A fajtatenyésztés története
Ugató kommandó II.
Hadikutyák
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Veress István  |  2010. szeptember 27.

Ugató kommandó II.

Az előző részben megismerkedtünk az ókor, valamint a középkor hadikutyájának "dicső tetteivel", és eljutottunk egészen 1884-ig, amikor a kutyák katonai szolgálata "reguláris" lett. Kialakult a harci kutya modern fogalma.


 

Rin-Tin-Tin és a többiek

A kutyák tömeges háborús alkalmazására az első világháború idején került sor. Egy német katonai lexikon szerint "Az alakulatok harctéri szolgálatának támogatására kiképzett ebeket főként előőrs- és futárszolgálatban, valamint a sebesültek fölkutatásában alkalmazzák, mint töltényhordozók azonban segítséget jelenthetnek harci cselekmény esetén is."

Az első világháborúban csupán a német hadsereg mintegy 20-25 ezer kutyát használt háborús célokra. Minthogy ebben az időben a kicsiny terjedelmű, ám nagy teljesítményű rádió kifejlesztése még gyerekcipőben járt, így a híradós és futárszolgálatot igen gyakran kutyák látták el: ők vitték a parancsokat, térképeket vagy nyakukra kötött kábeltekercset, melyek segítségével ismét sikerült megteremteni az összeköttetést az egymástól elszakított egységek között.

A franciák és a belgák kutyakülönítményeket alkalmaztak gépfegyverek és alkatrészeik vontatására, sőt a franciák a hegyekben szánhúzó ebeket is bevetettek. Mindkét fél használt kutyákat a sebesültek felkutatására és gyógyszer-utánpótlás szállítására. Ezek az úgynevezett "vöröskeresztes kutyák" olykor orvosi elsősegélycsapatokat vezettek a sebesültekhez.

A háború vége felé történt, hogy a franciák elfoglaltak egy német frontvonalban húzódó lövészárokszakaszt, ahol egy német juhászkutya-szukát találtak a kölykeivel. Ebből az alomból az egyik kiskutya lett később Rin-Tin-Tin, minden idők legnevezetesebb négylábú mozisztárja.

Valamennyi hadsereg általánosan alkalmazott szanitéckutyákat a sebesültek felkutatására. Eleinte úgy képezték ki őket, hogy ugatással jelezzék, ha sebesültet találnak. Ezzel azonban gyakran az ellenséges mesterlövészek figyelmét is felhívták. Ezért a későbbiek folyamán már úgy tanították a szanitéckutyákat, hogy a sebesülttől csak valamiféle jelet (vállapot stb.) hozzanak a kutyavezetőnek.

 

Hősök és áldozatok

A volt Szovjetunióban 1924. augusztus 23-án a Legfelsőbb Katonai Tanács parancsban rendelte el "a kutyák katonai célokra történő alkalmazását." 1927-ben már valamennyi lövészezredben különleges egység működött híradós és őrkutyákkal.

A második világháború kitörésekor a Vörös Hadseregben 168 kutyás "alegység" (köztük aknakereső osztagok) szolgált. Az 1942-es és 1943-as években a hadsereg újabb 15 ezer hadikutyát kapott! Szovjet katonai adatok szerint a kutyák - többnyire életük árán! - 300 ellenséges harckocsit semmisítettek meg, 200 ezer katonai jelentést továbbítottak, 680 ezer súlyos sebesültet kutattak fel és 15 ezer négyzetkilométernyi terület akna mentesítésében vettek részt.

Ilja Ehrenburg, a világhírű orosz író így emlékezett meg a háborúban szolgálatot teljesítő ebekről: "A fronton sok félelmet nem ismerő kutyát láttam. A futár pointer gyilkos géppuskatűzben kúszott rendeltetési helyére: a parancsnoki posztra vitt fontos üzenetet az első vonalból. A mentőszolgálat skót juhászkutyája fehér álcázó köpenyben (tél volt) feküdt a sebesültek mellé, a hátán kis kosár volt sebkötöző pólyával, élelemmel és vodkával, azután sietett vissza a szanitécekhez, hogy odavezesse őket a sebesülthez. A sérülteket gyakran kutyák szállították hátra. Ők vonták a szánt igen óvatosan... A háború utolsó éveiben a németek fémhüvely nélkül rakták le aknáikat, az aknakereső műszerek fel is mondták a szolgálatot, ezért kutyák helyettesítették őket. Nem tudom, mi vezette nyomra ezeket a négylábú kis hősöket, talán a frissen kiásott föld illata, de tévedhetetlenül rábukkantak az aknákra, leültek melléjük, és így várták a tűzszerészeket..."

 

Dicsőségre ítélve...

A második világháborúban egyébként valamennyi hadsereg használt kutyákat. Egyes ebeket arra tanítottak be, hogy felderítő járőröket vezessenek. Az volt a dolguk, hogy megakadályozzák a dzsungelekben és a hegyvidékeken a rajtaütéseket. Más kutyák gépfegyver-alkatrészeket, lőszert és egészségügyi készleteket szállítottak. A német juhászkutyát és a dobermannt legfőképpen őrködésre és járőrmunkára osztották be. A sarki fajták szánt húztak, málhát cipeltek a hegyekben. Az alkalmazott kutyák általában több mint 10 kg-ot nyomtak, ámbár nemegyszer a kistestű fajták bizonyultak igen hasznosnak. Amikor például Lingayen-ben az amerikai híradóshadtestnek telefonkábelt kellett átvezetni egy repülőtér kifutópályája alatt húzódó 20 cm átmérőjű csövön, a Smokey nevű yorkshire terrier 20 méternyire húzta be a kábelt a csőbe...

A kutyák olykor kabalaként fejtették ki áldásos tevékenységüket, illetve alkalmai "háztáji pszichológusként" tettek jó szolgálatokat a harcoló alakulatoknál. Ennek bizonyítására idézzünk fel egy részletet az Ausztráliai Eric Lambert Dicsőségre ítélve című nagyszerű háborús regényéből:

"'A kutya mintha minden elképzelhető megpróbáltatáson átesett volna. Szeme mozdulatlanul, szenvedőn kidülledt. Kiálló bordái pengékre hasonlítottak, s mintha a bőrét készülnének átdöfni. Tompora is leffedt volt, mintha kiakasztották volna száradni.

Ama nap előtt, hogy El-Alamein felé húzódtak, a Don-század egy főépület romjainál táborozott le Berg El-Arab mellett. Ezekből a romokból mászott elő ez a lény lekushadva, meggörbülve, reszketve, mintha büntetendő cselekményt követne el, valahányszor lábacskájával a földet érinti.

Doc Home kővel dobta meg, hogy utána ő kapjon egy követ a rohamsisakjára. Docot megkerülve az állat egyenesen Christyhez ment, aki a második követ dobta.

- Hagyd őt, az ártatlant... - morogta Christy.

- Megvéd a bombáktól - mondta Charlie Mann, és húskonzervjének a felét a kutyának adta.

Így történt, hogy az állat a Don-században maradt."

 

(A befejező rész következik)nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)