Tenyésztésről általában
Mesterséges termékenyítés, spermamélyhűtés
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2013. március 12.

Mesterséges termékenyítés, spermamélyhűtés

Lényünk, szellemünk és tulajdonságaink újrateremtése több-kevesebb változással, amit génjeink véletlenszerű megoszlása, rekombinálódása eredményez. Nincs ez másképp kedvenceink esetében sem, talán csak az a különbség, hogy az ember szereti "irányítani" a természetet, céltudatosan javítani a számára kedvező tulajdonságokat és kiküszöbölni a nemkívánatos jellemvonásokat.


     Mi kell ahhoz, hogy hosszú távú színvonalas kutyatenyésztést folytassunk?
     A kérdés megválaszolásához szolgáljon segédletül ez az alábbi kis összefoglaló azokról a módszerekről és lehetőségekről, amelyek ma már nálunk is igénybe vehetőek.


     Mit tehetünk az eredményesebb fedeztetés érdekében?
     A kutya szaporodásbiológiai szempontból unikumnak tekinthető, hiszen átlag félévente ivarzik, és bizony egy újabb hat hónapot kell várnunk a következő alkalmas ciklusra - feltéve, ha tényleg az lesz. Gyakran azonban a kiválasztott és áhított kan már foglalt, vagy nem elérhető a következő periódusban, vagy csak egyszerűen a mi életünk alakul másképpen, nem is beszélve a kölykök eladásáról, a "piac" alakulásáról. Érdemes tehát szakmailag felkészült állatorvossal felvenni a kapcsolatot és szukánk peteleválásának időpontját meghatároztatni (ovuláció diagnosztika).

     A tapasztalt tenyésztőktől gyakran hallani egy sor olyan megfigyelést, amely szerintük tévedhetetlenül tükrözi a szuka fedeztetésének optimális időpontját, azonban a közel 10 éves szaporodásbiológiai tapasztalatom alapján azt mondhatom, hogy a legbiztosabb módszer a vér hormonológiai vizsgálata és az ezt megelőző hüvelykenet vizsgálat együttes eredményének értékelése. A vizsgálatokat ajánlatos a tüzelés 4-5. napján kezdeni és 2-3 naponta ismételve a peteleválásig (ovuláció) folytatni. Számos esetben sikerült szépszámú almok születéséhez hozzásegíteni tenyésztőket és hobbikutyásokat egyaránt az említett módszer alkalmazásával. Különösen kedves emlékeim közé tartoznak azok az esetek, amikor külföldre utaztak pároztatni a szukát, vagy import spermával itthon mesterségesen termékenyítettük a kedvenc "leányzót". Az első ilyen pácienseim egyike érdekes módon egy komondor volt, melyet Texasból hozott spermával - ott is népszerű ez a fajta - termékenyítettünk és három gyönyörű kölyök született.
     A nálunk oly sokszor vitatott mesterséges termékenyítés eredményes alkalmazása például elképzelhetetlen a szuka ciklusának előzetes vizsgálata nélkül, hiszen tudnunk kell megfelelő időben helyezzük-e a spermát a nősténybe. Ma már lehetőség nyílik a sperma hűtve tárolására (ez +5-7°C-ot jelent), és így kb. 3-4 napig életben maradnak az ondósejtek. Sajnos nem sokan élnek ma még ezzel a lehetőséggel, inkább kiutaztatják a kutyust, ahelyett, hogy egy termosszal a zsebükben tennék meg ugyanezt az utat, vagy a postára bíznák. Érdekességképpen megjegyzendő, hogy az Egyesült Államokban a "fedeztetések" több mint 50%-a mesterséges úton történik, éppen a nagy földrajzi távolságok miatt.
     Ennél is izgalmasabb kérdés a spermiumok tartós tárolása, a spermamélyhűtés, melyben rejlő lehetőségekről már a cikksorozat első epizódjában részletesen írtam. De talán kevesen tudják azt, hogy ez a költséges és komoly szakmai felkészültséget, műszerezettséget igénylő szolgáltatás ma már Magyarországon is igénybe vehető kutyák esetében. Az általunk vezetett spermabankban közel 250 adag kutyasperma található a legkülönbözőbb fajtákból a francia bulldogtól a beagle-n át a rottweilerig. A "legidősebb" már 4. éve a "hűvösre került" megőrizve bajnokunk genetikai potenciálját a jövő számára. Többségük kiváló tenyészkan - némelyikük már sajnos nincs közöttünk, de vannak kedvencektől származó minták is, amelyek csak azért kerültek megőrzésre, hogy a jövőben az ideális párosításra várjanak.

     Az adagok szigorú egyedi regisztrálása és az egy éve bevezetett fényképes és microchip/DNS azonosítási rendszer biztosítja pontos a nyilvántartást, melyhez speciális adatbázis-kezelő számítógépes program is kapcsolódik. Természetesen, mint mindenhol a világon, itt is a termékenyítő anyag a donor kan gazdájának tulajdonában marad, a cég csak a szakszerű tárolásról és felhasználásról gondoskodik. Ehhez hasonló rendszerek a világon, számos helyen működnek és a félévente kiadott tájékoztatóikban beszámolnak az eredményeikről, új szolgáltatásaikról. Ezekben nem ritkán olvasható, hogy 1984-ben elpusztult kan még mindig "fedez" és világgyőztes kölyköket produkál. Sajnos ez nálunk még csak álom, hogy legális úton, mélyhűtött sperma felhasználásával megőrizzük vérvonalunk nagyszerűségét, nem a szakmai adottságok és felkészültség hiányzik, hanem a céltudatos, előrelátó tenyésztői gondolkodás; a színvonal és minőség a tömegtermelés helyett. Gondoljunk, csak őshonos kutyafajtáinkra, melyek legjobb vérvonalai sajnos vagy eltűntek, vagy már idegen országban vannak, és importból kell majd visszaszerezni, ha nem lépünk időben. Egy kedves muditenyésztő ismerősömtől tudom, hogy alig találni már az országban olyan kant, amelyik a szabályos faroktűzést örökíti. Talán még nem lenne késő tenni valamit ezért.
     A mesterséges termékenyítés alkalmazásánál főleg mélyhűtött sperma esetén sarkalatos kérdés a született alom azonosíthatósága, azaz annak a ténynek a kétségkívüli igazolása, hogy a kölykök valóban a bejelentett "apától" származnak. Erre az egyetlen és 100%-os hitelességű módszer a szülőpárok DNS-vizsgálata, mely vérmintából, szőrből, de akár spermából is elvégezhető.
     A jövő azonban a kezünkben van, lehetőségeink szinte korlátlanok és ismereteinket megfelelően kamatoztatva, bízom benne, hogy új alapokra helyezhetjük kutyatenyésztésünket.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)