Állatorvos
A tetanusz
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Horváth Dávid  |  2013. október 28.

A tetanusz

A tetanuszról valószínűleg mindannyiunknak először az emberi vonatkozások jutnak eszünkbe: gyerekkorunk oltásai után sérülés esetén az orvos tetanuszt ad. Ez a betegség azonban nemcsak az embereket veszélyezteti, hanem minden emlősállatot, így négylábú kedvenceinket is.


A tetanuszt a Clostridium tetani nevű baktérium által termelt toxinok idézik elő. A baktérium spórái a talajban mindenütt előfordulnak, de különösen gyakran a trágyázott, művelt területeken. A szövetek közé jutott baktériumspóra, ha kedvező körülmények közé kerül, kicsírázik, elszaporodik és toxint termel. A bejutás útja általában sebzés, kutyákban esetenként fogváltással összefüggő nyálkahártyasérülés, a bélnyálkahártyán idegen test vagy paraziták által okozott sérülések. A szaporodás feltétele az oxigéntől elzárt környezet, tehát a mély szúrt vagy zúzott seb, a sebek elgennyesedése különösen veszélyes.

A baktériumok által termelt toxin a központi idegrendszerbe jutva fokozott reflexingerlékenységet és izomgörcsöket okoz, a légzőizmok görcse miatt nagyon gyakran halállal végződik. A háziállatok közül a betegségre leginkább a ló érzékeny, a kutyák meglehetősen rezisztensek a toxinra, mégsem ritka a tetanusz előfordulása.

A továbbiakban a kutyákra vonatkozó ismereteket foglalnám össze:

A sebzés után az első tünetek 1-2, néha 3 hét múlva jelennek meg, a fej izmain. A fülek megmerevednek, mintha az állat mindig figyelne, álló fülű fajtákban a fülhegyek közelebb kerülnek egymáshoz. A homlokbőr ráncolódik, a szemrések és a száj hátrahúzódnak, ezáltal a kutyasajátságos ,,nevető" arckifejezést ölt. A száját kinyitni csak nehezen vagy egyáltalán nem tudja, az evés-ivás is akadályozott.

Ha a görcsök a törzs és a végtagok izmaira is átterjednek, az izomzat mindenhol deszkakemény lesz, a járás merevvé válik, vagy járni sem tud a kutya. Ha felemeljük, a lábait mereven kinyújtja, a hát izmai mintegy ívbe feszítik az állatot. Az izomgörcsök minden ingerre (hang és érintés) fokozódnak. A tudat végig ép, emiatt a merevgörcs fájdalmakkal jár.

A tetanuszos kutya mindenképpen intenzív, ha lehet, állatkórházi kezelést igényel. A beteget a lehető legnagyobb nyugalomban kell elhelyezni, folyamatos gyógyszerezés (nyugtatók, görcsoldók, mesterséges táplálás, sebellátás) mellett.

A gyógyulás kilátásai elég jók, ha az állat az első hetet viszonylag jó általános állapotban túlélte, ha a görcsök lassan jelennek meg és csak a fej, nyak izmain. Ha az egész testre kiterjed a betegség, a túlélési arány még intenzív ellátás mellett is mindössze 30-40%.

Nagyon komoly betegségről van tehát szó, melynek megelőzésében fontos a sérülések, harapások szakszerű és gyors ellátása, ellenszérum alkalmazása. Azokon a vidékeken, ahol a betegség gyakori, a vakcinázás is megoldást jelenthet az ellene való védekezésben.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)