Tenyésztésről általában
Az örökletesnek tűnő mozgásszervi betegségek
Mit tehet a tenyésztő?
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Diószegi Zoltán  |  2013. október 04.

Az örökletesnek tűnő mozgásszervi betegségek

A kutyatartók meg vannak győződve arról, hogy teljesen megértik kutyájuk minden gesztusát, rezdülését. Mégis gyakorta esnek abba a hibába, ha kedvencük sántaságáról beszélnek, hogy azt mondják: "nem fáj neki, csak sántít". Valójában a sántaság hátterében az esetek döntő többségében fájdalom áll, bár lehet, hogy az esetleg csak a lépés bizonyos fázisaiban jelentkezik.


 A kiváltó okok tekintetében minden a csontokat, ízületeket, izmokat érintő kórfolyamat szóba jöhet: sérülés, gyulladás, daganat, kopás stb. Bizonyos esetekben az ízületek fájdalmasságát, gyors kopását, leépülését anatómiai tökéletlenségük, hibás illeszkedésük okozza, aminek hátterében rendellenes fejlődésük áll. A rendellenes fejlődést a latin dysplasia szóval jelöljük. Valójában az élő szervezet bármely része fejlődhet rendellenesen, lehet diszpláziás, de a kutyák mozgásszervei tekintetében a könyök és a csípőízület diszpláziája emelhető ki. Mindkét esetben az ízesülő csontfelületek nem pontos lenyomatai egymásnak, összefekvésük tökéletlen. Ezáltal mozgás közben, a súlyviselés során az ízületi porc kisebb területeire sokszoros terhelés jut. Ez a porcfelületek kopásához, pusztulásához és következményes gyulladáshoz, fájdalomhoz vezet.

Bár az elváltozás a növekedés kapcsán fiatalon alakul ki, gyakorta a fájdalom és a következményes sántaság a kopások súlyosbodásával csak évekkel később jelenik meg. A folyamat visszafordíthatatlan, a tünetek enyhítése a testsúly optimális szinten tartásával, mozgásszegény életmóddal, a következményes gyulladás és fájdalom gyógyszeres csökkentésével és az ízületi porc állapotát javító úgynevezett kondroprotektív szerek adásával valósítható meg. A könyökízületi diszplázia bizonyos eseteiben a korai felismerés és az időben elvégzett műtét jelentősen lassíthatja a leépülést. Hasonlóképp a csípőízület diszpláziája esetén is a fiatalon elvégzett korrekciós műtét hosszú tünetmentességet eredményezhet.

Gyakori, szintén anatómiai eltérésekkel kísért fejlődési rendellenesség a térdkalács ficama is. Ebben az esetben a térdkalács - a súlyossági foktól függően - időszakosan vagy állandó jelleggel a combcsonton levő árkát elhagyva, attól befelé vagy kifelé ficamodott helyzetben található. Az elváltozás egyrészt a térdkalácsot borító porc fokozott kopását okozza, másrészt a térd stabilitását csökkentve, annak sérülésveszélyét növeli. Az érintett kutyák enyhébb esetben csak "ötletszerűen" fel-felkapják hátsó lábukat, amit a tulajdonosok "rossz szokásként" értékelnek. Súlyosabb formánál a sántaság állandósul, kétoldali előfordulás esetén nagyfokú mozgászavart tapasztalhatunk. Az elváltozást súlyossági foka szerint 1-től 4-es fokozatokba soroljuk. Valamennyi műtéti korrekciót igényel, a legsúlyosabb fokozat esetenként már nem is állítható helyre.

A fenti elváltozásokban közös, hogy egyértelmű örökletes jelleget mutatnak illetve, hogy nincs olyan terápiás út, mellyel ezek a rendellenességek meg nem történtté tehetők. A leghatékonyabb védekezést a megelőzés kínálja. A megelőzés tekintetében a főszerep a tenyésztőké, amennyiben a tenyésztői szervezetek - átérezve a kérdés súlyát - bevezetik az adott fajtára jellemző örökletes betegségek szűrését, és az eredményeket feldolgozva, érvényesítik a tenyészállatok kiválasztásánál. Jelenleg semmilyen adat nincs a fent említett betegségek hazai előfordulásának gyakoriságáról, súlyosságáról. Mindenki beszél róluk, de senki nem tudja, milyen mértékben érintett a hazai populáció!

A szűrés egyértelműen állatorvosi szakmai feladat, melyhez a diplomán kívül szakirányú, kisállat-ortopédiai ismeretek is szükségesek.

 

A szűrés menete

Végleges eredményt csak a kutyák növekedésének befejeztével kaphatunk, ezért lényeges meghatározni az alsó korhatárt, ami fajtánként eltérő lehet. A térdkalács-ficam meglétét és súlyossági fokát már az altatás előtti vizsgálat során meg lehet állapítani. Ezt követően altatásban, standard beállításokat alkalmazva mindkét könyököt és a csípőt megröntgenezzük. Ha a felvételek minősége jó és a beállítások megfelelőek, a nemzetközileg elfogadott szempontok alapján elbíráljuk azokat. Az értékeléskor az ízületi végek formája, illeszkedése, az ízület leépülésére utaló úgynevezett másodlagos jelek megléte az irányadó. Ezek alapján osztályozzuk az ízületeket a diszplázia foka szerint. A továbbiakban a tenyésztői szervezet feladata és felelőssége meghúzni a határt, amin túl már nem engedi a tenyésztésbevételt.

A tenyésztői szervezeteknek - az anyaországi szervezetek útmutatásai alapján - meg kell határozniuk a szűrés legkorábbi időpontját, a vizsgált betegségek körét és a tenyésztésbe vétel feltételeit. Ha a közös munka sikeresen megindul, egyrészt képet alkothatunk a hazai kutyaállomány genetikai terheltségéről, a probléma súlyosságáról, másrészt a leghatékonyabb módon, megelőzéssel vehetjük fel a harcot a tartós fájdalmat okozó mozgásszervi betegségek ellen.

 

 
nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)