Társunk a kutya
A fáraó kutyái
Festett ebek és egyebek
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Hegedűs Eszter  |  2010. augusztus 13.

A fáraó kutyái

A dúsgazdag angol Lord Carnarvon mecenatúrájával és Howard Carter régész kitartó munkája nyomán 1922. november 26-án az egyiptomi Királyok Völgyében feltárult egy kevéssé ismert uralkodó, Tutanhamon sírjának ajtaja. A XVIII. dinasztia fiatalon elhunyt tizenkettedik fáraóját az az egyedülálló, káprázatosan gazdag kincstömeg tette világhírűvé, amely földi maradványaival együtt 3265 esztendő után napvilágra került.


Tutanhamon születése idején Théba (a mai Luxor és Karnak) gazdag és szabad királyi székhely volt. A béke és a jólét a művészetek példa nélküli virágzását hozta. A fiatal herceget, Tutanhamont tanulmányai mellett mestere vadászni is tanította a sivatagban. Ő azonban jobban szeretett a kutyáival szaladgálni. Apja, III. Amenophisz halála után, 9 évesen került a trónra, s uralkodásának negyedik évében vette fel a Tutanhamon nevet, Egyiptom főistene, Amon tiszteletére. Ma sem tudni, betegség, baleset vagy gyilkosság oltotta ki életét 18 évesen.


Óegyiptomi rajz egy fáraósír falán: Anubisz, az alvilág istene köszönti a halott uralkodót.

Az 1110,4 kilós, színarany szarkofágban nyugvó király sírjában talált, fantasztikus szépségű műremekeken gyakran tűnnek fel állatok: szkarabeusz, oroszlánok, kecskék, madarak, kígyók, vízilovak, krokodilok, macskák, no meg karcsú, elegáns kutyák. Számos, Tutanhamon nevét és a nekropolisz (Holtak Városa) pecsétjét viselő dugóval lezárt edényt találtak sírjának közelében, annak felfedezése előtt is. Anubisz isten vadkutyája és kilenc lehajló, hátrakötött kezű alak, Egyiptom kilenc fogoly ellensége. Ez a pecsét látható a sír bejárata melletti falon és ilyenekkel zárták le a sírban talált kincses szekrényeket, ládákat is.

Anubisz, a holtak és a lelkeket az alvilágba szállító szellemek istene, a temetők őre. Feladat volt az elhunyt testének épségben tartása, a mumifikálás.

Egyes hagyományok szerint ő maga végezte a balzsamozást. Kezdetben sakál, később sakálfejű ember (azért ábrázolták így, mert a sírokat üvöltve körüljáró sakál szent volt számára). Az ő jelképei - két, "mozsárba" dugott pózna köré csavart állatbőr - vigyázták a sírkamra délnyugati és északnyugati sarkait. A holtak istenének állatát, Anubisz kutyát sokáig sakálnak tartották, mert mindig feketének ábrázolták, és így az éjjelenként a temetkezési helyeken kóborló sakálokra emlékeztetett.


Tutanhamon Anubisz kutya alakjában, átváltozásai során.
A feketére lakkozott fa szobor egyes részeit bearanyozták,
a körmök ezüstből vannak,
a szemek alabástromból
és obszidiánból.


Festett kincsesláda:
Tutanhamon megsemmisíti
a fekete afrikaiakat

Az ő feketére festett, méltóságteljes szobra trónolt egy aranyozott fából készült ládán a legértékesebb tárgyakat tartalmazó "kincstárban" is. A négy "szellem" - a mágikus kis védőszobrok - egyike is Anubisz, a kutya.

Számos, ránk maradt ábrázolás szerint az óegyiptomi állatkultusz egyik képviselője, a kutya nem pusztán "háziállat", de vadászatok - és csaták - elmaradhatatlan résztvevője is

 


Festett alabástrom
kenőcstartó: a vadászjelenet
elett a királyt jelképező oroszlán

A fáraó átka

A titokzatos szfinx országában számos legenda keringett az ősi feliratokról, melyek a legszörnyűbb sorssal fenyegettek meg minden, a holtak birodalmát háborgató halandót. Tutanhamon sírjának hat évig tartó kiürítése és a leletmentés idején többen is meghaltak. A világban legendák keltek szárnyra "a fáraó átkáról". Maga Lord Carnarvon sem láthatta már annak a fejedelemnek a földi maradványait, akivel neve mindörökre összefonódott. Belehalt egy moszkitócsípés és tüdőgyulladás szövődményeibe. Kutyája annyira bánkódott távollevő gazdája után, hogy elemésztette a szomorúság. Pontosan abban a percben, amikor Lord Carnarvon Egyiptomban meghalt, az angliai kastélyban az állat keservesen vonítva kimúlt...nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)