Állatorvos
Kutyák fertőző májgyulladása
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Horváth Dávid  |  2010. július 19.

Kutyák fertőző májgyulladása

A kutyák fertőző májgyulladása (Rubarth-kór) heveny lefolyású, gyorsan terjedő, súlyos elesettséggel, hányással, sárgasággal és a vérerek károsodásával járó betegség, amelyet a kutya adenovírus 1-es szerotípusa (canine adono virus-1, CAV-1) idéz elő.


 

A beteg állatok minden váladékukkal, de főleg vizelettel ürítik a vírust. A kutyák közvetlen érintkezéssel, a nyál és a vizelet útján, de esetleg táplálék, ivóvíz és egyéb ragályfogó tárgyak közvetítésével is fertőződhetnek szájon át. A lappangási idő 2-5 nap. A kórkép igen változatos, előfordulhat tünetmentes átvészelés is. Nagyon ritkán jelentkezik a betegség túlheveny alakban, amikor a lázas és levert kutyák 1-2 nap alatt elhullanak. Leggyakrabban a betegség heveny alakjával találkozhatunk. Ebben az esetben a lázas kutyák étvágytalanok, kedvetlenek, levertek, szomjasak és ismételten hánynak. A száj nyálkahártyáján vérzések, később sárgaság alakul ki (lásd az 1. képen). Elhúzódó esetekben ödéma jelenik meg a bőr alatti kötőszövetben, a fejen, a nyakon és a has alján. Az agyvelő megbetegedése miatt kialakulhatnak görcsök is. Az elhúzódó esetekben a betegek egy részében egyoldali vagy mindkét szemre kiterjedő szaruhártya-ödéma, a szaruhártya átmeneti vagy tartós elhomályosodása (kék szem, blue eye, lásd a 2. képen) és gyulladása is kialakulhat. A félévesnél fiatalabb kutyák megbetegedése többnyire elhullással végződik, az ennél idősebbeknél jobbak a gyógyulási kilátások. Az állatorvosok a tünetek, valamint a laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálatok eredményei alapján diagnosztizálják a betegséget.

A heveny kórforma gyógykezelésének lényege a tüneti beavatkozás, a keringés támogatása (infúzió és glükóz intravénás adása), antibakteriális terápia, esetleg hiperimmun savók adagolása stb. Természetesen a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni, a kutyák számára kifejlesztett kombinált védőoltások kölyökkori többszöri és felnőttkori évenkénti ismétlésével védettség alakítható ki.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)