Állatorvos
Mindent a kéznek!
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. november 19.

Mindent a kéznek!

A különféle chiropraktikai módszereknek - köznapi nyelven: masszázsoknak - az állatgyógyászatban, állattartásban is egyre közismertebb szerepe van. Maga az alapfogalom és technika az ősidők óta ismert, mert amióta az embernek valamilyen állata van, igyekszik azt a kezével simogatni, megnyomkodni.


A megfigyelés, hogy bizonyos esetekben ezeknek a célirányos testkontaktusoknak valamilyen hatása van az állat viselkedésére, közérzetére és egészségi állapotára, szintén nagyon régi keletű. Azt kevés gazdinak kell bizonygatni, hogy a kutyák testére kifejtett különféle érintések, simogatások, nyomások nem maradnak hatás nélkül. Az esetek többségében a simogatott, masszírozott kutya lefekszik, elterül, ellazul, megnyugszik, elalszik.

A különféle keleti vagy nyugati állattartói kultúrkörökből eredő, természetgyógyászati alapokon nyugvó masszázstechnikák évszázadok tapasztalatait összegzik, és igyekeznek a mai kor állat-egészségügyi, állatviselkedési problémáin segíteni. Az alábbiakban a kutyáknál legjobban elterjedt masszázstechnikákról olvashatnak a téma iránt érdeklődők.

Tellington Touch

A kanadai születésű, amerikában élő Linda Tellington Jones gyermekkorát egy tipikus farmon élte le, különböző állatok társaságában. Ennek megfelelően alakult az állatokhoz való viszonya és hozzáállása. Fokozatosan kifejlesztett egy sajátos kommunikációs módszert az állatokkal. Az általa kialakított módszer (Tellington Team, TTeam) a lovak esetében használthoz hasonlóan a kutyáknál is két külön elemből áll: az érintő masszírozásból (Tellington Touch, TTouch) és a terepen végzett mozgásgyakorlatokból.

A TTouch - hasonlóan a gyógymasszírozáshoz - kör alakban végzett mozgássorozatokból tevődik össze, amelyeket a kutya testének meghatározott részein, a kéz és ujjak különféle tartásával, meghatározott gyorsasággal és a bőrre kifejtett különböző erővel kell végrehajtani. A bőr alatt lévő érzékeny idegszálakra és az érrendszerre kifejtett hatással változások érhetők el a kutya közérzetében és viselkedésében. A kifejtett mozgás, illetve nyomás hatással van a bőr alatti sejtek élettani működésére, ismételt aktivizálására. A kutya megnyugszik, javul a közérzete, csökken a félelem- vagy fájdalomérzete, növekszik a bizalma az emberek iránt.

A célirányos mozdulatokkal szükség esetén lelassítható a vérkeringés. Más esetekben a bizonyos testrészeken végzett körkörös mozgás mérhetően erősíti az agyműködés azon területének intenzitását, amelyik a tanulás, fogékonyság feladatáért felelős. Az is bizonyított, hogy bizonyos testrészekre kifejtett nyomás fokozza azoknak a hormonoknak a kicsapódását, amelyek a stresszállapot csökkentését segítik elő.

A Tellington masszázs alaptechnikája, hogy a kéz 5-6 cm átmérőjű, 1 és 1/4 kört ír le a kutyabizonyos testrészein. A kéz, az ujjak érintkezési felülete a kutya szőrzetével, bőrével, valamint a nyomás erőssége természetesen minden masszázselemnél változó. Minden egyes masszírozási fogáselemnek pontos leírása, valamint Linda Tellington által adott, valamilyen állattal összefüggő elnevezése van. Létezik például a Python TTouch, amelyik a lábak jobb vérellátását tudja elősegíteni, valamint az óvatos, bizonytalan kutyák vagy az egyensúlyi zavarban szenvedők viselkedését javítja. Hasonlóan definiált pl. a Kagyló TTouch, Láma TTouch vagy Mosómedve TTouch masszázstechnikája és a hatásköre is. Lényeges különbség ezeknél a fogáselemeknél a klasszikus masszázstechnikákhoz képest, hogy a cél elsősorban a bőr alatti idegpályák és idegsejtek aktivizálása, és nem az izomzat ellazítása.

A világszerte elterjedt és kitűnő referenciákkal rendelkező TTouch érintőmasszázs-módszer a szervi betegségek kezelése, balesetek, sérülések, operatív beavatkozások utókezelése és a rehabilitáció mellett többféle viselkedési probléma csökkentésénél is jó eredménnyel alkalmazható.

Shiatsu

A shiatsu masszázs az emberi természetgyógyászat területén terjedt el Európában, és napjainkban egyre fokozottabb mértékben teret nyer az állatok természetgyógyászatában is. Az elnevezés  - shiatsu - szó szerinti jelentése: hüvelykujj-nyomás. Ebből következően ennél a Jappánból származó, de manapság a nyugati világban is egyre inkább elterjedő masszírozási technikánál a hüvelykujjal kifejtett nyomás a leginkább meghatározó, de a tenyérnyomás és a lazító-nyújtó technikák is fontos szerepet kapnak.

A masszírozás mögötti filozófia a yin és yang elméletre, az öt elem tanra és a zen buddhizmusra támaszkodik. Élettani hatása sokban megegyezik az akupunktúrával és az akupresszúrával, mert ezekhez hasonlóan a meridián vonalakat, az energiapályákat kezeli, amelyek manapság már a kutyán kívül más állatok esetében is viszonylag közismertek szakmai körökben.

A shiatsu pontnyomásos masszázs figyelembe veszi, hogy az állat testében a meridiánok az öt elem valamelyikéhez kötődnek, amelyek az egyes szervekkel vannak összefüggésben:
- Tűz: szív, vékonybél;
- Föld: gyomor, hasnyálmirigy;
- Fém: tüdő, vastagbél;
- Víz: vese, húgyhólyag;
- Fa: máj, epehólyag.

A masszázs segítségével a kutya éltető energiáját lehet növelni, illetve a különböző energiaminőségeket, eltéréseket kiegyenlíteni. A shiatsu masszázst végző ember az állat energiahiányos, gyenge, erőtlen testrészeire koncentrálva igyekszik ezeket kiegyenlíteni.

Általános egészségmegőrző hatását az immunrendszer erősítésén és az állat anyagcseréjének javításán keresztül fejti ki. A helyesen kivitelezett shiatsu masszírozás a fáradt, intenzív szellemi vagy fizikai tevékenységben, illetve sokkhatás következtében legyengült kutya esetében a fáradtságot feledteti, testileg fölfrissíti az állatot, valamint elsimítja a lelki feszültségét. Ezen túlmenőleg intenzívebbé tehető a kutya vérkeringése, aminek következtében a sérülések gyógyulását gyorsabbá lehet tenni.

A kezelést leginkább a kutya ülő testhelyzetében, a háton végzett masszázzsal érdemes elkezdeni. Általában az izomzat ellazulása után a kutyák többsége magától lefekszik. Ekkor fekvő helyzetben a vállak és végtagok, valamint a nyak következhet. Külön odafigyelést igényel a fej, a pofa, a szem környéke, valamint a fülek shiatsu masszírozása. A tapasztalatok szerint különösen idősebb kutyák esetében lehet a shiatsu masszázzsal nagyfokú közérzeti javulás elérni. A kezelés átlagos időtartama a kutya testméretének függvényében 20-35 percig tarthat.

Svéd masszázs

Nevét a XIX. sz. elején, P. H. Ling (1776-1839) svéd vívómester és tornatanár származásáról kapta, aki összegyűjtötte és rendszerbe foglalta az akkor ismert, főleg sportolók körében alkalmazott masszázsfogásokat. Ennek a rendszernek a tanításával képzik a mai masszőröket is a klasszikus svéd masszázsra. A masszírozás fogásainak technikáját egy Amszterdamban élő holland masszőr, Metzger (1839-1901) tökéletesítette tovább.

Hatásmechanizmusa a kutyáknál történő alkalmazás esetén is ugyanaz, mint az emberi test esetében: tulajdonképpen ún. helyi hatású terápia, amely közvetlenül, lokálisan hat a kötőszövetekre és az izomzatra. Az állat gerincvelőjének reflexívein keresztül a receptorok ingerlésével befolyásolható az izmok állapota, ami által csökkenthetők az esetleges fájdalmak. Fájdalomcsillapító és lazító hatásával megteremthetők a különböző irányú és erősségű aktív mozgások feltételei.

A klasszikus svéd masszázsnak a legfőbb célja a fájdalom okozta körfolyamat (fájdalom - védekező izomgörcs - keringési változás - mozgás kerülése - fájdalom) megszakítása, és a tünetek csökkentése. Természetesen közben a kutya egész szervezetére általános hatást gyakorol. Megemelkedik a test hőmérséklete, a vérnyomás és a légzés optimális lesz, javul a test fizikai és pszichikai állapota. Az általános vér- és nyirokkeringés gyorsulása miatt enyhe mértékben fokozódik az izomerő.

A svéd masszázs a kutyák esetében is öt alapfogást különböztet meg:
- simítás,
- dörzsölés,
- gyúrás,
- ütögetés,
- vibráció.

A legtöbb esetben ezeknek a különféle kombinációja használható, egy állatorvos vagy állatterapeuta által diagnosztizált probléma megoldását elősegítve. A klasszikus svéd masszázs kutyákon történő alkalmazása az alábbi esetekben javasolható: 
- reumatológiai, mozgásszervi betegségek krónikus szakaszában;
- ortopédiai elváltozásoknál a tartó és mozgató szervrendszerben;
- hosszantartó nyugalom utáni regeneráció miatt;
- centrális és perifériás parézissel (bénulással) társuló neurológiai betegségek esetén;
- operatív beavatkozások utáni állapotoknál.

Fontos tudnivalók

Bármennyire is sok esetben és sokoldalúan használhatók a különféle masszírozási módszerek a kutyák egészségmegőrzésének, gyógykezelésének és terápiájának területén, néhány alapvetően fontos dolgot tudnia kell a kezelést végző személynek és a gazdinak egyaránt.

Az alábbi esetekben nem szabad masszírozással kezelni a kutyát:
- ha a bőrön sérülés nyomai vannak, vagy a kutyabőrbetegségben szenved;
- nyílt seb vagy varrat közvetlen környékén;
- gyulladásban lévő ízületnél, ha az érezhetően meleg;
- csonttörés (fractura) esetében;
- lázas betegség esetén;
- daganatos betegség esetén.

A különböző masszázstechnikáknak a saját vagy idegen kutyán történő alkalmazásánál egyaránt különösen fontos, hogy az ember föl legyen készülve az állat esetleges váratlan reagálására. A kutya testrészein, izomzatán, csontozatán lehetnek olyan érzékeny vagy fájdalomérzetet kiváltó elváltozások, amelyek korábban észrevétlenek maradtak, de a masszírozás során a kutyából reflexszerű védekező reakciót válthatnak ki.

Idegen, félős vagy agresszív kutyáknál történő alkalmazás esetén nagyfokú óvatosság ajánlott.
- Nem ajánlott a masszírozás előtt és közben a kutyaszemébe nézni.
- A kutya legkisebb védekező reakciójára azonnal csökkenteni kell a kézzel kifejtett nyomást.
- A kutya védekező reakciója esetén csak egy másik testrészen szabad folytatni a masszírozást.
- A masszírozást végző személy ne beszéljen a kutyához, koncentráljon a saját egyenletes ritmusú légzésére.
- A kezdetben mozgékony, kapálódzó kutyák esetén ajánlott a nyakörv viselése a masszázs közben, mert lehetőséget ad a kutya stabilizálására. Egyéb esetben nem ajánlott a nyakörv, mert gátolja a masszírozás technikáját.
- Nem ajánlott közvetlenül élelemfelvétel után a kutyát masszírozni.
- Ajánlott a masszírozás előtt lehetőséget biztosítani a kutyának az ürítésre és 10-20 perc kötetlen mozgásra.
- Mindenképpen ajánlott a kutya masszírozását megelőzően állatorvossal vagy állatterapeutával konzultálni.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)