Állatorvos
A pajzsmirigy betegségei
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Horváth Dávid  |  2013. augusztus 05.

A pajzsmirigy betegségei

A pajzsmirigy a belső elválasztású mirigyek közé tartozik. A pajzsmirigy nem gyulladásos eredetű megnagyobbodását strumának (golyvának) nevezzük. Az elváltozás járhat a hormontermelés csökkenésével (hypothyreoid struma), növekedésével (hyperthyreoid struma). Nem ritka továbbá, hogy a szerv megnagyobbodása nem okoz hormonális változást (euthyreoid struma).


A hypothyreoid struma felléphet kölyökkutyákban, mint veleszületett vagy ritkán jódhiányos eredetű betegség. A jódhiány lehet elsődleges vagy abszolút hiány, illetve lehet másodlagos, amely a jódfelvételt akadályozó anyagok (tiouracil, nitrát, nitrit, kalcium, fluor stb.) hatására jelentkezik. Egyes fajtáknál (pl. csau-csau, spániel, egyéb nagy testű fajták) gyakoribb a betegség. A pajzsmirigyműködés csökkenése ismeretlen okból adódó sorvadásnak, autoimmun gyulladásnak, daganatnak (lásd a képen a megnagyobbodott pajzsmirigyet) és golyvakeltő anyagoknak is lehet a következménye. Felnőtt kutyákban a leggyakoribb endokrin kórformák egyike. Legfeltűnőbb tünete az aránytalan törpenövés, az elhízás, szőrhiány (megritkul, törékeny a szőrzet), a bőr szárazzá, durvává és hyperpigmentálttá válik. A pajzsmirigy megnagyobbodásán kívül általános tünetek (bágyadtság, a környezet iránti érdektelenség, fáradékonyság, elbutulás) mutatkoznak. A későbbiekben emésztőszervi (gyakori a bélsárpangás), mozgatószervi és vérkeringési zavarok állnak elő. Az újszülöttek kopaszok, ödémásak (myxoedema), esetleg halva születnek meg vagy megszületésük után hamarosan elpusztulnak. A pajzsmirigyduzzanat a gége alatti tájékon jelentkezik, tömör tapintású, ha a gégére, légcsőre is nyomást gyakorol, nehezített légzést, gégeszűkülési zörejt okoz, estleg a nyelés is akadályozott. A kórhatározás a pajzsmirigyhormonok vérszintjének a mérésével tehető biztossá. A csökkent működés szintetikus levotiroxin, azaz T4 hormon (L-tiroxin) tartalmú tabletták (Thyreotab), a jódhiány kálium-jodid, Lugol-oldat (jód tinktúra) vagy jódozott konyhasó adásával mérsékelhető.

A fokozott működéssel járó elváltozás, a hyperthyreoidismus vagy hyperthyreosis kutyában nagyon ritka betegség, főleg boxerekben, beagelekben, valamint retrieverekben kerül megállapításra. A hyperthyreoid struma az anyagcsere fokozódásával jár. főleg pajzsmirigydaganat miatt következik be, más eredetű kórforma csak kivételesen fordul elő. A struma nem túlságosan feltűnő. Fokozott vízivás, bő vizelés, lesoványodás (rendellenes étvágy), fáradékonyság, gyengeség áll a tünetek előterében. Ritkábban izgatottság, fokozott szívműködés, izomsorvadás, szőrhiány is előfordulhat. Ebben az esetben a műtéti megoldás segíthet.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 

14 hetes fajtiszta japán akita kiskutyák eladók oltva, rendszeresen féreg hajtózva. Azonnal elvihetőek. Nagyon barátságosak, aranyosak. Néhány érdekesség a fajtáról Hachikot, a 2 hónapos akitát 1923-ban vette Ueno professzor, aki az egyetemen tartott előadásokat. A kutya reggelente elkísérte őt a vonathoz, délután pedig ugyanott fogadta. Így tett minden nap, egészen 1927-ig, mikor hiába várt többet gazdájára. A professzor egy előadása alatt szívrohamban meghalt. Hachiko ezután még 9 évig járt reggel és délután az állomásra várni gazdáját. 1935 márciusában a kutyát holtan találták azon a helyen, ahol évekig oly türelmesen várakozott. emlékére szobrot állítottak. Az akita japán vadászeb, nevét származási helyéről kapta, a Honshu sziget északi részén található Akita tartományról. A fajtát valószínűleg a csau-csau és a japán kari keresztezésből, más vélemények szerint azonban jóval régebbi fajtáról van szó. Korábban kizárólag a nemesség tarthatott akita kutyát, akiről sajátos szókincs használatával beszéltek. Mára a fajta a japánok egy nemzeti büszkesége lett, nagy spirituális jelentőséget tulajdonítanak neki, olyannyira, hogy gyermekáldáskor vagy a betegnek szóló jókívánság jeléül akita-szobrocskát ajándékoznak. Tel.: 06-30/665-1223.

tovább a hirdetésre »

 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)