Állatorvos
A tél veszélyei, lesz még tél
Vigyázzunk rájuk!
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Horváth Dávid  |  2013. október 16.

A tél veszélyei, lesz még tél

Hóevés, mandulagyulladás: Sok kutyának veszélyes szokása, hogy belekóstol a friss hóba. A hó és a jég miatt a kutyáknak mandula-, torok- és gyomornyálkahártya-gyulladásuk alakulhat ki, ami üveges vagy habos, gyakran sárga hányásban nyilvánul meg.


A mandulák gyulladásának oka lehet meghűlés, bakteriális vagy vírusos fertőzés. A gyulladás lehet elhúzódó vagy heveny. Az elhúzódó vagy gyakran visszatérő eseteknél a gócfertőzés fennmaradása miatt a mandulák műtéti eltávolítása indokolt. A kutyánál ilyenkor étvágytalanság, láz, köhögés, nyálzás, habos hányás tapasztalható. A nyirokcsomók megnagyobbodtak, a toroktájék fájdalmas. A gyógykezelés heveny esetekben a megfelelő tüneti kezelés mellett antibiotikumokkal általában eredményes.

Megfázás: Köhögés, tüsszögés, tiszta vagy sárga orrfolyás léphet fel a megfázás folyamán, amiért többnyire a vírusok és baktériumok a felelősek. Bizonyos tünetek esetén keressük fel az állatorvost: láz, erősebb, sárgás orrfolyás, légzési panaszok vagy erőltetett légzés, rossz közérzet, bágyadtság és étvágytalanság. Két, a kutyákra jellemző fertőző betegség létezik, amely a megfázáshoz hasonló tünetekkel jár: a szopornyica és a kennel-köhögés.

Téli hideg, kihűlés: Az idős kutyáknak gyakran van szükségük hideg elleni védelemre. Leginkább a vékony, ritka szőrű öreg ebek hűlnek ki nagyon könnyen, főleg ha karcsúak is. Az alattomos kihűlés így gyakran észrevétlen marad. Egyedül a megnövekedett izomtónus, a merevség a feltűnő. Ha a testhőmérséklet 30ŢC-ig csökken, hamar bekövetkeznek a belső szervek működési zavarai. A leggyakrabban a vese mondja fel a szolgálatot. A máj és a szívizom is igen érzékenyen reagálhat a hideg hatásra. A reumatikus megbetegedések is rosszabbodhatnak a hidegtől. A lehűlt állat gyors felmelegítésével nem lehet megszüntetni a károsodásokat. A heveny vesegyulladás gyakran válik krónikussá, ez pedig halálos is lehet. Nem szégyen a kabát egy gyengébb vagy idősebb kutyának.

Sózott utak: Lehetőleg kerüljük el a sóval felszórt utakat, vagy ha ez nem lehetséges, a séta előtt vastagon kenjük be a mancsokat vazelinnel vagy mancsvédő viasszal, hogy megelőzzük a talp bőrének berepedezését és távol tartsuk a sót. A berepedezett talppárnákon éget a só és ez rosszul gyógyuló sebekhez vezethet. Problémákat okozhatnak még a lábujjak közti szőrbe ragadt apró hógolyók, amik kényelmetlenek és fájdalmasak lehetnek. Ezért inkább idejében vágjuk le a lábujjak közti szőrt.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)