Állatorvos
Használható egyedi megjelölés: csakis elektronikusan!
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Pórfy Tünde  |  2004. február 23.

Egyedi megjelölés: miért? Az állatok egyedi megjelölésének több célja is lehet.


A tenyésztésben: egyedi és megbízható megjelölés, azaz azonosíthatóság nélkül komoly tenyésztői munka elképzelhetetlen. Fontos azonban az egyedi megjelölése annak az állatnak is, amelyet nem akarnak tenyészteni, de gazdája kötődik hozzá, és kritikus helyzetben pl. ha elvész, elcsavarog, fontos neki, hogy újra visszakerüljön hozzá. Ma már minden komolyabb állatorvosi rendelő és menhely rendelkezik chipleolvasó készülékkel, amellyel könnyen azonosítható és otthonába visszajuttatható az állat. A törvények, rendeletek betartatásának is alapvető feltétele - lenne - az állatok megbízható egyedi megjelölése. Ezért kötelező a védett állatok mikrochippel való ellátása. Ugyanezért lenne jó, ha az utcán kóborló, balesetet vagy kárt okozó, vagy ott szenvedő kutyák azonosíthatóak lennének, mert gazdájukat felelősségre lehetne vonni.

 

Egyedi megjelölés: hogyan? Az egyetlen korszerű és jó megoldás a mikrochip beültetése.

Miért nem jó a tetoválás? Mint gyakorló és szemészeti szűrést végző állatorvos bizonyíthatom, hogy a tetoválásoknak statisztikailag kevesebb mint a fele nem használható a kutyák azonosítására. Nagyon kevés az a tetoválás, amelyet úgy el tudunk olvasni, hogy nem tudjuk, mi az a szám, amit keresünk. De nagyon sokszor találkozom olyannal, amely akkor is felismerhetetlen, ha a származási lap alapján tudjuk, mit keresünk. Sok esetben csak egy szám vagy a számoknak csak egy kisebb-nagyobb része látszik, esetleg csak néhány pont ami kivehető. De nem egy olyan elvileg tetovált kutyával is találkoztam, amelyen a tetoválásnak semmiféle nyomát nem lehetett felfedezni. Hogy ez a tetoválás technikájának teljesen hibás volta, vagy a MEOE tetoválási szabályzatának közismert be nem tartása miatt fordult elő, nem tudható. Az biztos, hogy rendszeresen jelennek meg rendelőmben olyan kiskutyák, amelyeket tenyésztőjük tetoválás és származási lap nélkül ad el, majd egy idő múlva utánuk küldi származási lapjukat, ezután a kiskutya nem lesz tetoválva, vagy betetováltatják egy másik tetoválóval, aki viszont úgy tetoválja be, hogy nem tudhatja, igaz-e amit tetoválásával igazol. Minden esetben bebizonyosodik, hogy a MEOE tetoválási szabályzat nincs betartva.

A tetoválás felett, amelynek eredményessége tehát meglehetősen bizonytalan, állatvédelmi szempontból is győzedelmeskedik a mikrochip beültetése, mivel a kölyökállatot sokkal kevésbé terheli meg. Beadása nem jelent többet mint egy kissé vastagabb tűvel bőr alá adott oltás elviselése. A kutyatulajdonosnak is kényelmesebb, hogy nem lesz a kiskutya vagy kiskutyák széles környezetében a megjelölés után minden zöld vagy fekete a festéktől.

De még az oly jól olvasható tetoválást sem mindig egyszerű leolvasni. Képzeljük csak el azt a jelenetet, amikor egy kóborló kaukázusi juhász kant kívánnánk azonosítani és ezáltal gazdájához visszajuttatni. Ha a füle kupirozva van, akkor tetoválási számát a lágyékán lehet megtekinteni, amihez a nem éppen barátságosan közreműködő hatalmas állatot hanyatt kéne fektetni és lágyéka körül hatalmas szőrzete alatt számokat olvasni. Nem biztos, hogy ép bőrrel megúsznánk. Ehhez képest a mikrochip leolvasása egy biztonságos elfoglaltság.

A mikrochip nem vagy összehasonlíthatatlanul nehezebben hamisítható a tetoválásnál, nem ismételhető, tehát minden csalás sokkal nehezebb vele.

A modern mikrochipek nem vándorolnak el, a beültetés helyén maradnak. Az azonosítószámok mindegyike világszerte csak egyetlenegyszer fordul elő. Az ISO rendszerű, különböző gyártmányú leolvasókészülékekkel le lehet olvasni a más gyártmányú, ISO renedszerű mikrochipeket is. Fontos tudni, hogy a jelölőchipet európában a nyak bal oldalának bőre alá kell ültetni. A chip beadása bőr alá adott injekciónak számít, ezért Magyarországon csak állatorvos adhatja be. A vonalkódot ráragasztja a származási lapra, az oltási könyvbe, a saját nyilvántartásába, és a regisztrációs központba. Minden mikrochippel jelzett kutya számítógépes nyilvántartásba kerül.

Sajnos, a MEOE nemhogy nem tart lépést az egyedi azonosítás modern követelményeivel, de még akadályozza is annak terjedését. Teszi ezt tenyészszemle szabályzatának azzal a kitételével, hogy akinek kutyája mikrochippel van megjelölve, annak saját magának kellene gondoskodnia a rendezvényeken leolvasó készülékről. Cinikus követelmény ez a XXI. században egy ekkora tenyésztő szervezettől, évi félmilliárdos bevételéből vajon miért nem futja néhány leolvasó készülék beszerzésére? Nem kerül többe, mint jobb helyeken egy ügyvéd egy munkaórája.

Az elismert tenyésztő szervezetek között vannak olyanok, akiknek tenyésztési szabályzatában egyedi azonosításra már a mikrochip beültetését követelik meg. náluk a tenyészállatokat és a született kölyköket is kötelező ellátni chippel. Rendezvényeiken és tenyésztésvezetőiknél leolvasó készülék van.

A Golden Retriever Körnél és a West Highland White Terrier Egyesületnél 2004. március 31-ig kedvezményesen, 3000.- Ft-ért lehet mikrochip beültetését végeztetni.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)