Állatorvos
Téli tanácsok
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Eifert Anna  |  2011. október 21.

Téli tanácsok

Nemcsak a gépkocsinkat kell felkészíteni a télre, a kutyák is különleges bánásmódot igényelnek a hideg hónapokban. Az első hideg hajnalokon, reggeleken már túl vagyunk, biztosan nehezebben ment a kutyasétáltatás, kutyának és gazdinak egyaránt. Röviden összegyűjtöttük, hogy milyen lényeges lépéseket kell megtennünk, hogy kutyánkat megvédjük a tél fogcsikorgató fagyától.


 

Víz és táplálék

Ha kutyánk sokat van a szabadban, vagy éppen munkakutya, akkor magasabb kalóriatartalmú táplálékra van szüksége, mert télen a testhőmérséklet megfelelő szinten tartása több energiát emészt fel. A hó nem pótolja a vizet, akárcsak nyáron, most is legyen mindig elegendő friss víz az itatótálban.

Szőrzet- és mancsápolás

A jegesedés ellen használt só nem tesz jót a kutyák talpának. Séta után mossuk le és szárítsuk meg a kutyamancsait. Így megakadályozható a talppárna kiszáradása és berepedezése. Ha naponta egyszer-kétszer vazelinnal bedörzsöljük a talppárnákat, elkerülhetők ezek az apró sérülések.

Télen különösen fontos, hogy a szőrzet megfelelően szigeteljen. Ha a kutya szőre megázik az esőben, vagy nedves lesz a hótól, hazaérve töröljük szárazra törülközővel, vagy ha szükséges, hajszárítóval, szárítógéppel. A hosszúszőrű kutyák mancsszőrét vágjuk le, hogy ne ragadhasson bele a hó, illetve könnyebb legyen azt eltávolítani.

Téli veszélyek

Ne hagyja kutyáját hosszú ideig a szabadban! A szél miatt az ún. relatív hidegérzet sokkal alacsonyabb, mint a hőmérő által mutatott hőmérséklet, és nagy hidegben lefagyhat a kutyák füle, farka és lábujja. Gondoskodjon megfelelően szigetelt, fedett kennelről vagy kutyaházról. A ház fűtetlen, kövezett, szőnyeg nélküli helyiségei is hamar kihűlnek, ezért ide tegyen pokrócot, párnát. Ne hagyja egyedül a kutyát a kocsiban, ott is megfázhat.

Sétáltatás vigyázni kell, nehogy a kutya befagyott patakba vagy tóba csússzon, mert súlyosan megsérülhet.

A hó eltakarhatja a szagokat, ezért a gazdájától eltávolodó kutya könnyen elveszhet.

A fagyálló a kutyák számára kellemes szagú és ízű folyadék, könnyen belekóstolhatnak, ami viszont halálos is lehet. A fagyálló méreg! Ha csak a garázsban, kocsifelhajtón kifolyt tócsába nyal bele kedvencünk, akkor is azonnal vigyük orvoshoz, aki a megfelelő ellenszer alkalmazásával még megelőzheti a bajt. A mérgezés tünetei: nyálzás, hányás, bágyadtság, dülöngélés, tudatzavar.

A lakásban ügyeljünk arra, hogy a kutya biztonságos távolságban legyen a hősugárzótól vagy a kandallótól, nehogy megégesse magát.
nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)