Állatorvos
A kutyaagy rejtelmei II.
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Mirtse Áron  |  2010. július 20.

A kutyaagy rejtelmei II.

Az Egyesült Államok Vám- és Pénzügyőrségének kiképzési útmutatójára támaszkodva júniusi számunkban kezdtük bemutatni a kutya viselkedésének meghatározó alapjait. A kutya agyműködésének 80 százaléka az ösztönökkel, a maradék 20 százalék tapasztalataival, tanult dolgokkal kapcsolatos. A mutatott összetett viselkedést különálló részekre bonthatjuk. Az első részben a kutató, utánzó, gondoskodó és gondoskodást kereső viselkedést taglaltuk.


Kijelölő viselkedésAz idetartozó viselkedésmintáknak jelentős szerepük van a kutyák szociális viselkedésében. A kanok és szukák egyaránt rendelkeznek illatmirigyekkel, s ürítés után gyakran kaparják a földet. Ismert, hogy a szukák guggoló helyzetben vizelnek, míg a kanok egyik hátsó lábukat felemelve. Azonban az is előfordul, hogy a kanok is kicsit leguggolva, egyik lábukat sem felemelve vizelnek. A földet általában akkor "szórják szét", mikor különösen fontos területük kijelölése (idegen vagy rivális kutya megjelenése.)
 

Harci és kikerülő viselkedés

Ez a magatartásforma meghatározó a kutyáknál, hiszen eredetileg ragadozó állatok. A harci, illetve az ezzel összefüggő, de ellentétes menekülő viselkedés gyakran előfordul. A játékos harc teljesen megszokott fiatal kutyáknál. Megpróbálnak dominánsan viselkedni és kialakítani az alá- és fölérendeltségi viszonyokat. Egy már jól összeszokott csoport meglepően békés és együttműködő tud lenni. Az üldözés, harapás, vicsorgás, ugatás mellett a harci vagy zsákmányszerző viselkedés arzenáljába tartozik a farkcsóválás és a játék hordozása, illetve levegőbe dobálása is. A domináns kutya legyőzöttje fölé áll, ráhelyezi egyik mancsát, morog, míg a behódolt kutya lesunyt füllel, behúzott farokkal hanyatt vetve megadja magát.
 

Érintkező viselkedés

A fiatal kölykök számára nagyon fontos, hogy testi kapcsolatot alakítsanak ki más kutyákkal, szüleikkel vagy testvéreikkel, illetve fajtársaiktól elválasztva gazdájukkal. Így már magától értetődő, hogy a kölyök új otthonában mindenáron gazdája ágyában szeretne aludni. Ha ennek nem vagyunk hívei, akkor is úgy helyezzük el a kutya fekhelyét, hogy közelünkben, lehetőleg ágyunk mellett legyen, legalábbis kezdetben mindenképpen.

A felsorolt viselkedésformákhoz tartozik még a szexuális és a táplálkozás mint viselkedési forma. A kutya háziasítása nagy változásokat okozott nemcsak a kutyák méretében és külsejében, de azon képességükben is, hogy milyen viselkedési formákat képesek megtanulni és elsajátítani. Néhány kutyafajta számára például rendkívül könnyű a zsákmány szemmel követése és üldözése, míg más fajták számára ez szinte lehetetlen; ők kifinomult szaglásukra támaszkodva kutatják fel és ejtik el zsákmányukat. Gondoljunk csak egy agárra és mondjuk egy basset houndra. A kutyák közötti ilyen különbségek értelmetlenné teszik azt a kérdést, hogy vajon egy adott fajta intelligensebb-e a másiknál. A helyes szempont az, hogy egy adott fajtának milyen különleges képességei vannak, melyek az ennek megfelelő kiképzési feladatokra alkalmassá teszik.

A kutyakiképzés alapvető technikája a kívánt viselkedési forma jutalmazásán alapul. A kívánt viselkedési formát egyrészt "előcsalhatjuk" a kutyából, másrészt megvárhatjuk, míg magától jelentkezik, majd ebben a pillanatban jutalmazunk. A kiképzéshez temészetesen nagy türelem szükségeltetik, a jutalmazásnál pedig gyorsnak kell lenni, hiszen a megkésett dicséret már egy merőben más magatartásformát erősíthet. Más állatokkal végzett kísérletek szerint is nagyon fontos a jutalmazás, illetve megerősítés időzítése. Ha a kutyában már tudatosítottuk, milyen cselekvést várunk tőle, sokkal hatásosabb, ha nem minden egyes teljesítésnél jutalmazzuk, így pozitív izgalmat, várakozást keltünk benne.

A tanítási folyamatnál meg kell említeni a negatív megerősítést, illetve a büntetést is. A kutya nemcsak azt tanulja meg, hogy a kívánt viselkedés jutalmazással jár, hanem ennek ellenkezőjét is, miszerint a nemkívánt magatartást büntetés követi. A nagyon fontos különbség azonban abban rejlik, hogy a büntetett viselkedés nem "tűnik el", hanem a kutya csak elkerüli azt. Persze minimális büntetéssel muszáj élni, gondoljunk csak a "nem!" vagy "fúj!" vezényszavakra. De ebben az esetben még fontosabb a pontos időzítés. Az elkésett büntetés csak zavart, félelmet kelt a kutyában. A büntetést mindig igazságosan, mértékkel és a megfelelő időben kell alkalmazni.

A háziasított kutya sokféle viselkedést képes megtanulni, ezek között az ember számára vannak kívánatosak és nemkívánatosak is. A sikeres kiképzés alapfeltétele, hogy megértsük kutyánkat, képesek legyünk vele kommunikálni, s nem utolsósorban mi legyünk a falkavezérek.
 nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)