Társunk a kutya
Brit oroszlán, orosz medve, kutyafejű istenek
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2013. július 23.

Brit oroszlán, orosz medve, kutyafejű istenek

Brit oroszlán, orosz medve, kutyafejű istenek - Az emberiség történelmét állatok, állatseregletek kísérik: jelképek, szimbólumok. Gondoljunk csak az észak-amerikai indiánok totemállataira vagy a brit oroszlánra, az orosz medvére, a lengyel sasra, a magyar turulmadárra.XVIII. századbeli tarot-kártya,
holdat ugató kutyákkal.

Az ember legrégebbi négylábú cimborája, a kutya sem hiányzik a sorból: a különböző korok és civilizációk leleteinek tanúbizonysága szerint a kutya már ott ült a teremtés, az idők kapujában. Ez a szellemidéző erő is ékesen tanúsítja, milyen fontos szerepet játszik az emberiség történetében…

 

A szimbolika tulajdonképpen olyan fogalmak asszociációja, melyekben egy felfogható természetes tárgy valamely absztrakt fogalommal társul. A kutyával kapcsolatos jelképrendszer az állat morfológiai sajátosságain alapul: általában közepes termetűnek ábrázolják, viszonylag nagy fejjel, hatalmas, gyakran kitátott pofával, jókora szőrzettel. A jelképrendszer felhasználja az állat életformájának elemeit is: az eb csontot rág, húst fal, üvölt, ha a halál szelét érzi maga körül. A dolog absztrakt oldalát illetően a kutyaaz ember szemében az átjárók, az átmenetek, változások kapuját strázsálja, s egyúttal hírnökként, küldöncként is szerepel.

 

A teremtés kapujában

Egyes civilizációkban a kutya asszisztál a világ teremtésénél. Kínai hagyományok az "eredeti káoszt" óriási, hosszú szőrű, idomtalan ebként jelenítik meg. Más népeknél a kutya Isten hírnöke, majd pedig "bukott angyalként" szerepel. A tatároknál például Isten a kutya őrizetére bízta az embert, hogy megvédje az ördög kísértéseitől. A kutya viszont hagyta magát megvesztegetni az ellenségtől, s része van abban, hogy az ember elbukott. A török eredetű szibériai jakut nép legendájában is a kutya őrizetére hagyta az Isten az ember képét, az állat azonban engedte, hogy az ördög beszennyezze azt.

Anubisz, a kutyafejű isten
(egyiptomi ábrázolás
a XIX. dinasztia korából).

A kutya árulását az Úr azzal büntette, hogy jelenlegi formájára változtatta, s felruházta az ördög szőrével. Észak-amerikai indián törzsek hagyományai szerint az emberi faj egy asszony és egy kutya titkos kapcsolatából született. Az ókori egyiptomi halotti kultuszban sakálként, illetve kutyaként jelenítik meg az egyik istenséget. Ő upuaut, az Útmegnyitó.

A tarot-kártya lapjainak egyikén két, egymással szemben álló kutya ugatja a holdat. A hold maga is szimbólum: a képzelet és a varázslat jelképe. A kutyák a képzelettel állnak kapcsolatban, tulajdonképpen a "tisztátalan" ember és a "megvilágosodott" ember közötti átmenet útján állnak.

A dominikánusok emblémájában hasonló szerepet játszik a tüzet köpő kutya. Valójában Isten igéjének szóbeli átadásáról van szó, melyet a hírvivő állat közvetít. Szent Domokos édesanyja, mikor viselős volt, egyszer azt álmodta, hogy méhében fehér-fekete kölyökkutyát hordoz (egyébként a dominikánusok fehér csuhát viselnek fekete csuklyával), mely égő fáklyát tart a szájában. Ebből tudta meg, hogy páratlan prédikátor születik majd, aki az egész világon elterjeszti Isten igéjét.

 

Az idő kapujában

Artemisz és Aktaion legendája. A vadászat istennője (Artemisz) szarvassá változtatta Aktaion thébai királyfit és fölfalatta kutyáival

A kutyát szimbólumként megtaláljuk ott is, ahol valamiféle törés következik be az időben: az évszakok változásánál, vagy amikor az éjszaka nappalra vált, avagy az élők világa elválik a holtakétól. A kutyát igen gyakran társítják a végtelen idő múlását mérő holddal és az úgynevezett holdistennőkkel: Izisszel, Artemisszel, Dianával, Hekatéval.

Hekatét, a görögök lunáris istennőjét kutyák kísérik. Artemisz és latin megfelelője, Diana íjjal a kezében, ebfalkával jár. Artemisz szarvassá változtatta és saját kutyáival felfalatta Aktaion thébai királyfit, mivel az véletlenül meglepte, mikor meztelenül fürdött.

 

A kutya és a halál

Heraklész megláncolja Kerberoszt, az alvilág őrét (ókori görög váza díszítése)

A hold növekszik, fogy, majd eltűnik. Meghal és újjászületik. Valamennyi vallás úgy tartja, hogy a halál önmagában véve még nem a vég. Csupán átmenet, valami másnak a kezdete. A holtakat a holdistennők kísérik. Hádesz birodalmának, az Alvilágnak a kapuját a háromfejű, kígyófarkú kutya, Kerberosz őrzi. Megakadályozza, hogy az élők belépjenek, a holtak távozzanak. A germánoknál a rettenetes kutya, Garm őrzi Niflheimet, a holtak királyságát. Az ókori Egyiptomban a kutya- vagy sakálfejű istenség, Anubisz ellenőrzi a balzsamozást. A régi Mexikóban, az aztékoknál Xolotl, a kutyaszörny vezeti le a halottakat az Alvilágba. A skót legendákban éjszakánként a pokol hírvivő kutyái nyargalnak, hogy bejelentsék valaki közeli halálát. Scherlock Holmes megteremtőjét, Sir Arthur Conan Doyle-t is ez ihlette A sátán kutyája című detektívtörténetek megírására.

 

 nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)