajtának. Egy kis filmet is készítettünk tenyészetünkről, melyen keresztül bemutattuk magunkat, és elsősorban a fajtát. Mondhatom, nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, a környező országok mindegyikéből érkeztek hozzánk gratuláló telefonok. A népszerűsítő-munka része az is, hogy közelítsük egymáshoz az embereket. Szakítottunk a berögzött rossz szokásokkal, és minden moszkvaishoz odamegyünk, mindenkivel igyekszünk megismerkedni. Soha nem ellenségként vagy vetélytársként, hanem mindig sporttársként tekintünk más tenyésztőkre. Azt szeretnénk elérni, hogy a kiállítás olyan versengéssé váljék, ahol az egyetlen győztes csak maga a moszkvai őrkutya lehet.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)