Társunk a kutya
Köztéri kutyaszobrok
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Aczél János  |  2011. január 30.

Köztéri kutyaszobrok

A kutyaszobrok általában két kategóriában szerepelnek. Ezek rendszerint kutyaszobor elnevezésűek. Miskolc legismertebb szobra Mancsról készült, Budapesten, a Vécsey Károly utca 120. alatti óvoda feljáróját kétoldalt egy-egy ülő festett gipszkutya őrzi. Találhatunk még a XII. kerület Mártonvölgyi utca 8/a számú ház kertjében egy kb. 60 centiméteres kerámia kutyát. Pestszenterzsébeten, a Serény utca 1. alatti iskola támfal oszlopán pedig egy 90 centiméteres kőkutya ül, amely Szőllősi Endre alkotása.


Nevesített szobrok

A két pajtás, kútszobor a margitszigeti játszótéren (1930).

A medence szélén ülő kislány kutyával (bronz). Szobrász: Gosztonyi Aliz. Lajos (Millacher) - kút (1904), I. Corvin tér. Egyik oldalán bronz szoborcsoport, benne pogány magyar vitéz ivótülkéből iszik, lábánál kutya lefetyeli a vizet. Szobrász: Holló Barnabás. Vadász kutyával, XII. Rege utca 21. A szálloda kerti vízmedencéjénél, bronz férfialak kutyával, kőtalapzaton. Figyelő kutya. Kőtalapzaton bronzkutya(dog), Maugsch Gyula alkotása. 1938-ban állították fel eredeti helyén, az akkori Olasz- ma Szilágyi Erzsébet fasorban, a Szent János kórháznál. 1952-ben áthelyezték a VII. Hutyra Ferenc utca - Izbella utca sarkára. (Bevallom, szöget ütött a fejembe ennek a szegény párának hányatott sorsa. Miért kellett őt az akkori Malinovszki - ma SZ. E. fasor - Kútvölgyi út sarkáról az Erzsébetvárosba zsuppolni?

Sajnos, erre senkitől nem kaptam hiteles választ. Mit tehet ilyenkor az újságíró? Fantáziálni kezd. Így jutottam el magam is az egyik lehetséges válaszig. 1952-ben már javában a legfelső állami és pártelit kórháza volt a Kútvölgyi. A bölcs vezéreket a Csajkák lefüggönyözött ablakán át is zsenírozta a derék dog, a Figyelő kutya. Nyomban el is rendelték áttelepítését. Alighanem ez volt a 20. század első magyar megfigyelési botránya.

A mindenkori arisztokrata miliőhöz szokott dog nehezen barátkozott meg a szerényebb környezettel. Innen, tiszta időben is legfeljebb a Péterffy Sándor utcai kórház pacientúráját tarthatja szemmel. Unalmas poszt, de nyugdíjas állásnak látszik.

Kedves színfolt a József körút és Krúdy Gyula utca kereszteződésében álló Csirketolvaj bronz szoborcsoport, (1927). Szobrász: Kiss György. A szobor kisfiút ábrázol lopott csirkével, amikor egy kutya elkapja a ruhájánál fogva.

Valószínűleg a főváros legismertebb, leglátogatottabb kutyás szobra a Budai Várpalota "C" épületének északi falára épített bronz és mozaik Mátyás - kút, (1904). Szobrász: Stróbl Alajos, építész Hauszmann Alajos. A Ferenc József jóváhagyásával készült monumentális vadászjelenet megállásra kényszeríti az arra járókat. Különösen idegenforgalmi idényben sűrűn kattognak a kamerák.

A kompozíció csúcsán a fővadász, Mátyás király, tőle jobbra Szép Ilonka, balra Galeotto Marzio. előttük középen a vadászmester három erdélyi kopóval (Pállfy herceg vadászkutyát küldött Stróblnak modellként). A király csatlósa kürtjelt ad. A jelenet minden szereplőjén szinte kitapintható az indulás előtti feszültség.

Olyan a kép, mint egy kimerevített filmkocka. Csak a megzabolázhatatlan élő víz zuhan csobogva a szikláról. Lenyűgöző látvány.

 

A fővárosban megközelítőleg 10 000 köztéri szobrot, domborművet, emléktáblát tartanak nyílván. Ezek elsősorban utcákon, tereken, épületeknek az utcáról látható előkertjében, olyan zárt területeken, ahol sok ember megfordul (strandon, Állatkertben, múzeumkertben, tanintézetek parkjaiban stb. láthatók). Köztük néhány kutyát ábrázoló műtárgyat.

 nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)