Társunk a kutya
Így temetnek ők...
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Hegedűs Eszter  |  2011. június 19.

Így temetnek ők...

Az angolok hagyományos állatszeretete, tartási kultúrája közismert. Nem kell hát csodálkozni azon, hogy a kisebb magántulajdonú háziállat-hamvasztó és -temető vállalkozások szövetségbe tömörültek. A Magán Állattemetők és Krematóriumok Szövetségének céljai közé tartozik - a környezetvédelmi jogszabályok szem előtt tartásával - tagjaik tevékenységének támogatása és segítése.


 

Megpihent Mancsok

A Paws to Rest a szépséges Éden Völgyben kínál békét és nyugalmat az elvesztett kedvenceknek. Az állat méltóságát tiszteletben tartó temetés vagy hamvasztás előtt tetemét a cég az állatorvostól vagy a gazda otthonából a "nyugalom Kennelbe" szállítja, ahol bejegyeztetheti az "Emlékkönyvbe", az "Elbúcsúzó Szobában" pedig végső búcsút vehet tőle. A hű társ kényszerű elaltatása miatt bűntudatot érző ember akár az alábbi versikével:

 

Ha
Ha megöregszem, erőm elfogy
Fájdalom ébreszt álmomból,
Tedd meg, amit meg kell tenni.
E csatában már nem győzhetünk,
Te bánkódni fogsz, én megértelek, de
Ne hagyd, hogy a fájdalom megtörjön,
Mert ez a nap több mint a más napok.
Szereteted, barátságod kiállja a próbát -
Hisz oly sok boldog évünk volt.
A jövőben félelemnek nincs helye, tudom,
Nem akarod, hogy szenvedjek, hát
Ha eljő az idő, engedj utamra.
Idővel belátod: jót teszel velem.
Bár többé nem ugrálhatlak körül,
Fájdalomtól, szenvedéstől megkímélsz.
Ne fájlald, hogy épp neked
Kellett erről döntened.
Társad voltam s te társam voltál,
Töröld le hát a könnyeket.

 

A temetés költsége az állat méreteitől függ, egyéni vagy közös hamvasztás esetén attól is, hogy szétszórják vagy visszaadják a földi maradványokat. Macskákért és ölebekért 15-225 Fontot (sírkővel), közepes méretű kutyákért 18-308 Fontot, óriásiakért 24-393 Fontot kell fizetni. A fenntartási díj, valamint a sírok gondozása évi 17 Font (plusz forgalmi adó).

Az Emlékezés Kertjében az emlékműveken kívül bokrok, növények és fák is ültethetők az állat tetemét vagy hamvait őrző sírra. A hamvakat az Emlékezés Kertjében szórják szét, de a gazda haza is viheti - száraz virággal díszített lebomló urnában, papírcsomagolásban, karton- vagy tömör fa dobozban (25 Fontért, forgalmi adóval), hogy saját kertjében temesse el kutyáját, macskáját, tengeri malacát, madarát, vagy a házban - esetleg a kandallópárkányon - akarja maga mellett tudni.

Ebben az Állatok a mennyországban kis családi vállalkozás van segítségére. A Pets in Heaven-t állatbarátok hozták létre állatbarátok számára, hogy méltó és tartós emléket állíthassanak eltávozott jószáguknak. Az egyedi, kézi munkával készült kő vagy műkő síremlékekre, kerti emlékművekre kézi festéssel kerül az állat neve vagy a kiválasztott felirat: "Hiányod nem múló fájdalom", "Legkedvesebb barátom", "Hű társam", "Nyugodj békében", vagy "Egyedül sétálok és minden lépés a hiányodra emlékeztet". A síremlékek ára 40 Fonttól (kis íves) akár 125 Fontig (angyal) terjedhet. Egy 140x195x75 mm-es kőtömb 60 Font, egy fekvő emléktábla (180x280x25 mm) 65 Font.

A lakáson belül elhelyezett emléktárgyak kínálata a legkényesebb és legkonzervatívabb ízlést is kielégíti. Az elegáns óráról csak a beavatottak tudják, hogy egykori kedvencük hamvait rejti, a rendszerint a nappaliban elhelyezett rajzos vagy szöveges kis emléktáblák minden nap felidézik a szeretett állat emlékét.

 

Együttérző vígasztalás

Aki nem képes egyedül megbirkózni a szeretett kedvenc elvesztésével, hasznos, ha a belenyugvást segítő könyveket vásárol: a Society for Companion Animal studies által kiadott Háziállat barátunk halála, Laura és Martyn Lee: A hiányzó Barát, Virginia Ironside: Viszlát, drága barátom! című műveket. De fordulhat a tanácsadókból, állatorvosokból és kifejezetten e segítségnyújtásra kiképzett Pet Bereavement Support Service (házi kedvenceket elveszített gazdák támogatása) telefonos szolgálathoz is. A segélyvonal sikerességéről az alábbi két történet tanúskodik: George állatmentő központból fogadta családjába Rocky kutyát. Felesége két évvel később meghalt. Ezután Rocky lett az egyetlen társa, számtalan örömteli órát töltöttek együtt, sétával, más gazdákkal való beszélgetésekkel. A kutyaazonban rákos lett és nem volt remény a gyógyulására. El kellett altatni. George napokon keresztül zokogott, úgy érezte, családja utolsó tagját veszítette el. Fájdalmát a türelmes és megértő telefonos segítségnyújtás enyhítette, ismét képes volt a Rockyval töltött szép időkre emlékezni.

A szklerózis multiplexben szenvedő Lucy imádta Ginger nevű cirmos cicáját. Romló egészségi állapota miatt azonban gondozó otthonba kellett költöznie, ahová nem vihette magával a macskát. Lucy depressziós lett. Ginger "elhagyása" miatti bűntudatát és nyomasztó magányosságérzését a telefonos segítségnyújtó önkéntesnek sikerült feloldania és Lucy végül megvigasztalódott.

Egy jóléti társadalom így becsüli, helyezi végső nyugalomra és gyászolja sok éven át hű társát. Vajon idehaza mikor jutunk el idáig? Anglia nincs messze Magyarországtól. Vagy talán mégis?


A Kutya Szövetség 2010. novemberi számában több hasznos információt is olvashatnak a témában:

http://www.dimag.hu/magazin/Kutya

cimlap.jpgnyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)