Állatorvos
Idős kutyák, időskori betegségek
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Horváth Dávid  |  2013. augusztus 15.

Idős kutyák, időskori betegségek

A mai kutyák, akárcsak a mai emberek, hosszabb életűek apáiknál. A kutyák még így is csak ritkán élnek 17 évnél tovább. Ez a kor emberi mértékben 96 évnek felel meg.


 

Az emberi korral való összehasonlításnál a kutya első évét 14, a másodikat 7 és minden további évet 5 évnek számítunk. A nagy termetű kutyák többnyire hamarabb öregednek, mint a törpék. A nagyon kifinomult szervezetű, fajtatiszta egyedek, az elhízásra hajlamos nagy testű kutyák általában rövidebb ideig élnek, mint a kis testű, a nem elhízott vagy a keverék kutyák. Kutyáink életkorát számos külső tényező befolyásolja. A természetellenes tartásmód, a kevés mozgás, a szennyezett levegő, a nem megfelelő táplálék, a stressz stb. mind-mind egészségrontó tényező. Már a tizenéves kutyák gondozásánál is figyelembe kell vennünk a korukat. Az idős állatnak általában jót tesz, ha vitamint és egyéb kiegészítőket adunk neki. Az elhízás megrövidítheti a kutya életét, szívbetegséghez, májelégtelenséghez, cukorbetegséghez vezethet (a cukorbetegség miatti szimmetrikus szőrhullást lásd az 1. képen).

Máskor éppen ellenkezőleg a fogyás okoz gondot. A súlycsökkenés gyakori oka a veseelégtelenség, amely folyamatos fehérjevesztéssel jár. A vesék általában az első szervek, amelyeken meglátszanak az öregedés jelei. Gyakran utal a vesebetegségre a fokozott vízivás, amelyet nagy mennyiségű vizeletürítés kísér. Ezért a kutyáknak naponta több ivóvízre van szüksége. Ezáltal a vizeletürítés is fokozott lesz, a kutya rendszerint a lakásban végzi el a dolgát. Az ízületgyulladás különböző formái nem kevés kutyának keserítik meg az életét.

Ha tehát észrevesszük, hogy kutyánk nem úgy fut, ahogy szokott, nézessük meg állatorvossal! Nagymértékben enyhíti a fájdalmakat, ha a kövér állatot fogyókúrára fogjuk, ezáltal csökken ugyanis az ízületekre nehezedő súly. Az idős kutyák olykor kellemetlen szagokat árasztanak. Leggyakrabban a leheletük válik bűzössé. Ennek oka az esetek nagy százalékában a fogkövesség, valamint a betegség következtében kialakuló ínygyulladás és fogszuvasodás.

A kellemetlen szagok származhatnak a kutya füléből és a hátsó fertályáról is. Figyelemmel kell követni, hogy a fül nem üszkösödik-e. Az idős kutyák gyakori betegsége a hallás részleges vagy teljes elvesztése. A figyelmetlenség vagy a parancsszavakra történő lelassult reakció gyakran a halláskárosodás első jele. Az időskori süketség gyógyítására nincs lehetőség. Az idős kutyánál a szőrzet általános állapota romlik, jobban korpásodik, a bőr több faggyút termel. A bőr rugalmassága és hőszabályozó képessége csökken (az idősebb kutyák könnyebben megfáznak, ezért télen ruhát is lehet rájuk adni), a szőrzet deresedik és megritkul. Ezek a folyamatok együttesen adják az öreg kutyák jellegzetes testszagát. A szag enyhítése érdekében időnként (ne gyakrabban, mint havonta) megfürdethetjük kutyánkat szeléntartalmú samponnal, valamint kiegészítő (yucca pálma és multivitamin tartalmú) tablettákat adhatunk neki. Idős korban renyhévé, szeszélyessé vagy éppen felfokozottá válhat a bélműködés. Legyen gondunk arra, hogy a kutya étrendjében elegendő rost legyen. Ne kapjon túl sok májat és ne adjunk neki csontot (a bélsárrekedés veszélye miatt). A szemlencse is gyakran elhomályosul idősebb korban, ennek eredményeként kékes vagy szürkésfehér homály borítja a szemlencsének azt a részét, amely a pupillán keresztül látható. (lásd a 2. és 3. képen)

Az öreg kutya különféle szívbetegségekben szenvedhet. A szívbetegséget a mozgás közbeni gyors elfáradás vagy mély köhögés jelzi, amely főként a reggeli órákban jelentkezik, vagy akkor, ha a kutya izgatott. Minél idősebb egy kutya, annál nagyobb az esélye, hogy valamilyen daganatos betegség alakul ki nála. Miután ezek a daganatok alattomosan, szinte észrevétlenül alakulnak ki, ajánlatos kedvencünket gyakran megfigyelni, illetve megvizsgáltatni, nincsenek-e daganatok a pofáján belül vagy a testén bárhol, például az emlőkön, a bőrön. Viszonylag gyakoribbak a csontdaganatok is. A szellemi képességekre pedig összességében, sajnos, az öregkori tompultság jellemző, ami sajátos tünetekben is jelentkezhet: az állat szertelenné, túlságosan falánkká, agresszívvé, morózussá, szófogadatlanná válik.

Összességében a kutyák szervezete, szervei az évek folyamán elhasználódnak, tevékenységük zavart szenved, bennük kóros elváltozások, daganatok keletkezhetnek, egyes hormonok, enzimek megfogyatkozhatnak bennük. A biológiai szervezetek öregedését kísérő jelenségek vizsgálatával a gerontológia foglalkozik. Az állat-orvostudományban manapság egyre nagyobb tért hódító, kiváló kiegészítő műszerek és laboratóriumi mérőeszközök segítségével megjelent a geriátriai szűrés lehetősége a kedvenc állatoknál is, amelynek lényege az idősödő kutya teljes vagy majdnem teljes kivizsgálása. Ez magában foglalja a vérvizsgálatot (mennyiségi és minőségi vérkép, biokémia, vértesztek, hormonok stb.), vizeletvizsgálatot, röntgen-, EKG- és ultrahangvizsgálatot, a legfontosabb fizikális vizsgálaton kívül. Ezeket a vizsgálatokat érdemes már a kutya hatéves korától elkezdeni és ajánlatos legalább évente megismételtetni. Az így kapott leletek tájékoztatást adnak az állatorvosnak a kutya általános állapotáról. A vizsgálatok lényege pedig éppen az, hogy így az idejében felfedezett elváltozások gyógyítási kilátásai lényegesen jobbak, mint az elhanyagolt vagy csak későn felfedezett eseteké. Geriátriai szűrést végzünk bejelentkezés után történő időpont-egyeztetés szerint a Knézich állatorvosi rendelőben is.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)