Tenyésztésről általában
Kölyöknevelés IV.
Penny
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Reiter László  |  2010. szeptember 22.

Penny mind testileg, mind mentálisan gyorsan gyarapodik.


 

A gyors növekedés bizony kiegyensúlyozott táplálkozást, precízen összeállított táplálékot igényel, az életkornak megfelelő mozgási programmal kombinálva. A kutyákra - fajtától szinte függetlenül - jellemző, hogy kb. féléves korukig elérik a felnőttkori testtömeg 2/3-3/4 részét. Tehát a kutyacsemete az embergyerekekhez képest viharos gyorsasággal növekszik, fejlődik. Komoly problémák forrása lehet, ha a táplálásuk nincs ezzel szinkronban.

Mit is értünk kiegyensúlyozott táplálás alatt? Mi a helyes táplálás?

Nos, a konzerveledelek, könnyen kezelhető száraztápok korszakában sokan hajlanak arra, hogy csakis az az egyedüli helyes táplálási mód. Hiszen még a TV-reklámok is azt sugallják, hogy a házi koszton élő kutya az alacsony kerítést sem bírja átugrani, míg az X tápon élő társa métereseket szökken. Úgy vélem, hogy a kontrollálatlan reklámok világában az is a dolga többek között egy kutyás szaklapnak, hogy az ilyen dolgokat a helyükre tegye.

Azoknak a kutyatulajdonosoknak, akik nagyon kevés szabadidővel rendelkeznek, nem érnek rá naponta főzőcskézéssel pepecselni, valóban a legideálisabb megoldást jelentik a szárazeledelek, és egyéb késztermékek. Ugyancsak nélkülözhetetlenek ezek olyan esetekben is, amikor nyaral a család, és velük nyaral a négylábú kedvenc. Hiszen ezek a termékek lehetővé teszik a kényelmes és gyors ellátást anélkül, hogy a nyaralásra konyhai felszereléseket kellene magunkkal cipelni. Érdemes azonban a kisállatpraxisban jártas állatorvos véleményét kérni, hogy melyik fajta kutyatápot etessük. És lehetőleg olyan állatorvosét, amelyik egyik termék forgalmazásában sem érdekelt. Hiszen nagyon változatos összeállításban jelennek meg ezek a piacon, s korántsem biztos, hogy összetételüknél fogva mindegyikük alkalmas a kutya optimális táplálására. A nagy egyedszámmal működő ebtenyészetek sem nélkülözhetik a késztermékeket. Hiszen nagy tömegben vásárolva talán ezek a leggazdaságosabbak.

Az én tenyészetem azonban soha nem volt nagy létszámú, s meg tudom oldani (pl. kényszervágóhidakról) a hús viszonylag olcsó beszerzését. A hús a megfelelő növényi kiegészítőkkel kombinálva a legideálisabb táplálékot jelenti négylábú barátaink számára. Az sem mellékes, hogy ezt a kutyák mindennél jobban szeretik. Némelyik kutyatápreklám megpróbálja azt sugallni, hogy akárhogyan is törjük magunkat, a házilag készített kosztot semmiképpen sem lehetséges annyira precízen összeállítani, mint a gyári késztermékeket. Dehogyisnem! Ezt kutyáim - így Penny is - bizonyítják. A szőrük ragyog, kifogástalan kondícióban vannak, s ha leteszem eléjük az általam összeállított ételt, s mellé egy külön tálban a világ legkiválóbb minőségű kutyaeledelét, egészen biztosan a legcsekélyebb habozás nélkül a "házi kosztot" fogják választani. Sőt! Amikor kutyatápot adok nekik, több kutya is békésen eszik egymás mellett, azonban amikor "házi koszt" a menü, csak külön kennelben ehetnek, mert ilyenkor, ha bármelyikük hamarabb befejezi az evést és közelít társához, az morogva-vicsorogva védelmezi "zsákmányát".

Pennyt is igyekeztem úgy szoktatni, hogy alapvető élelmezését házilag oldom meg, csakúgy, mint a többi kutyámét, de időnként kap kutyatápot, sőt azt a „házi kosztba” is gyakran belekeverem ha olykor úgy adódik, hogy nem érek rá főzőcskézni vagy hosszabb időre elutazom, megegye azt is.

Mennyit, hányszor adjunk enni kutyáinknak és hogyan készítsük el a házi kosztot, hogy egészségesen, optimálisan növekedjenek, fejlődjenek?

A mennyiségről csak annyit, hogy ezt minden kutyatulajdonosnak önmagának kell megállapítania, hiszen az igények egyedenként igen eltérőek lehetnek. Ha sovány a kutya, növeljük az adagot, ha kövér, akkor csökkentsük.

Hányszor etessük? Nos, én Pennyt ugyanúgy etetem, mint az elmúlt évtizedek alatt az összes kutyámat. Féléves koráig háromszor kap enni naponta. Ha betöltötte a 6 hónapos kort, utána kétszer fog kapni, egyéves korától pedig csak egyszer naponta. Imádja a rizzsel főtt húst, ami közé keverek főtt és pépesített vegyes kerti zöldséget (sárgarépa, petrezselyem stb.). Fontos ebben a korban, hogy a táplálék kb. 2/3 része hús vagy egyéb állati eredetű fehérje legyen, 1/3 rész pedig növényi eredetű. Az is nagyon lényeges, hogy a növényi alkotórészeket főzve és pépesítve adjuk, mert a ragadozók emésztőrendszere így képes a növényi táplálékot optimálisan hasznosítani.

Ha jó minőségű kutyatápot etetünk, azt nem kell kiegészíteni semmivel, hiszen mindent tartalmaznia kell, amire szüksége lehet a kutyának. A házilag elkészített kosztot azonban érdemes kiegészíteni - különösképpen a gyorsan gyarapodó fiatal kutyák esetében - az őt jól ismerő állatorvos által javasolt, kombinált vitaminkészítményekkel, ásványi anyagokkal. Ha így járunk el kutyáink legalább olyan szépek és egészségesek lesznek, mintha a legjobb minőségű készterméket kapnák, sőt, amint már írtam ezt az etetési módot előnyben is fogják részesíteni, hiszen változatosabb, és azért a kutya ízlelő érzékét mégiscsak a húsra hangolta rá leginkább a természet.

Penny egyébként hatalmas étvágyú kutya. Erre szokták mondani, hogy megenné még a vasat is. Ha annyit adnék neki enni, amennyit szeretne, olyan kövér lenne, hogy még az ajtón sem férne be. A német juhászkutyának pedig száraznak és feszesnek kell lennie. Különösen kölyökkorban nagyon fontos, hogy ne legyen rajta súlyfölösleg. Bár a hát feszessége elsősorban öröklött adottság, kölyökkorban ez a tartási körülményekkel befolyásolható bizonyos határokon belül. A kutya csontváza - vaskossága ellenére - kölyökkorban még nem rendelkezik a megfelelő szilárdsággal, ezért a súlyfölösleg természetesen nem használ a gerincoszlopnak sem. Sokan azt mondják: "Hadd egyen szegény kölyök, amennyit csak akar, attól lesz belőle szép, nagy kutya!" Nos, ez egyáltalán nem igaz. A fölösleges kalóriák károsak mind a csontvázszerkezetre, mind a szervezet egészére nézve.

Pennynél is különösen vigyázok arra, hogy egyáltalán ne legyen rajta súlyfölösleg. Igyekszem számára a legkiválóbb minőségű táplálékot összeállítani, amiből ő természetesen háromszoros adagot is megenne. Sokan meg is sajnálják evés után, hogy szegény kutya még milyen éhes. Igen ám, de az étkezés után kb. fél óra múlva, az emésztési folyamatok megindulásának következményeként a vércukorszint is emelkedik, bekövetkezik a jóllakottság érzése. Egy kölyökkutya, különösen ha német juhászkutyáról van szó, első ránézésre inkább egy kicsit sovány benyomást keltsen, mint kövéret. Ez az állapot képes a leginkább biztosítani a csontrendszer deformáció nélküli egészséges növekedését. Vigyázzunk! Az egészségesen táplált és féregtelenített kölyök enyhe soványságának tűnő karcsúsága nem összetévesztendő a gondozatlan, ötletszerűen táplált férges egyedek soványságával! A két állapot össze sem hasonlítható!

Az egészségesen táplált kölyök szőre - annak színétől függetlenül - ragyog, akár egy lakkozott felület. Jó ránézni, mert messziről sugárzik róla az egészség, tekintetéből pedig a virgonckodásra, rendetlenkedésre való hajlam. Penny kölyökkori vedlése során a gyönyörű, sötétordas színezetben a fekete szőrszálak egyre inkább dominálni kezdenek, s ez a rőtes, feketés szurokszerű ragyogás eddig még minden szemlélőt ámulatba ejtett. Nem is értem, hogyan, miért lettek az ordas német juhászok a tenyésztés mostohagyermekei. Pontosabban van rá néhány ötletem, később majd megosztom Önökkel. Mindenesetre halvány reményem már van arra, hogy belátható időn belül megtörik a jég és az ordasok is visszakerülhetnek méltó helyükre.

(Talán nem szerencsés ilyesmit leírni, de úgy érzem idetartozik: az a tenyésztésirányítás, amely ha tehette volna teljesen ki is "irtotta" volna a rajzos kivételével valamennyi színváltozatot a nyolcvanas évek elejétől kezdődően, akkor sem nevezhető szakmainak, ha olcsón szerzett népszerűségük révén a világ németjuhászosai ismerik a nevüket. Erről egyelőre ennyit.)

Írásom elején Penny testi növekedését mentális gyarapodással együtt említettem. Ez azonban szintén egy hosszabb lélegzetű téma, amire már csak a következő számban tudunk helyet biztosítani.

 

Folytatjuk!
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)