Állatorvos
Bach-virágterápia kutyáknak
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. november 20.

Bach-virágterápia kutyáknak

A humánmedicina mellett már az állatgyógyászat is egyre gyakrabban alkalmazza az úgynevezett alternatív gyógyító- és terápiaeljárásokat, módszereket. Az egyik ilyen, egyre közismertebbé váló terápiás lehetőség a Bach-virágterápia. Megfigyelhetjük, hogy sokféle ősrégi gyógy- és terápiamódszer manapság újrafelfedezve a reneszánszát éli. Természetesen az emberekre érvényes szimptómaanalizist és a kezelési alapszabályokat nem lehet az állatokra, kutyákra egy az egyben érvényesíteni.


Természetgyógyászati tapasztalattal rendelkező állatorvosok és állatterapeuták munkája nyomán néhány helyen (pld.: Institut für Bach-Blütentherapie - Hamburg, Institut Kappel - Wuppertal) már összeállítottak egy jól és nagy biztonsággal alkalmazható leírást, amelyik például speciálisan a kutyákra vonatkoztatható. Magát a gyakorlati alkalmazást már néhány helyen oktatják is, hogy a téma iránt érdeklődő állatorvosok, tenyésztők, kutyaiskolai vagy állatmenhelyi dolgozók és minden érdeklődő kutyabarát szakszerű ismeretanyaggal rendelkezhessenek.

 

Mik azok a Bach-virágok?

Dr. Edward Bach 1886-ban született az angliai Birminghamben. Már gyerekkorától kezdve intenzíven érdeklődött a természet iránt. 1913-tól baleseti sebészként dolgozott a londoni egyetemi klinikán. 1918-ban állást változtatott, és egy olyan kórházban kezdett el dolgozni, ahol eredményesen alkalmazták Dr. Hahnemann mellékhatásoktól mentes homeopatikus terápiamódszereit. Ennek hatására kezdte el az emberi hangulatokkal és karaktertulajdonságokkal kapcsolatos vizsgálatait. Felfedezte, hogy szoros összefüggés van a bél baktériumflórája és a szellemi, illetve a kedélyállapot között. Ezt követően kidolgozott egy kezelési módszert - a Nosoden-Terápiát -, amelyet mind a humángyógyászat, mind az állatgyógyászat ma is alkalmaz.

Néhány évvel később Dr. Bach útrakelt, hogy növényeket gyűjtsön munkájához, tanulmányaihoz és kísérleteihez. Az 1930 és 1936 közötti, egyre inkább a virágokra összpontosító kutatásainak eredményeként az élőlényeknek 38 különböző lelki és hangulati állapototát határozta meg. A betegségek okainak egyszerűbb föltérképezése érdekében a 38 állapotot 7 csoportba sorolta be:

- félelem,

- bizonytalanság,

- érdektelenség, közömbösség,

- elhagyatottság, magányosság,

- kétségbeesettség, csüggedtség,

- túlérzékenység,

- mások iránti aggódás.

Kiválasztott 37 növényt és ezeknek a speciális kivonatából előállította virágcseppjeit, majd harminnyolcaddiként a gyógyító hatású forrásvizet illesztette terápiai rendszerébe. Az így kapott 38 különféle szerrel, terápiametódusa szerint, mellékhatás nélkül a 38 különféle pszichikai állapot és lelki betegség kezelhető. A szerek javítják és tiszta energiájukkal harmonizálják az ember vagy az állat közérzetét.

A talán leggyakrabban alkalmazásra kerülő Bach-virágtermék a 39., az úgynevezett "elsősegély" (Rescue), amelyik tulajdonképpen 5 különböző virágkivonat megfelelő arányú keveréke. Dr. Bach hosszas kísérletek eredményeként dolgozta ki ezt a keveréket, amelyik kiválóan alkalmazható traumatikus élmény, baleset, ijedtség, sokkhatás és hirtelen kimerültség esetén.

Dr. Edward Bach a névadója tehát a Bach-virágterápiának.

A Bach-virágok a szabad természetben európában, javarészt Magyarországon is előforduló növények virágai, amelyek nem az úgynevezett gyógynövények csoportjába tartoznak.

 

A hatásmechanizmus

A Bach-virágok harmonikus energiahullámaikkal érik el azt a célt, hogy a lelki és karakterbeli negatív hullámok csökkenjenek, és így egy egyensúlyi állapot jöhessen létre. Ezáltal a test és a lélek viszonya kiegyensúlyozottá válik, így támogatja az általános egészségi állapotot. A Bach-virágok aktivizálják azokat a pozitív energiákat, amelyek az immunszisztémát és a test ellenállóképességét befolyásolják, azt megerősítik, illetve stabilizálják. Apátia, rezignáltság és hasonló negatív érzelmi állapotok bénító hatással vannak az immunszisztémára, csökkentik a szervezet öngyógyító képességét. Életvidámság, akaraterő és hasonló pozitív érzelmi állapotok növelik az esélyét az egészségesnek maradásnak, illetve a gyógyulásnak. A Bach-virágokkal történő kezelés soha nem valamilyen konkrét testi fájdalom vagy a szervezet krónikus megbetegedése ellen hat, hanem egy testi betegséghez vezető vagy a betegség által kiváltott pszichés diszharmóniát egyenlít ki.

Ezek a megállapítások és a hatásmechanizmus emberre és kutyára egyaránt érvényesek.

 

A pszichológiai zavarok okai kutyáknál

A Bach-virágterápia alkalmazása fontos segítséget jelent abban az esetben, ha a kutyák lelki és szellemi diszharmóniáit kell kiegyensúlyozni, és ez a hagyományos módszerekkel - következetességgel, állatbaráti szeretettel, neveléssel, hagyományos gyógyszeres kezeléssel - már nem hozható rendbe. Sajnálatos, hogy a mai civilizált világban a pszichikai zavarok egyre gyakoribbak, amelyeknek okai a következők lehetnek:

- nem a fajnak megfelelő tartási körülmények,

- helytelen tenyésztői szelekció,

- helytelen nevelés,

- az állat természetes igényeinek, elvárásainak elnyomása,

- az ember túlzottan embertársként kezeli a kutyát,

- az embertárs pszichikai tükörképévé válik az állat,

- traumatikus hatások.

 

A kutyáknál alkalmazható Bach-virágterápiánál először is az emberi alkalmazástól eltérő kórtüneti meghatározásokat kell összeállítani. Igaz, a természetgyógyászati kezelésben járatos állatorvosoknak rendelkezésére áll egy, a kutyák viselkedéskutatásának tanulmányai alapján elkészített lista, de ez csak egy kiindulópontot jelenthet a kezelésben, hiszen a lényeges komponensek - mint a származás, a tartási körülmények, a táplálkozási szokások, a táplálék minősége, a kutyát ért élmények, a fajta karakterbeli tulajdonságai stb. - is nagyon fontos szerepet játszanak.

 

Az eszenciák

A Bach-virágeszenciáknak két különböző elkészítési módja van:

1./ A "NAP" módszer

2./ A "FŐZŐ" módszer

Az első módszernél a virágok napsütéses időben kerülnek begyűjtésre. Már a helyszínen, friss állapotban egy üvegedénybe kerülnek és 3-4 órát gyógyforrás vízben áznak. Ezután a virágszirmokat eltávolítják, majd a visszamaradt folyadékot alkohollal tartósítják. A megfelelő koncentrátum és sűrűség beállítása után kerülnek forgalomba.

A második módszert az indokolja, hogy bizonyos növények virágzási idejében (március, április) nem áll elegendő napenergia a rendelkezésre. Eben az esetben a víz 30 percig történő lassú forralásával érhető el az a hatás, mint a napon történő áztatásnál. Az alkohollal való tartósítás és a koncentrátum, valamint a sűrűség beállítása ugyanúgy történik.

 

Cseppek és pirulák (golyók)

Néhány helyen eredményesen alkalmazzák a Bach-virágterápiát, mint a gyógyulást elősegítő, megkönnyítő módszert. Ajánlott hogy az "elsősegély" (Rescue Remedi) szert minden felelősségtudatában lévő kutyatulajdonos a házipatikájában tartsa. A kutyát is bármikor érheti baleset, sokkhatás, sérülés stb. Ekkor ajánlott a szert azonnal beadni. A kutyáikkal rendszeresen sportolóknak (agility, dog-dancing), a komoly őrző-védő vagy mentőszolgálatot ellátó kutyák tulajdonosainak, valamint kutyáikkal kiállításokra gyakorta utazóknak manapság már elengedhetetlenül szükséges a Bach-virág "elsősegély"-szer.

A legközismertebb Bach-virágtermékek folyadék formájában, 10-30 ml-es üvegekben kerülnek kereskedelmi forgalomba. Egyenként a teljes 39 db-os sorozat is beszerezhető. Ha egy szakember segítségével pontosan ismert, hogy melyik szer szükséges, akkor a Bach-virág egységesített sorszámozása, a magyar, német, angol vagy botanikai (latin) neve segít a pontos kiválasztásban és megrendelésben. (Lásd a mellékelt táblázatot)

Néhány gyártó már pipettával ellátva szállítja termékét, így megkönnyítve az adagolást.

A cseppeket a kutyatáplálékába vagy ivóvízébe kell keverni.

Újabban néhány cég a homeopatikus szerekhez hasonlóan, picike golyóformában forgalmazza a Bach-virág termékeket.

A német Canina cég, Dr. Bach, valamint Dr. Rosina Sonnenschmidt állat-természetgyógyász az útmutatásait fölhasználva, kifejezetten a hobbiállatok részére, hét különféle keveréket állított elő:

 

Elsősegély (Rescue Remedi): baleset, sokkhatás, erős fájdalom, operáció, eszméletvesztés esetén.

Félelem: általános félelem esetén, pl. félelem jelei emberektől, más állatoktól, tárgyaktól, járművektől, gyerekricsajtól, különleges hangoktól.

Agresszivitás: agresszív viselkedési jelek esetén, pl. tárgyak rongálása, széttörése, szétrágása. Tartós agresszív ugatás, vicsorgás. Emberek, tárgyak, állatok harapása.

Tanulási készség: ha az állat játék, sport, kiképzés, emberrel való általános együttműködés során nem tanul elég hatékonyan, nem koncentrál eléggé a tanulásra.

Fáradtság, kimerültség: operáció, műtéti vagy más súlyos állatorvosi beavatkozás után vagy természeténél fogva fáradékony, gyengélkedő állatok esetében.

Szomorúság, elhagyatottság: a "falkavezér" vagy az állat számára más fontos kapcsolatot jelentő személy elvesztéséből eredő lelki fájdalom, depresszió enyhítése esetén.

Méregtelenítés, salaktalanítás: betegség utáni vagy egyébként egészséges állat testének méregtelenítésére, a hasznosíthatatlan vagy káros salakanyagok eltávolítására javasolt. Elősegíti a szervezet regenerálását, javítja az általános közérzetet.

 

A golyókat legegyszerűbben az állat kedvenc táplálékával együtt lehet beadni, vagy bizonyos esetekben kevés mennyiségű vízben föloldva az oldatot az állattal megitatni.

Nem feltétlenül szükséges, hogy a golyókat az állat lenyelje. A szájban föloldódó golyóból is átadódik a szükséges hatóanyag. Eszméletlen kutyaesetében elegendő az ínye alá helyezni a golyókat.

Adagolása akut esetben naponta 2-3 alkalommal, legalább 7-10 napig, krónikus esetben naponta 1-2 alkalommal, legalább 8-12 hétig folyamatosan, kihagyás nélkül, az állatorvos, állat-természetgyógyász, illetve az állatterapeuta javaslata szerint.

 

Ajánlott gyártmányok:

- Hieronymus Bock Gyógynövényismereti Iskola saját készítménye (folyékony)

- Mira Flowers (folyékony és golyó)

- Mealingberbs (folyékony)

- Canina (golyó, csak állatoknak)nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)