Társunk a kutya
Kezdő tenyésztőnek az alapvető dolgok is újdonságot jelentenek
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Krausz Tünde  |  2012. november 12.

Kezdő tenyésztőnek az alapvető dolgok is újdonságot jelentenek

Reiter László korábbi cikkeit olvasva egy sor gondolat fogalmazódott meg bennünk. Próbáltuk végigtekinteni, hogy mi hogyan éltük és tanultuk ezt meg, a saját fajtánk viszonylatában.


 

Mindenki, aki egy vagy több alom felnevelésére vállalkozik, a legjobbat akarja. Kezdetben még nem beszélhetünk tenyésztésről, csak a szándékról, hogy mi tenyészteni szeretnénk a fajtát. Aztán bizonyos idő elteltével kiderül, hogy a tenyésztővé válás útján elindult-e valaki, avagy marad egyazon szinten: kölyök születik, a szuka felneveli, mi eladjuk, és jöhet a következő alom. Mi ma már, ha egy kölyökkutyáról beszélünk, amely nálunk született, akkor abban benne van a szuka kiválasztása, felnevelése, a megfelelő szintű tenyészalkalmassági vizsgálatokra való felkészítése stb. Szerintünk tehát a dolognak úgy kellene kezdődnie, hogy valaki megszeret és megismer egy fajtát, majd - a tudás birtokában - a tenyésztést is elkezdheti.

Mivel abban a helyzetben vagyunk, hogy a rottweiler fajta sorsának alakulását végigkísérhettük a kezdetektől, tudjuk, hogy nem mindegy, ki ismerteti meg a fajtát a kezdő tenyésztővel, ki fogja a kezét a tenyésztésben megtett első lépéseknél. Nagyon fontos, mert az első impulzusok elkísérhetik a kutyást "kutyás élete" végéig. Ma egy rottweiler származási lapjára ránézve megmondható, hogy ki, milyen indíttatásból tenyésztette, avagy "csinálta" a kutyát. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy két világgyőztes ősből is lehet csak "csinált" kutya, és két kitűnőből akár tenyésztett kutya.) Talán érdemes lenne kitérni arra is, hogy a kutyatenyésztés mennyire tanulható, és mennyi idő kell az elsajátításához. Most ott tartunk, hogy van egy minden tekintetben kifogástalan szukánk, amelyikkel tenyészteni szeretnénk, és ehhez kiválasztottuk a minden tekintetben megfelelő kant. Van tenyésztési kedv, megfelelően előkészített hely, elegendő szabadidő és pénz az első alom finanszírozásához.

A fedezéstől számított 63. nap az alom születésének vártható időpontja. Persze ez az átlag, ettől eltérések lehetnek. Természetesen minden alkalommal ott ülünk mellette; az első alkalommal azért, mert még nem tudjuk, mennyire kell beavatkozni, később meg azért, mert a szukánknak jólesik a segítség, megnyugtatja a jelenlétünk. Szóval, ha kell, egész éjjel ott ülünk. Jó esetben csak nyugtatgatjuk az anyát, és drukkolunk, hogy ne legyen baj. elsősorban érte aggódunk, mivel őt felneveltük, ő a mi kutyánk. Természetesen a kölykökért is aggódunk, izgulunk, milyen kölykök születnek, de ez ilyenkor még másodlagos. Eljött a reggel, komplikáció nélkül megszülettek a kölykök, már leszáradva szopnak a holtfáradt szuka emlőinél. Tisztába tesszük az almot, egy kis pihenés, állatorvosi vizit. Minden rendben, gondolhatnánk, innen tovább semmi dolgunk: a szuka felneveli a kölyköket, és megfelelő idő elteltével már csak el kell adni őket. Természetesen a valóság egészen más.

Optimális esetben az első hét nyugodtan telik, nincs semmi komplikáció a szukával, és a kölykökkel sem. Nincs más dolgunk, mint a 24 órás felügyelet, az alom napi tisztítása, a szuka mozgatása, etetése, a kölykök figyelése, hogy megfelelően fejlődnek-e. A második hét kicsit nyugalmasabb, mert addigra a kölykök megerősödnek, fejlődnek, a szuka tejtermelése is biztosan elegendő. A harmadik héten szétnyitjuk az elletőládát, mert már kevés a másfél négyzetméter, a kölykök hellyel-közzel látnak, és kezdenek hallani, az életterüket 6 négyzetméterre bővítjük. A szuka természetesen végig a kölykökkel van, csak a napi séta, mozgás, egyéb ügyek elintézéséig van távol. Ilyenkor már nem az aggodalom, hanem a kíváncsi gyönyörködés visz ki számtalanszor a kis házba, ami nálunk a mindenkori szülőszoba.

A negyedik és a hatodik hét között a csemeték folyamatosan tágítják az életterüket, 100 négyszögöl a határ. Úgy alakítottuk, hogy a mamakutya van bezárva, és a kölykök tetszés szerint látogatják, ki-be járkálva a kis ház ajtaján. Öt-hat hetes korukban gyakorlatilag szabadon élnek, kedvük szerint látogathatják az anyjukat, sőt a többi felnőtt kutyánkat is. Ez a gyakorlat akkor is bevált, amikor két alom volt, néhány hetes eltéréssel. A kölykök az éjszakát a saját anyjukkal töltötték, de volt, hogy az egyik szuka a másik alom kölykeit is megszoptatta, és fordítva.
Hathetes korban kapják az első védőoltást, és ekkortól a kedves vevők rendszeresen látogatják őket. Ismerkedés, játék, szocializáció. Ma már felnőtt gyerekeim, az unokáim is megismerkednek a kölykökkel. 7 hetes kortól a kölykök az új családba kerülnek, akik addigra teljesen felkészülten várnak a feladatra. Amikor megtartunk egy kölyköt, vagy nincs még gazdija, 9 hetes kortól az utcán, a forgalommal, autókkal ismerkedik. 10-12 hetes korára pórázon, magabiztosan közlekedik. Sőt, a kutyaiskolán is szerez tapasztalatokat: megtanulja, hogy nem csak fekete-barna kutyalétezik. A fura fazonok - fehérek, szőrösek, kicsik, nagyok - is kutyák!nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)