Állatorvos
Disznóölés
Veszélyes lehet
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Horváth Dávid  |  2012. január 18.

Disznóölés

Itt a tél, s még mindig nagy divat a disznóölés - vidékre pedig természetesen kedvenc kutyánkkal utazunk. Bár az esemény tényleg nagyon hangulatos és érdekes, azért felhívom a kutyatartók figyelmét néhány veszélyre.


Először is maga a disznóhús is veszélyes lehet: nyersen semmiképpen se adjuk a kutyának, mert fertőző betegségeket terjeszthet. Itt elsősorban a gyomor- és bélférgek, egyes baktériumok (pl. salmonellosis) és vírusok (pl. Aujeszky-betegség) által terjesztett betegségekre kell figyelni. A disznókörmöt tilos a kutyának adni, mert azt egyben nyeli le, ami bélelzáródást okozhat. Ugyancsak nem tanácsos odaadni csülökcsont fejét, s a bőrkét is csak kis mennyiségben. A bordacsontok (oldalas) beékelődhetnek a felső szájpadlás kétoldali fogsorai közé. A kisebb csontok pedig szálkásan törhetnek: ezt sem tanácsos kutyáknak adni a bélátfúródás veszélye miatt.

Felhívom a figyelmet a környezet veszélyeire is. A disznót perzselik, tehát a rendetlen, szófogadatlan kutyát távol kell tartani a tűztől, nehogy égési sérülésekkel kelljen azonnal állatorvoshoz szaladni. A környezet pedig, ugye, télies; éppúgy, mint a gyerekeknek, sok kutyának is veszélyes szokása, hogy belekóstol a friss hóba. Ezt a kísértést még a gazda is fokozhatja azzal, hogy hógolyó dobálásával próbálja megfuttatni kedvencét. A hó és a jég miatt a kutyáknak mandula-, torok- és gyomornyálkahártya-gyulladásuk alakulhat ki, ami üveges vagy habos, gyakran sárga hányásban nyilvánul meg. Ha a gyomor már gyulladt, a következő 24 órában a kutya ne kapjon enni, és utána is csak diétás kosztot. Természetesen láz, rossz közérzet, véres hányás vagy hasmenés észlelése esetén forduljon kutyájával állatorvoshoz! A mandulák a szájüreg nyirokszervei; gyulladásuk oka lehet meghűlés, bakteriális vagy vírusos fertőzés. A gyulladás lefolyása lehet elhúzódó vagy heveny. Az elhúzódó vagy gyakran visszatérő eseteknél a gócfertőzés fennmaradása miatt a mandulák műtéti eltávolítása indokolt. A beteg kutyánál ilyenkor étvágytalanság, láz, köhögés, nyálzás, habos hányás tapasztalható. A nyirokcsomók megnagyobbodnak, a toroktájék fájdalmas. A gyógykezelés heveny esetekben a megfelelő tüneti kezelés mellett antibiotikumokkal általában eredményes. Idült esetekben a mandulák műtéti eltávolításával oldhatjuk meg a problémát. Köhögés, tüsszögés, tiszta vagy sárga orrfolyás léphet fel a megfázás folyamán, amiért többnyire a vírusok és a baktériumok a felelősek. Bizonyos tünetek esetén mindenképpen keressük fel az állatorvost: láz, erősebb, sárgás orrfolyás, légzési panaszok vagy erőltetett légzés, rossz közérzet, bágyadtság és étvágytalanság. Két, a kutyákra jellemző fertőző betegség is létezik, amely a megfázáshoz hasonló tünetekkel jár: a szopornyica és a kennelköhögés.

Az idős kutyáknak gyakran van szükségük hideg elleni védelemre, mert a hőmérséklet-szabályozásuk már nem működik tökéletesen. Leginkább a vékony vagy ritka szőrű öreg ebek hűlnek ki nagyon könnyen, főleg, ha karcsúak is. Az alattomos kihűlés gyakran észrevétlen marad; egyedül a megnövekedett izomtónus, a merevség a feltűnő. Ha a testhőmérséklet 30ŢC-ig csökken, hamar bekövetkeznek a belső szervek működési zavarai. A leggyakrabban a vese mondja fel a szolgálatot. A máj és a szívizom is igen érzékenyen reagálhat a hideg hatásra. A reumatikus megbetegedések is rosszabbodhatnak a hidegtől. A lehűlt állat gyors felmelegítésével nem lehet mindig megszüntetni a károsodásokat. A heveny vesegyulladás gyakran válik krónikussá, ez pedig halálos is lehet. Tehát télen, a disznóölés alkalmával nem szégyen a kabátka a gyengébb vagy idősebb kutyáknak!nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)