Pszichológus
A pszichológus válaszol
Hiperaktív kutya
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Stefan Siman  |  2011. december 15.

A pszichológus válaszol

Olvasói kérdés, mely sokak számára tanúságos lehet.


Kutyánk egyéves, németjuhász kan. A problémám az, hogy a kutya tulajdonképpen hiperaktív, állandóan túlreagál mindent, ugrál az emberre, nem lehet fegyelmezni. Még amikor egy helyben ül, akkor is vinnyog, mert állandóan fel van pörögve, olyan, mintha mindig ideges lenne.

Ön jól gondolja, valóban léteznek hiperaktív kutyák. Szinte biztosra vehető, hogy németjuhász kutyája valamelyest örökölte ezt a fajta magatartásformát. Gyakorta szándékosan az izgága, mozgékony, pörgős egyedek vérvonalát viszik tovább a tenyésztők, vélt vagy valós elvárásokra hivatkozva ("egy németjuhász kutya ne legyen lassú és nyugodt" - ezen és a hasonló régimódi tenyésztői elméleteken vitatkozni nem a mi dolgunk).

Egyébként a jelenséghez hozzájárulhat még az állat jelenlegi fiatal kora is. Az egy év körüli időszakban (az ivarérettség elérése okán) bizonyos kutyafajták jelentősen mozgékonyabbak, aktívabbak, idegesebbek az átlagosnál, vagy amennyire az a falka ember-tagjainak ideális lenne. További ok lehet még, hogy a kutyát az eddigi életében olyan nyugtalan, veszekedős, ideges, túl gyors életet élő emberi környezet vette körül, amelyből ezek a stresszt kiváltó tényezők a hiperaktivitáshoz vezettek nála. Ennek ellentmond, hogy a másik kutyájuknál nem tapasztalhatók hasonló jelenségek. Egyáltalán nem lehet azonban csodálkozni azon, hogy a más fajtakarakterrel rendelkező dobermannak néha elege van az egészből, és ahogy Ön írja, "fegyelmezi" a fiatal kutyát. Sok esetben ez a leghatékonyabb ellenszer, de nem mindig. Ezenkívül elegendő és feltétlen emberi felügyeletet igényel, mert nem végződhet sérüléssel járó balesettel.

Mindenképpen javaslom, hogy a következő 6-8 hónapban a németjuhász kutyájukat átlagon felüli szellemi és fizikai kifárasztással terheljék. Sok-sok szimatolási, gondolkodási feladatot adjanak neki, és lehetőség szerint napi 1-2 órás futásra, kocogásra, kerékpározásra vigyék. Ugyancsak rendkívül egészséges és hasznos lehet, ha hetente 2-3 alkalommal késztetve lenne a kutya az úszásra. Ha ez természetes környezetben nem megoldható, alternatívát jelenthet a hidroterápia, amelyre már néhány hónapja Budapesten is van lehetőség. Végezetül a Bach-virágterápiát ajánlom, hasonló esetekben jó hatást értem el a nebáncsvirág (Impatiens glandulifera) és a vasfű (Verbena officinalis) keverékével. Ön jól látja, a gyógyszeres nyugtatózás valóban csak a felületet kezelné, kitéve a kutyát az esetleges mellékhatásoknak és az immunrendszer károsodásának.nyitókép: archiv

Hozzászólások

2010. január 9. 01:51
kis_viragszal írta:
2012. január 4. 14:32
szabó mária írta:
2012. szeptember 26. 21:12
unicornis44 írta:
2013. április 16. 18:13
Rimóczi Judit írta:
2013. május 1. 08:00
Mázli2005 írta:


Ha hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)