Állatorvos
Támad a bolha és a kullancs
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Horváth Dávid  |  2011. június 13.

Támad a bolha és a kullancs

A bolhák a kutyák legjelentősebb külső élősködői, alig van olyan kutya, amely ne találkozott volna ezekkel az apró, vérszívó rovarokkal. A kifejlett bolhák a mászkálásukkal és vérszívásukkal nyugtalanítják a gazdaállatot.


A legjelentősebb kártételük a bolhaekcéma. Nagyon jelentős kártétele még a kutyabolhának az is, hogy az uborkamagképű galandféreg (Dipylidium caninum) köztigazdája. A bolhák elleni védekezés csak akkor lehet eredményes, ha a lakásban, udvarban tartott valamennyi állaton egyszerre történik a bolhátlanítás. Erre számos, különféle módon ható készítmény áll rendelkezésünkre (pl. fürdetés, lemosás, porozás, permetezés, szájon át adott tabletta, nyakörvek, rácsöppentéssel alkalmazott készítmények stb.). Az állatok környezetében, különösen az alvóhelyeiken porszívózással, az ott található rongyok, szőnyegek kimosásával, a padló és a parketta felsúrolásával együtt kell a bolhaellenes készítményeinket alkalmazni. A kullancsok legnagyobb jelentősége abból adódik, hogy számos állati és emberi betegség kórokozójának fenntartói és terjesztői.

A kutya súlyos megbetegedését, a babeziózist kiváltó Babesia canis vektora a Dermacentor reticulatus kullancsfaj. Gyógykezelés nélkül a betegség elhullásban végződik. A gyógykezelés hosszadalmas és bizonytalan. A betegség 1 hónapos védettséget adó injekcióval előzhető meg. Az Ixodes ricinus kullancsfaj a leggyakoribb terjesztője a Borrelia burgdorferi baktérium által okozott Lyme-kórnak, amely elsősorban az ember kullancsok közvetítette fertőző betegsége, de a kórokozó iránt a kutya is fogékony. Megelőzésként 1 éves védettséget adó vakcinával oltassuk kutyánkat. A kullancsok ellen is védekezhetünk számos gyógyszerformával (pl. lemosás, fürdetés, kullancsriasztó nyakörvek, permetezés, rácsöppentéssel alkalmazott készítmények stb.).nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)