A kutyáról általában
Hogyan viselkedjünk idegen kutyákkal?
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Szabó Ágnes  |  2011. október 28.

Szinte nem telik úgy el hónap, hogy ne hallanánk olyan balesetekről, amelyek a gyerek-kutya találkozásából adódik a köztereken. Ezért úgy gondoltuk, összegyűjtünk néhány jó tanácsot, amely segíthet elkerülni a tragédiákat. Szakítsunk időt arra, hogy az információkat osszuk meg gyermekeinkkel, alaposan oktassuk ki őket, hogyan viselkedjenek idegen kutyákkal és hogyan kerülhetik el a baleseteket.


Szinte minden gyerek visongva üdvözli őket, hiszen ezek a bájos teremtések koordinálatlan, idétlen mozgásukkal különösen kedvesek.

A gyerekek persze azonnal szeretnék megsimogatni őket, és játszani velük. A játékos kutyabébi általában örül ennek, nem biztos azonban, hogy egy felnőtt kutya ugyanilyen "tárt karokkal" fogadja egy idegen gyerek közeledését. Sőt a gazdik többsége sem veszi szívesen, ha valaki nekiáll simogatni a kutyáját, anélkül, hogy erre engedélyt kérne.

Napjainkban sajnos igen sok olyan esetről hallani, amikor az ember és a kutya találkozása balesettel - sőt néha tragédiával végződik. Ezeknek a baleseteknek egy része biztosan elkerülhető volna, ha mindenki - elsősorban a gyerekek - megtanulnák a négylábúakkal való helyes bánásmódot. A legtöbb szülő - igen helyesen - megtanítja gyermekét arra, hogy idegen emberrel találkozva mit tegyenek és mit ne. Kevesen gondolnak azonban arra, hogy az idegen kutyákkal való bánásmódra, a velük és gazdáikkal való konfliktusok elkerülésének módozataira ugyanígy kioktassák gyermekeiket.

Az alábbiakban néhány ötlettel szeretnénk a kisgyermekes szülőket segíteni abban, hogy mire hívják fel gyermekeik figyelmét.

Mindig bánj úgy egy kutyával, ahogy te is szeretnéd, ha veled bánnának!

Ha feldühítesz egy kutyát, vagy fájdalmat okozol neki, nem tud rád szólni, hogy azonnal hagyd abba. Mivel nem tud beszélni, fájdalmát vagy dühét morgással jelzi, vagy a fogaival védekezik. Ezt persze nagyon egyszerűen elkerülheted: játssz vele úgy, hogy az neki is ugyanannyi örömet okozzon, mint neked.

Ne menj idegen kutya közelébe anélkül, hogy erre a gazdájától engedélyt kértél volna!

A legtöbb kutya nagyon szeret gyerekekkel játszani. Néhányan azonban félnek az idegenektől, mert egyszer pórul jártak. Ezért mindig kérdezd meg a gazdit, hogy szereti-e a kutyája, ha odamész hozzá.

Ne próbálj kutyával farkasszemet nézni!

Ha mereven nézel egy kutya szemébe, az számára kihívást jelent: "Lássuk csak, hogy melyikünk az erősebb!". Mivel azonban a kutya általában erősebb nálad, jobb, ha nem provokálod.

Ne húzd meg a kutya farkát!

A kutya a farkával beszél. Ha például csóválja a farkát, azt szeretné mondani, hogy nagyon-nagyon örül. A kutyának ugyanolyan érzés, ha a farkánál fogva cibálják, mintha téged a nyelvednél fogva ráncigálnának.

Ne zavard a kutyát evés közben, és ne próbáld meg elvenni az ennivalóját!

A kutya számára az evés szinte a legfontosabb dolog a világon. Ezért ha valaki megpróbálja elvenni az ennivalóját, joggal lesz mérges. Ez igazán érthető: te sem örülsz annak, ha valaki szó nélkül a vacsorád után nyúl.

Ne mérgesítsd fel a bezárt kutyát, hiszen holnap találkozhatsz vele az utcán!

A kutya ugatással jelzi, hogy védi a saját területét az idegenekkel szemben. Ne bosszantsd semmiféle módon a kerítés mögött ugató blökit. Rá se hederíts, hanem menj tovább.

Ne próbáld szétválasztani az egymással harcoló kutyákat!

Ha két kutya harcol egymással, gyakran nem olyan veszélyes a helyzet, mint amilyennek látszik. Általában csak azt akarják kipróbálni, hogy melyikük az erősebb. Azonban előfordulhat, hogy a harcukba beleavatkozó embert megharapják. Bízd a kutyák gazdájára a dolgot, ő majd rendet teremt közöttük!

A legfontosabb szabály: akkor se fuss el a kutya elől, ha félsz!

A kutya alapjában véve vadászatra termett állat. Ha elfutsz előle, ösztönösen vadászni akar, és megpróbál utolérni és megfogni. Márpedig a kutya mindig gyorsabban fut, mint te. Ha megijedsz, tégy úgy, mintha figyelemre sem méltatnád. Ne mozdulj, és ne is nézz rá, így ő sem fog téged figyelemre méltatni.

Lehetőleg ne mozdulj, ha egy kutya elkap a fogaival!

Mivel a kutyának nincs keze, a fogait kénytelen használni ara, hogy téged megfogjon. Ha kicsit erősebben tart, azt csak azért teszi, mert fél Tőled, vagy egyszerűen csak nem szeretné, ha otthagynád. A legjobb, ha csendben maradsz, és megvárod, hogy elengedje a kezed.

Soha ne játssz kutyával, ha nincs a közelben felnőtt!

A kutyák remek játszótársak, de nem mindig tudják, hogy mikor elég a játékból. Ezért jó, ha mindig van a közelben egy felnőtt, aki nagyobb és erősebb a kutyánál - nem úgy mint te.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)