Pszichológus
Kapar a kertben
A pszichológus válaszol
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Stefan Siman  |  2012. május 26.

Kapar a kertben

Négyéves kan kuvasz kutyánk a múlt évben gödröket kapart a kertnek számára elérhető, kb. 150 nm-es területén és kenneljében is. Idén február-április időszakban rendbe tettük és újrafüvesítettük a területet.


 

 

Tisztelt Uram!

Négyéves kan kuvasz kutyánk a múlt évben gödröket kapart a kertnek számára elérhető, kb.150 nm-es területén, és kenneljében is. Idén február-április időszakban rendbe tettük és újrafüvesítettük a területet. Mivel a fű megerősödött, azóta ismét a nap nagy részét a kertben, kis részét a kennelben tölti. Most vasárnap és hétfőn - idén először - kislavór méretű gödröket kapart. Mit lehet tenni ez ellen?

Előre is köszönettel: Szebeni Péter

 

Tisztelt Szebeni Péter!

A kutyájának a fajtájához és korához méltó elfoglaltságra, szellemi és fizikai terhelésre van szüksége. Különben egyszerűen unatkozik, nem tud mit kezdeni erejével, tudásával, mozgásigényével. Amennyiben a tartási körülmények nem megfelelőek (egy Kuvasz időnkénti kennelbe zárása pl. szerintem ilyen esetnek minősül), vagy nincs biztosítva a kutya kellő elfoglaltsága, mozgásigényének kielégítése, akkor a kutya természetes ösztöneinél fogva pótcselekvést keres. Erre kiváló lehetőség a kert rombolása, árokásás stb.

 

További okok lehetnek még:
A kutya valamilyen szaganyag indíttatásánál fogva valamit érez a földben, és megpróbálja kikaparni, megkeresni, megfogni. Ez lehet valamilyen más állat, amelyik feltehetően éjszaka, végigmászkálja a kertet vagy a föld alatt túr (vakond, lótetű stb. - lásd még azt előző kérdésre adott választ).

A kutyának bizonyos napszakban és időjárási körülmények között nincs hűvös, árnyékos pihenőhelye, esetleg friss ivóvize. (A kutyák nem tudnak izzadni!) Ennek pótlására ás egy nyirkos, hűvös gödröt, amelybe belefeküdve lehűti a testét. Mivel a gödör egy idő után fölmelegszik és kiszárad, újat ás a kutya, és ez addig mehet így, amíg az utolsó kislavórnyi hely van a szép füves területen. Fokozza a helyzetet, ha a kutyának a nyári időszakban nincs kifésülve, kiritkítva az ún. alsó szőrzete, ennélfogva melege van, és ez készteti a fent leírt gödörásásra, és az abban való fürdőzésre, hempergésre.
nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)