Archívum - Kiállítások (klubkiállítások, CAC, CACIB)
Európai Championátusok II.
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. november 07.

Folytatjuk előző lapszámunkban megkezdett sorozatunkat, melyben számba vesszük a könyező és távolabb eső országok championátusának megszerzési feltételeit.


Európai championátusok megszerzésének általános feltételei:
·    Egy adott ország champion címéhez szükséges minősítéseket, az adott ország területén belül kell megszerezni.
·    A szükséges címeket az adott ország hivatalos kennel klubja által rendezett kiállításokon kell elnyerni.
·    A champion címek igénylését az adott ország hivatalos kennel klubjához kell benyújtani.
·    A champion címek kiváltásáért a legtöbb esetben fizetni kell.
·    A fiatal champion címhez felhasználható felnőtt osztálygyőztes cím, a felnőtt nemzeti championhoz már nem számítható be.
·    Győztes osztályba csak felnőtt nemzeti vagy nemzetközi champion (Int.CH) cím birtokában lehet nevezni.
·    Munkavizsgára kötelezett fajtáknál követelmény a munkavizsga megléte.
·    Champion címek kiváltásához szükséges: kitöltött regisztrációs lap, törzskönyv másolata, bírálati kártyák, lapok eredeti példánya vagy másolata, a díjbefizetéséről szóló igazolás másolata, a tulajdonos pontos neve, címe.


Bulgária
Kennel Club neve és címe:
Bulgarian Republican Federation of Cynology (BRFC vagy BRFK)
97-99 Bulgarska Morava Str., Sofia 1303, Bulgaria
- Bolgár Fiatal Champion (Junior Champion of Bulgaria) feltételei:
2 fiatal osztálygyőztes JCAC cím szükséges hozzá, két különböző bírótól. Ha ezen felül még egy JCAC címet szerez a kutya (és már rendelkezik Junior Champion of Bulgaria címmel), Junior Grand Champion of Bulgaria címet igényelhetünk. Junior Balkan Champion címet igényelhetünk, amennyiben kutyánk már rendelkezik Junior Grand Champion of Bulgaria, címmel és ezen felül még egy JCAC címet szerez.
- Bolgár Champion (Champion of Bulgaria) feltételei:
4 CAC cím szükséges hozzá, legalább három különböző bírótól. Az első és az utolsó cím kiadása között legalább 365 napnak kell eltelnie. Ha a kutya már rendelkezik Champion of Bulgaria címmel és ezen felül még egy CAC címet szerez, Grand Champion of Bulgaria címet igényelhetünk. Ha pedig rendelkezik Grand Champion of Bulgaria címmel, és megszerzi a hatodik CAC címét, Balkan Champion címért folyamodhatunk.

Csehország
Kennel Klub neve és címe:
Ceskomoravská Kynologická Unie (CMKU)
Jankovcova 53 Praha 7 CZ-170 00
- Cseh Fiatal Champion (Czech Junior Champion) feltételei:
3 fiatal osztálygyőztes CACJ cím megszerzése szükséges 9 és 24 hónapos kor között, legalább két különböző bírótól. Egy CACJ cím helyettesíthető, 1 két éves kor alatt növendék, nyílt, munka vagy champion osztályban megszerzett CAC címmel. A címeket nemzetközi, nemzeti, speciál vagy klubkiállításon kell elérni.
- Cseh Champion (Czech Champion) feltételei:
Munkavizsgára kötelezett fajták esetében:
Munka osztályban elért 2 osztálygyőztes CAC cím, melyek közül legalább egyet nemzetközi CACIB kiállításon kell megszerezni. A másikat pedig nemzeti CAC, speciál vagy klubkiállításon.
Munkavizsgára nem kötelezett fajták esetében:
4 CAC cím szükséges hozzá, legalább két különböző bírótól. A címek közül legalább kettőt nemzetközi CACIB, a többit pedig nemzeti CAC, klub vagy speciál kiállításokon kell megszerezni.
A feltételeket mindkét esetben két éven belül kell teljesíteni.
- Czech Grandchampion feltételei:
3 győztes osztályban szerzett CAC cím, legalább két különböző bírótól. A címek közül legalább egyet nemzetközi CACIB kiállításon kell elnyerni, a többi származhat nemzeti CAC, speciál vagy klubkiállításról.
- Cseh Veterán Champion (Czech Veteran Champion) feltételei:
3 veterán osztályban elért Kitűnő I. minősítés, legalább két különböző bírótól. Legalább egyet nemzetközi kiállításon kell megszerezni.
A champion címek kiváltásának díja 15 Euró. A veterán champion cím kiváltása ingyenes.

Lengyelország
Kennel Klub neve és címe:
Zwiazek Kynologiczny w Polsce (ZKWP)
Al. Jerozolimskie 30 lok. 11
00 024  PL-VARSOVIE
- Lengyel Fiatal Champion (Mlodziezowego Championa Polski) feltételei:
3 fiatal osztálygyőztes cím szükséges hozzá, három különböző bírótól. Ezek közül legalább egyet nemzetközi vagy klubkiállításon kell megszerezni.
- Lengyel Champion (Champion Polski) feltételei:
3 osztálygyőztes CWC (CAC) cím szükséges hozzá, három különböző bírótól. A címeket 15 hónapos kor után kell elnyerni, növendék, nyílt vagy champion osztályban. A három cím közül legalább egyet nemzetközi vagy klubkiállításon kell megszerezni. Az első és az utolsó cím kiadása között minimum 6 hónapnak el kell telnie.

Moldova
Kennel Klub neve és címe:
Uniunea Chinologica Din Moldava (UChM vagy KCM)
Bd. Traian 1/1 of 1
MD-CHISINAU
- Fiatal Moldova Champion (Junior Champion of Moldova, JChMD) feltételei:
2 fiatal osztálygyőztes JCAC cím szükséges hozzá. A két címet dupla CACIB kiállításon kell megszerezni. Vagy 3 fiatal osztálygyőztes JCAC cím, melyeket a kutya bármilyen KCM által rendezett kiállításokon szerzett meg. A címet megkaphatja még az a kutya, aki Moldáviában rendezett National Championship Show keretein belül Best Junior címet kap (kanok, szukák külön kapják).
- Moldova Champion (Champion of Moldova, ChMD) feltételei:
4 CAC cím szükséges hozzá legalább három különböző bírótól. A címeket a KCM által rendezett kiállításokon kell megszerezni. Az első és az utolsó cím kiadása között legalább 366 napnak el kell telnie. Vagy dupla CACIB kiállításon szerzett 2 CAC cím. A címet megkaphatja még az a kutya, aki a National Championship show keretein belül a legszebb szuka, vagy a legszebb kan minősítést kapja.
Amennyiben egy kutya fiatal és felnőtt nemzeti champion címekkel egyaránt rendelkezik, tulajdonosa kérelmezheti a Junior Grand Champion of Moldova címet. Ha pedig a felnőtt nemzeti champion feltételeit duplán teljesíti, Grand Champion of Moldova címet kaphat. Az a kutya amelyik a Champion of Moldova cím feltételeit háromszor teljesíti, Super Grand Champion of Moldova címet kaphat.
A champion címek kiváltásának díja 30 Euró.


Montenegro
Kennel Klub neve és címe
Kinoloski Savez Crne Gore (KSCG)
Zupci 64/A 85000 Bar  Montenegro
Montenegróban dupla kiállításokat rendeznek (évente 5-6). Ezek a kiállítások vagy két egymást követő napon, vagy egyazon napon vannak (pl. reggel 7 órától CACIB, majd délután 1 órától CAC). Az első mindig nemzetközi CACIB, a második pedig nemzeti CAC kiállítás. Ha kutyánk egy ilyen dupla kiállításon 2 fiatal osztálygyőztes JCAC címet szerez, Junior Champion of Montenegro (JCH MNE) címet kérelmezhetünk. Ugyanez a helyzet a felnőtt nemzeti champion címmel is. Dupla kiállításon szerzett 2 osztálygyőztes CAC cím megszerzésével a kutya megkaphatja a Champion of Montenegro (CH MNE) címet. Mindkét kiállításon rendeznek Best In Show-t, akkor is ha a két kiállítás egy napon, ugyanott van. Arra figyeljünk, hogy nem mindig ugyanabban a városban van a két kiállítás, még ha ugyanazon a napon is van mindkettő. Általában közeli településeken rendezik, 10-15 kilométerre egymástól, de előfordulhat, hogy akár 100-120 km is van a két helyszín közt.
A champion címek kiváltásának díja 30 Euró.

Németország
Kennel Klub neve és címe:
Verban für das Deutsche Hundewesen (VDH)
Westfalendamm 174, 44141 Dortmund, Germany  
- Német Fiatal Champion (Deutsche Jugend - Champion VDH) feltételei:
9 hónapos kor után szerzett 3 fiatal osztálygyőztes cím, legalább két különböző bírótól. A címeket nemzetközi CACIB és nemzeti CAC kiállításokon kell megszerezni.
- Német Champion (Deutsche Champion, Dt.Ch. VDH) feltételei:
5 osztálygyőztes cím, melyet a kutya legalább 3 különböző bírótól kapott 15 hónapos kora után. Legalább 3 címet nemzetközi CACIB és nemzeti CAC kiállításon kell elérni, növendék, nyílt, munka vagy champion osztályban. A következő kiállításokon elért osztálygyőztes címek duplán számítanak: VDH Bundessieger Dog Show, VDH Europasieger Dog Show, VDH World Dog Show. Az első és az utolsó cím megszerezése között legalább 12 hónapnak kell eltelnie.
- Német Veterán Champion (Deutsche Veteran Champion VDH) feltételei:
3 veterán osztálygyőztes cím, legalább két különböző bírótól. A címeket 8 éves kor felett, nemzetközi CACIB és nemzeti CAC kiállításokon kell megszerezni.
A fiatal és veterán champion címek kiváltásának díja 20 Euró, míg a nemzeti champion cím kiváltása 35 Euróba kerül.

Nemzetközi címek:

International Champion de Beauté cím feltételei:
Munkavizsgára kötelezett fajták esetében:
2 FCI által visszaigazolt CACIB cím, két különböző bírótól, két különböző országból. A két cím megszerzése között legalább 366 napnak el kell telnie. Feltétele még a fajtára előírt munkavizsga megléte. Munkavizsgán a maximális pontszám legalább 75%-át kell elérni.
Munkavizsgára nem kötelezett fajták esetében:
4 FCI által visszaigazolt CACIB cím, legalább három különböző bírótól, legalább három különböző országból. Az első és az utolsó címek megszerzése között legalább 366 napnak kell eltelnie.
Az Int.CH kérelmet a MEOE Központi Irodájához kell benyújtani. A kitöltött kérelmező nyomtatvány mellé csatolni kell: a CACIB visszaigazolások, bírálati lapok és munkateljesítmény igazolásának másolatát valamint a törzskönyv és a tagsági másolatát.


Multi Champion és Multi Junior Champion címek:
Elméletileg azt a kutyát nevezhetjük Multi Champion-nak, aki rendelkezik Int.CH címmel valamint 5 különböző ország felnőtt nemzeti champion címével. Hasonlóképpen legalább 5 ország fiatal champion címével rendelkező kutyát nevezhetünk Multi Junior Champion-nak. Ezek a címek azonban nem hivatalosak, így tulajdonképpen mindenki maga dönti el hány champion cím birtokában nevezi kutyáját Multi.Ch-nak. Sem az FCI, sem a tagországok kennel klubjai nem adnak ki Multi.Ch címet igazoló oklevelet. Annak ellenére, hogy nem hivatalos cím, a kutyás társadalomban igen nagyra tartják.

Mielőtt útnak indulnánk, feltétlen tájékozódjunk az adott országra vonatkozó beutazási szabályok felől! Tudnunk kell, milyen papírokra, vizsgálatokra, vagy más egyébre van szükségünk ahhoz, hogy az adott országba léphessünk kutyával, illetve onnan visszaléphessünk Magyarország területére.


Diolva
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
Bejelentkezés
 
 
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)