A kiállítások története
Segédlet az amerikai staffordshire terrier bírálatához
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kocsis Miklós  |  2001. december 25.

A felületes olvasó az írásban személyes sérelmeket vélhet felfedezni. Nem erről van szó. Szerzőnk, Kocsis Miklós, nagysikerű könyvek szerzôje, a fajta avatott szakértője ezeken a dolgokon régen túlvan.


Írása egyfajta tiltakozás a mai elképesztő kiállítási gyakorlat ellen és egyben segítség az amstaff megismeréséhez.

Mivel fajtáink - s különösen kedvenc fajtám - sorsát szívemen viselem, szeretnék mindenkinek segítséget nyújtani, ugyanis igen súlyos hibákat véltem felfedezni az októberi hétvégén a bírók működésében. Egy jobb meggyőződéstől vezérelve cselekszem, amikor egyfajta bírálati útmutatót teszek közzé. Ez biztosan segít nemcsak nekik, de minden érdeklődőnek a győztes szintű kutyák felismerésében. Úgy értem, szakmai oldalról. A dolog etikai és anyagi természetű vonatkozásaiban a segítségnyújtás nem az én dolgom.

Ez az anyag teljes egészében az STCA és az AKC (fajtagazda-klub, illetve -szervezet) által 1936. június 10-én elfogadott standardon alapszik. Ezt a szabványt azóta sem módosították, vagyis 65 éve változatlan formában foglalja össze a fajta küllemi és jellembeli ismérveit. Az alábbiakban a standard azon részeit emelem ki, melyek figyelmen kívül hagyása a bírók leggyakoribb hibái közé tartoznak.

Általános megjelenés: méretéhez képest nagy erőt mutat. Jó felépítésű, izmos, de agilis és kecses. Élénk és figyelmes környezete iránt. Zömök, nem hosszúlábú vagy agárszerű. Bátorsága közmondásos.

Ebben a néhány sorban minden benne van, amit a fajtáról tudni kell. Még egy adalék: az amstaff története az 1800-1900-as évek fordulójának legkiválóbb viadorkutyáitól indul. Bár elítéljük a kutyaharcot, azért a fajta egyedének ma is úgy kell kinéznie, mint egy győzelemre teremtett kutyának, aki egy feltételezett viadalon fizikuma és bátorsága miatt képes lenne diadalmaskodni ellenfelén. Ha ezt a kitételt elfelejtjük, hamar messzire kerülünk az amstafftól. Magyarul: egy rossz felépítésű, gyenge vagy puhány fizikumú, szegényes jellemű, félős egyedet ne jutalmazzanak győztes címmel, hanem zárjanak ki a tenyésztésből.

A fajtában az erő és az elegancia egészen kivételes módon egyesül. Az amstaff hatalmas izomzatú, de nem nehézkes. robosztus, de ez nem mehet mozgékonyságának rovására. Egyébként is az ellentétek kutyája. elsőre rettenthetetlennek, sőt félelmetesnek tűnik, ugyanakkor elképesztően kedves és játékos.

Fej: közepes hosszúságú, széles és erős. A rágóizmok kidomborodnak.

Egy jó fej szemből nézve ettől teljesen kereknek látszik. Oldalról nézve a fej kétharmadát a koponya, egyharmadát az orr teszi ki. A fej alsó és felső vonala kismértékben összetartanak. Ha ez az összetartás nagymértékű, akkor az alsó állkapocs erőtlen. Ettől az orr hosszúnak és keskenynek tűnik. Ha határozott stop hiányában a homlok lapos, akkor a fej rókaszerűvé válik. A fej álljon arányban a testtel.

Az amstaff életteli és bátor kutya. Ennek megfelelően éber, figyelmes. Füleit hegyezi, szemei kutatóak. Homlokának feszült ráncaival és fürkésző tekintetével együtt arca hihetetlenül kifejező. Egy szemét lesütő, fejét kapkodó kutyateljes mértékben atipusos.

Nyak: nehéz és erős, enyhén ívelt. Közepes hosszúságú.

A nyak hossza azonos a fej teljes hosszával. Egy aránytalanul hosszú és vékony nyakú kutyaáltalában is erőtlen benyomást kelt, míg egy rövid nyakú, egyébként is szinte mindig "angol bulldogszerű" egyedből hiányzik a mozgékonyság és az elegancia.

Váll: erős és izmos. A lapockák szélesek és lejtenek.

A korrekt vállban a lapocka felső vége hátranyúlik, ettől alsó vége kifejezett szöget zár be a felkarcsonttal. Ez megegyezik a hátsó láb térdízületének szögével. A lapocka hosszú és széles, így az izmok arányosan oszlanak el rajta. Ha a lapocka felső vége előrenyúlik, a felkarcsonttal a kívánatosnál nagyobb, nyitottabb szöget zárnak be. Ettől a mellső végtag lépéshossza lerövidül. Ha a lapocka rövid és meredek, az izmok kötöttnek tűnnek. Ezt "nehéz vállnak" hívjuk.

Ha a lapockák szétállnak, a felületes szemlélőnek a kutya frontja szélesebbnek tűnik. Valójában nem mellkasa fejlettebb, hanem vállai tartanak szét. Ez mindig együtt jár a nem eléggé feszes könyékkel, a mellső lábak keverő mozgásával.

Hát: meglehetősen rövid. Enyhén lejt a martól a farig, míg a fartól finom és rövid lejtéssel ér el a faroktőig.

A törzshossz (a szegycsont-ülőgumó távolsága) nagyjából megegyezik a marmagassággal. Az amstaffot emiatt quadratikus felépítésűnek nevezzük. Egy hosszú hátú egyednek általában mozgásában is problémák jelentkeznek. Ha a hátvonal a far irányában emelkedik, az komoly hibának számít.

A hátnak enyhén íveltnek kell lennie. Ez az ív adja meg a szükséges erőt akkor, ha a kutyának gyorsan és erővel kell mozognia. Ha a hát teljesen egyenes, az eb képtelen komoly, hosszantartó erőkifejtésre.

Farok: a testhez képest rövid, alacsonyan tűzött, elkeskenyedő. Nem görbül, vagy a hát felett hordott.

A farok a gerinc meghosszabbítása. Ha a farok hosszú, a törzs is az. Ha a farok erőtlen és görbe, a kutya teste sem lehet korrekt. A jó farok nyugalmi állapotban alig éri el a csánkot. Enyhén ívelt, mozgás közben gazdája nem emeli a vízszintes fölé, és izgalmi állapotban sem hajlik a hát fölé. Soha nem húzza a lábai közé! Ez a gyávaság jele, ami egy amstaffnál elképzelhetetlen.

Lábak: a mellsők egyenesek, nagy vagy kerek csontozatúak, egyenes csüddel. A mancsok semmiféle elhajlása nem lehetséges. A hátsó végtagok nagyon izmosak, alacsony csánkkal, nem fordulnak se be-, sem kifelé. A mozgás ruganyos, gördülő vagy poroszkáló jelleg nélkül.

A fajta 80%-ban hátsó fertályával, erős csípőivel és combjaival mozog. Ha a hátsó végtagok nyitott szögelésűek, izomzatuk sem lehet elég fejlett. Az ilyen kutya eleve nyújtott lába miatt hátul rövideket lép, mozgásából hiányzik az erő. Ha comb- és sípcsontjai az ideális 130-140 foknál kisebb szöget zárnak be, a végtag túlszögelt (lásd németjuhász), aminek következtében a kutya maga alatt jár. Mozgásából szintén hiányzik a hátsó végtagok erőteljes lökő mozgása, a hosszú lépések. Az ilyen egyedek kivétel nélkül tehénállásúak, azaz térdük és mancsaik kifelé mutatnak, csánkjuk pedig szinte összeér.

A hát mozgás közben mozdulatlan, vagyis nem ugrál fel-le. Az amstaff tipikus mozgásformája az ügetés, s már egészen lassú tempónál ebbe vált át lépésből. A poroszkálás súlyos hiba! Ha jó a mozgás, jó a kutya - tartja a szakmai körökben jól ismert mondás. Megfordítva: ha rossz a mozgás, a kutya sem lehet valami nagy szám.

Alkalmazzuk a fentieket a gyakorlatban: nézzük meg, felismerjük-e a standardban rögzített követelményeket vagy azok hiányát a következő képen. (Lásd fenti képen.) Ebben a munkában segítségünkre lesz az október végi pesti CACIB kiállítások két bírójának "szakvéleménye" is.

Vasárnap, rögtön a legelején: "nem az én típusom", később hibaként bulldog típusú. A fajta standardja ilyet nem ismer, ellentétben az angol bullterrierével. Idézet Jacqueline Frasertől, aki elismert bíró és tenyésztő, több fajtánkról szóló szakkönyv írója: "...minden fajtának csak egy helyes típusa van. Az a legtípusosabb kutya, amelyik a legjobban megfelel a standard-nek. A típus különbözteti meg az adott fajtát a többitől."

"Bulldog típus". Néhány adalék a kérdés megítéléséhez: a fajta őse a viador bull and terrier, amelyet a XVIII-XIX. sz fordulóján Angliában alakítottak ki. A bulldogok terrierrel való keresztezése a méret leszorítását, ezáltal a kitartás növelését, és a vérmesebb karakter kialakítását szolgálta. Ez a "fajta" az 1860-as évektől átkerülve Amerikába tovább fejlődött, alakult. A pitbull (amely fajtában az amstaff is gyökeredzik) legnagyobb tenyésztői, így Stratton és Hammond ma is azt vallják, hogy kutyáik "figthing bulldogok". Az amstaff leírásánál sokan azt mondják: ez egy százkilós kutya, harminckilós csomagolásban. A fajta mind a mai napig sokkal inkább bulldog, mint terrier. Ennek fényében a bíró véleményét dicséretnek veszem.

Szombaton és vasárnap egyöntetűen: "nehéz fejű", "túl erős fejű". Ha vizsláról beszélnénk, igen. Egyébként marhaság. Egy testtel arányos méretű és szélességű fej nem lehet más, csak típusos (már ha tudjuk, mit jelent ez a szó).

Szombaton: "nem eléggé mély mellkas" (???). No comment.

Vasárnap, hibaként: "ráncolja a homlokát, ha figyel". A standard szerint követelmény, erről ennyit.

És így tovább, végig. Bár a kutya számtalan "hibája" ellenére kitűnőt kapott mindkét napon, a két bíró a nyílt szuka mezőny legrosszabb kutyájának ítélte. Szombaton négyből negyedik, másnap háromból harmadik lett.

A kutya az egyetlen volt, aki vetélytársaihoz képest korrekt hátsó résszel, jó hátsó szögeléssel és dinamikus, erőteljes mozgással rendelkezett. Ugyancsak egyedüliként mutatta a fajta kívánatos vérmérsékletét, temperamentumát. Ez a kutya ma is, mindennap olyan fizikai munkát végez, amely nem engedi elfelejtetni a fajta eredetét, múltját. Reggelenként 10-20 km futás, őrző-védő munka. Bár Ms. Fraser (egyébként 1995. óta Mrs. O'Neil) '80-as években megjelent könyve szerint saját kutyája 615 kilóval a súlyhúzás szuka bajnoka, a képen látható kutya kéthetente edzésként húzgál egy üresen 905 kg-os Corsát (plussz a benne lévő benzin és a sofőr-segítő súlya).

Ezt nem lehet torz anatómiával, hibás idegrendszerrel elvégezni. Csak egy tökéletes anatómiájú, karakán, eltökélt kutya képes saját súlyának negyvenszeresét megmozgatni. De hogyan ismerhetné fel ezt valaki, aki a közelében sem volt soha semmi effélének, aki nem ismeri a szó jelentését: használati kutya?

Tanulság: BTMK elnökként ne vezess fel kutyát ezeknek a bíróknak. Ha évek óta szót emelsz az ilyen bírálatok fajtaromboló hatása ellen, ha csak a valóban kitűnő egyedek utódainak, azaz évente kb. 500 kölyök törzskönyvezését szorgalmazod a 15-20.000 kiadott jogszerűtlen MEOE papírral szemben, ne várj el korrekt szakmai ítéletet.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)