Társunk a kutya
Homeo-patika 1.
Homeopátia az állatgyógyászatban
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Mátray Árpád  |  2012. november 27.

Homeo-patika 1.

Homeopátiás rovatunkban egyrészt az állatorvosi homeopátiás alapfogalmak ismertetésével, másrészt a leggyakrabban előforduló állatbetegségek leírásával és azok homeopátiás kezelési lehetőségeinek javaslataival foglalkozunk. Az alapismeretek után egy-egy betegség kezelési javaslatát is közöljük. A betegségeket az egyszerűség kedvéért ABC-sorrendben tárgyaljuk, így később Olvasóink könnyebben visszakereshetik azokat.


A homeopátia alaptétele

A homeopátia alaptétele az, hogy a hasonlót hasonlóval kell gyógyítani, vagyis az a szer, amely egy meghatározott állapotot (ún. gyógyszerkép) tud az egészséges állatban előidézni, a betegség során kialakuló hasonló állapot (ún. betegségkép) gyógyítására alkalmas. Ezt a természeti törvényt az emberekre vonatkozóan Samuel Hahnemann német orvos-gyógyszerész fogalmazta meg 1796-ban. Néhány évvel később a gyógymód szinte egész Európában elterjedt, s a XIX. század elejétől már hazánkban is sikeresen alkalmazták, embereken és állatokon egyaránt. A módszer tehát nem újkeletű, főleg nem Magyarországon. Legfeljebb csak azért halványult el időnként a fénye, mert a különböző orvosi irányzatok gyakran váltogatták egymást, és hol az egyik, hol a másik módszer került előtérbe.

 

Mellékhatás és maradványanyag-mentes gyógymód

A homeopátiának, mint "hasonszenvi" gyógymódnak sajátságos törvényei és szabályai vannak. Aki a szereket szakszerűen alkalmazza, képes azokkal gyors, tartós és mellékhatás-mentes gyógyulást elérni. Ma pedig, amikor a bioélelmiszerek iránt egyre növekszik a fogyasztók igénye, rendkívül fontos, hogy a homeopátiás szerekkel szakszerűen kezelt élelmiszertermelő gazdasági haszonállatok húsában, tejében, tojásában gyógyszermaradványok nem találhatók.

A homeopátiás gyógymód nemcsak a régóta fennálló, krónikus betegségekben alkalmazható, hanem a mindennapok egyszerűbbnek tűnő, heveny megbetegedéseiben, sérülések jelentkezésekor vagy elsősegélynyújtás esetén is. Megfelelő ismeretek birtokában az állat gazdája vagy gondozója is eredményesen kezelheti állatait a házipatikájában megtalálható homeopátiás szerekkel, az állatorvos megérkezéséig. Az itt olvasható tünetleírások és bevált gyógyszerfelsorolások alapján mindenki kiválaszthatja a beteg állat problémájára leginkább megoldást jelentő szert, s a szakszerű állatorvosi ellátás megkezdéséig enyhítheti kedvence szenvedését, illetve fokozhatja az állatorvos által rendelt gyógyszerek hatékonyságát, meggyorsíthatja a beteg állat gyógyulását.

 

Allergia

A háziállatoknál előforduló allergiás megbetegedések az esetek egy részében külső, más esetekben belső okokra vezethetők vissza. A külső okok között leggyakoribbak a bőrparaziták (pl. bolhák) jelenlétéből eredő allergiás tünetek, de az allergia okozói lehetnek az állat környezetében előforduló kémiai anyagok (festékek, bolhairtó szerek, permetezőszerek stb.) is. A belső okok között a nem megfelelő takarmányozás, vagy a takarmányok, kiegészítő anyagok valamelyikére vonatkozó túlzott érzékenység és a különféle eredetű emésztési zavarok szerepelhetnek. Allergiás megbetegedések esetében az előidéző okoktól és a tünetektől függően a következő jól bevált homeopátiás szerek alkalmazhatók:

 

Apis - Házi méh
Ez a szer valóban a házi méhből készül, s olyankor alkalmazható eredményesen, ha méhek vagy egyéb rovarok által okozott csípések - vagy az ilyen csípésekhez hasonló ödémásan duzzadt, halványvörös, rendkívül érzékeny elváltozások - láthatók az állat testén. Hatékony lehet ez a szer olyan csalánkiütésszerű esetekben is, amelyeknél az elváltozások kicsi, halványvörös, viszkető duzzanatok formájában nyilvánulnak meg, és amelyek növényi vagy vegyi eredetű kontaktallergia következményei. Fontos tudni, hogy ezek az állatok a viszonylag nagy területen jelentkező bőrelváltozások ellenére sem szomjasak, és kiütéseiket szívesen hagyják hideg vízzel vagy hidegvizes borogatással hűteni.

Adagolás: D3, D4, C30 potenciában, néhány adagot akár óránként, később a javulás mértékétől függően egyre ritkábban adhatunk. A lovak különösen érzékenyek a méhek csípésére (egy lovat harminc méh egyidejű csípése már elpusztíthat), ezért lovak esetében tömeges méhcsípéskor a C200-as potenciából akár 5-10 percenként is adhatunk 10-10 golyócskát, az életveszély elmúltáig.

 

Calcium carbonicum hahnemanni - Osztrigahéj-mész
Szopós állatok allergiás megbetegedéseinél alkalmazhatjuk, ha arra van gyanúnk, hogy a fiatal állat az anyatejet nem tudja megemészteni, és ebből eredően jelentkeznek a tünetek.
Adagolás: C12, C30 potenciában.

 

Cardiospermum - Szívmag
A lovak nyári ekcémájának és a kutyák bolhaallergiájának megelőzésére és gyógykezelésére is alkalmazhatjuk. Megelőzésképpen lovaknál célszerű már március-április táján megkezdeni az adagolását.
Adagolás: D3 potenciában, naponta 3x 5-10 golyócska.

 

Galphimia glauca - Galfimia
Főként a légzőszervek allergiás megbetegedése (pl. lovak szénaallergiája) esetében javasolható az alkalmazása.
Adagolás: D4 (gyógykezelésre), D6, D12 (megelőzésre) potenciában, naponta 2-3 alkalommal, alkalmanként 10 golyó

 

Rhus toxicodendron - Mérges szömörce
Erősen viszkető, nedvedző, hólyagos kiütések, egyes esetekben főként a has alján. Előidézője lehet pl. allergizáló növényekkel vagy vegyszerekkel (növényvédő-, rovarirtó szerek) történt érintkezés.
Adagolás: D6, C12, C30 potenciában.

 

Urtica urens - Apró csalán
Csalánkiütések, nedvedző ekcémák, apró, vörös duzzanatokkal, melyek többnyire égetően viszketnek. Fehérje-túladagolástól, kontaktallergiát okozó szerektől jelentkezhetnek a tünetek.
Adagolás: D4-D6 potenciában.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)