Állatorvos
Computer tomograph alkalmazása a kutyák csípőízületi diszpláziájának szűrésére
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2010. július 02.

Computer tomograph alkalmazása a kutyák csípőízületi diszpláziájának szűrésére

Szabályos anatómiai viszonyok között a csípőízületet alkotó combcsont félgömb formájú feje és az azt befogadó csípőcsont vápája gömbízületet képez. Ez teszi lehetővé az ízületi felszínek egyenletes tehereloszlását. Minden olyan esetben, amikor az ízületben nem egyenletes a terhelés, a csontalkotók ízületi felszínén kopások és ezzel együttjáró fájdalmas csontdeformációk, degenerációk alakulnak ki. Az ízületi tokkal, izmokkal és az ún. görgetegszalaggal is rögzített csipőízület elsősorban nyújtást és hajlítás végez.


A köznapi nyelvben közhasználatos diszplázia szó jelentése a normálistól eltérő vagy hiányos, veleszületett szervfejlődés. Szűkebb értelemben csípőízületi diszplázia alatt azt értjük, ha a két fent említett csontalkotó illesztése a normális gömbízületre jellemző alakulástól eltér. Az eltérés okai lehetnek: a vápa nem eléggé mély ahhoz, hogy a combcsont fejét félkörívbe befogadja; vagy a combcsont fejének szögelése nem megfelelő. Gyakran pedig az ízületet alkotó szalagok hiányos fejlődése vezet a betegséghez.

A kutyák csípőízületi diszpláziája - néhány fajta kivételével, pl. agarak - a testtömegtől, a kortól és az ivartól független, sokgénes, recesszív módon öröklődő betegsége. A genetikai háttéren túl a betegség kialakulását számos körülmény befolyásohatja. A teljesség igénye nélkül ezek közül ki kell emelni, hogy a nagyobb testtömegű kutyák fogékonyabbak a betegségre és az ízület károsodása, így a klinikai tünetek fokozottabb mértékűek lehetnek, mint a kistestű fajtákban. A növekedéskori túlzott energia felvétel okozta elhízás, a csont normális fejlődéséhez szükséges elégtelen vagy éppen túlzott D3-vitamin adagolás, a foszforban gazdag hús egyoldalú etetésével egyidejű kálcium-hiányos takarmányozás, az orsóférgesség vagy éppen a túlzásba vitt fizikai megerőltetés mind hozzájárulhat a kórkép súlyosabb kialakulásához. Megfordítva a gondolatot: kutyánk helyes táplálásával (energia- és fehérjeellátásával) megfelelő szintű vitamin- és ásványianyag-kiegészítéssel, az időszakos féregtelenítések elvégzésével csökkenthető a kockázat.

Hazánkban elsőként német példa alapján szervezetileg a Magyarországi Német Juhászkutya Klub (MNJK) ismerte fel azt, hogy egészséges, munkára fogható német juhászkutya-tenyésztésnek és jövőjének az egyik alapfeltétele a csípőízületi diszplázia mentes vagy kevésbé terhelt egyedek továbbtenyésztése. Ma még a fenotípusosan terhelt egyedek kiszűrésével lehet szelekciós nyomást elérni. Az elváltozás megállapításának módszere a tenyészállatok csípőízületének röntgenvizsgálata. Az országos állatorvosi szűrő hálózat kiépítésével egyidejűleg a röntgenleletek objektív elbírálása érdekében az MNJK 1991-ben létrehívta a Független Diszplázia Bizottságot (FDB). Az ideális gömbízülettől való eltérés mértékének, objektív megállapításának módja a közel azonos életkorú, kifejlett egyedek, hasonló pozícióban elkészített csípőízületének röntgeneljáráson alapuló vizsgálata. A megfelelő értékeléshez és az összehasonlíthatósághoz a felvételek elkészítésének szabályai a német előírásokat követik. Követelmény az izmok relaxációja, a szimmetrikus hanyattfekvő helyzet, a nyújtott és kissé befelé fordított hátulsó végtagok, a combcsontok párhuzamos pozíciója, a könnyen értékelhető, kontúros előhívás, az egyed azonosíthatósága stb.

Mivel a kutyatenyészértékét döntően meghatározza a szűrés bírálati eredménye, a legnagyobb odafigyelést a vizsgálat korrekt elvégzése igényli. Mindezek ismeretében már korábban is felvetődött, hogy a PATE Állattenyésztési Karán Kaposváron 1990-től kettős hasznosítással működő Diagnosztikai Központ computer tomographos (CT) profiljába illő feladat lenne az MNJK által szervezett német juhászkutyák csípőízületi diszpláziájának szűréséhez kapcsolódni. A mai kor kihívása - nevezetesen, hogy a kutyák csípőízületének vizsgálata a legkorszerűbb körröntgenes eljárással, háromdimenziós (3D) felvételekkel kiegészítve megvalósuljon - a Kar részéről támogatást kapott. A további vizsgálatok technikai menetéről, az elkészült felvételek archiválásáról 1996-ban megállapodás született.

A CT, a hagyományos röntgen technikához hasonlóan, a szövetek eltérő röntgensugár-elnyelő képességét használja fel a képalkotáshoz. A vizsgálati hely kijelölése a hagyományos, kétdimenziós röntgenfelvétel - topogramm - segítségével történik. A hozzácsatlakoztatott nagy teljesítményű számítógép a mért adatokból előállítja az ízület keresztmetszeti képeinek sorozatát (3 mm vastagságú szeletek), illetve ezekből a keresztmetszeti képekből tetszőlegesen rekonstruálhatók a három dimenziós képek (3D).

A felvétel készítésekor a kutya megfelelő pozícióban történő rögzítése altatás után kaloda használatával történik. A módszer előnye, hogy a vizsgálat során monitoron folyamatosan ellenőrizhető a fent leírt követelményeknek való megfelelés, szükség esetén mód van a kutya testhelyzetének korrigálására. A CT vizsgálat során készült három típusú felvétel (topogramm, keresztmetszeti és 3D-s kép) együttes értékelése a finomabb részletekről (az elváltozás pontos térbeli helyéről, méretéről, mértékéről) jóval nagyobb információt nyújt, mint a hagyományos, kétdimenziós összegző jellegű képet adó lapfilm. A CT alkalmazása tehát a bírálatot még objektívebbé teheti és a technika megfelelő felhasználása új távlatokat nyithat a hazai kutyatenyésztőknek kutyáik csont- és ízületi elváltozásainak diagnosztikájában.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)