Állatorvos
Tetanusz (merevgörcs)
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Horváth Dávid  |  2011. augusztus 29.

A reflexingerlékenység fokozódásában és az izmok merevgörcsében megnyilvánuló betegség, amelyet a talaj felső rétegében mindenütt megtalálható Clostridium tetani baktériumok a sebek mélyébe jutva és ott elszaporodva termelt tetanospasmin toxinja okoz.


     Kutyákban kölyökkorban a fogváltással kapcsolatos nyálkahártya-sérülések, a végtagok szúrt sérülései, műtéti sebek fertőzése stb. válthatja ki a betegséget.
     A toxin az egész testre kiterjedő vagy főleg csak a fej izmain mutatkozó merevgörcsöt vált ki. A lappangási idő 1-2 hét, ez fiatal állatokban rövidebb, mint az idősebbekben. A tünetek kutyákban először a rágóizomzat görcsös összehúzódásában jelentkeznek. A fülek megmerevednek, közelebb húzódnak egymáshoz, a homlok bőre mély ráncokat vet, előreesik a harmadik szemhéj, a kutya a száját kitátani nem képes (a szájzárat lásd az 1. képen), és arckifejezése sajátságos, ún. szenvedő alakot ölt. Nyálzás is észlelhető. Lehetséges, hogy az izomgörcsök csak a fej tájékára lokalizálódnak, többnyire azonban a törzs és a végtagok izomzatára is kiterjednek. Jellemző a zászlós faroktartás. Emiatt a mozgás kötött, vagy járni sem tud a beteg. Ha az állatot felemeljük, akkor lábait mereven nyújtja ki, ez az ún. fűrészbakszerű testtartás (az elfekvő, járni képtelen kutyát lásd a 2. képen). A reflexingerlékenység fokozott. A legkisebb hang- vagy érintési inger általános izomösszerándulást vált ki a betegnél. A légzés felületessé válik, a belégzést sípolás, a kilégzést nyögés kíséri.

A gyógykezelést a lehető leghamarabb el kell kezdeni, amint a gyanú felmerül a betegség jelentkezésére. A kutyának antibiotikumot kell kapnia. Friss esetekben tetanusz-antiszérumot célszerű beadni a vérben keringő toxinok semlegesítése céljából. Az állatokat nyugtatni kell és olyan helyen kell tartani, ahol semmiféle zavaró tényező nincs (abszolút csend és nyugalom szükséges, a kutyát lehetőség szerint besötétített, hangszigetelt szobában kell kezelni, esetleg a füleit célszerű vattával bedugni). A sebzést gondos sebészi ellátásban, fertőtlenítésben kell részesíteni. Bizonyos hosszan elhúzódó esetekben mesterséges etetés és itatás válhat szükségessé (intravénásan vagy gyomorszondán keresztül). A tetanusz megelőzésében fontos az ellenszérum alkalmazása a sérülések, különösen a mély, szúrt sebek, harapások esetében, továbbá a sebek megfelelő ellátása.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)